Skip to main content

Τα βλέμματα σε DBRS και Moody’s

Από την έντυπη έκδοση

Η πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον καναδικό οίκο DBRS θα φέρει την Ελλάδα σε απόσταση μόλις δύο βαθμίδων από την επενδυτική βαθμολογία. Και αν αυτό συμβεί, θα είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των θετικών γεγονότων των τελευταίων ημερών.

Μετά την αναβάθμιση από τη Standard and Poor’s την περασμένη Παρασκευή -βελτίωσε τη βαθμολογία σε «ΒΒ-»- είχαμε χθες και τα καλά λόγια του οίκου Moody’s ο οποίος σε έκθεσή του χαρακτήρισε ως πιστωτικά θετική κίνηση την επικείμενη πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ.

Ο οίκος Moody’s δεν προχώρησε σε αναβάθμιση πριν από μερικές εβδομάδες περιμένοντας τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Έκτοτε όμως έχουν καταγραφεί η πλήρης άρση των capital controls, η συνεχής πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, το «κλείσιμο» του προϋπολογισμού του 2020, η έγκριση του προγράμματος «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, αλλά και η έγκριση από τον ESM για την αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου από το ΔΝΤ.

Όλα αυτά τα γεγονότα είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μια «έκτακτη» αξιολόγηση και από τη Moody’s, που είναι ο μοναδικός πλέον οίκος που κρατάει την Ελλάδα σε απόσταση τεσσάρων βαθμίδων από την επενδυτική.

Σύμφωνα με τον οίκο Moody’s η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ (με το ποσό των 2,7 δισ. ευρώ) θα μειώσει το επιτοκιακό κόστος και θα βελτιώσει (έστω και οριακά) τη μέση ωρίμανση του χρέους και κατά συνέπεια και τη βιωσιμότητά του (ο ESM έχει εκτιμήσει ότι η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί άμεσα κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα και κατά 3 μονάδες μέχρι το 2060).

Η πρόωρη αποπληρωμή των 2,7 δισ. ευρώ εξοφλεί ουσιαστικά τις πληρωμές για το 2019 και το 2020 προς το ΔΝΤ.

Αν και το Ταμείο είναι ένας σχετικά μικρός πιστωτής της Ελλάδας (2,3% του χρέους της γενικής κυβέρνησης), ωστόσο είναι πιστωτικά θετική, γιατί το επιτόκιο των δανείων του ΔΝΤ κυμαίνεται σε μέσο όρο στο 4,9% και είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό των δανείων του ESM και του EFSF, το οποίο σε μέσο όρο διαμορφώνεται στο 1,4%.

Είναι επίσης υψηλότερο από το επιτόκιο της επανέκδοσης του 10ετούς ομολόγου (1,5%), καθώς και του 7ετούς (19%) το οποίο εκδόθηκε τον Ιούλιο. Με αυτή την κίνηση η Ελλάδα θα εξοικονομήσει περίπου 70 εκατ. ευρώ ή 1,2% από επιτοκιακά κόστη.

Η χώρα έχει πληρωμές αρχικού κεφαλαίου και τόκων προς το ΔΝΤ ύψους 1,9-2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο την περίοδο 2021-2023 και περίπου 300 εκατ. ευρώ το 2024. Ωστόσο το προφίλ πληρωμών τα επόμενα χρόνια είναι πολύ διαχειρίσιμο.

Θετική στάση τηρεί ο Moody’s και για το σχέδιο «Ηρακλής». Ο οίκος σημειώνει πως η Ελλάδα έχει αντλήσει από τις αγορές 9 δισ. ευρώ μετά την έξοδο από τα μνημόνια και με συνεχώς μειούμενο επιτόκιο, ενώ τονίζει ότι η έγκριση του «Ηρακλή» από την Κομισιόν δυνητικά είναι πιο σημαντική από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μεγάλου αποθέματος κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών.