Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Δικαίως χαρακτηρίζεται ως η γυναίκα που αναδιαμόρφωσε τα διεθνή χρηματοοικονομικά: το 2007 αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα στη Γαλλία που αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών και μάλιστα σε περίοδο διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, το 2011 αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τα ηνία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και τώρα αποτελεί και πάλι την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την επόμενη οκταετία.
Τρεις κορυφαίες πρωτιές. Η γαλλικής καταγωγής 63χρονη Κριστίν Λαγκάρντ, που θεωρείται μη συμβατική επιλογή για την προεδρία της ΕΚΤ, σε μια εποχή που η ίδια η κορυφαία κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης εφαρμόζει μη συμβατικά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, αναλαμβάνει από σήμερα επισήμως τα νέα της καθήκοντα, με την προοπτική να αλλάξει και εδώ το τοπίο, με στοίχημα τη βελτίωση της επικοινωνίας τόσο στους κόλπους της ΕΚΤ όσο και με το εξωτερικό περιβάλλον της.
Όταν ρωτήθηκε για πρώτη φορά εάν σκέφτεται να αναλάβει επικεφαλής της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ αναφώνησε τρεις φορές «όχι»,
παρότι λίγο αργότερα αποκάλεσε «τιμή» την υποψηφιότητά της. Με νομικές σπουδές στερείται εμπειρίας στη διακυβέρνηση μιας κεντρικής τράπεζας, γι’ αυτό και πολλοί οικονομολόγοι είχαν εκφράσει αμφιβολίες για τον μελλοντικό της ρόλο στην ΕΚΤ. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά της από τους προκατόχους της, δεν έχει περάσει από κάποιο πόστο σε κεντρική τράπεζα, ούτε και είναι οικονομολόγος.
Άλλωστε, η ίδια έχει παραδεχθεί δημοσίως ότι σιχαίνεται τα μαθηματικά. Σε αντίθεση με τους προκατόχους της στην ΕΚΤ, η Λαγκάρντ δεν έχει βαθιές γνώσεις σε νομισματικούς μηχανισμούς ή σε νεο-κεϊνσιανές θεωρίες, γεγονός που την κάνει αυτομάτως να εξαρτάται τα μέγιστα από ειδικούς συμβούλους, παρότι η ίδια ξέρει πολύ καλά από διπλωματία και από επίλυση προβλημάτων. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της, η Λαγκάρντ υπήρξε συνθέτης, μεσολαβητής και διαιτητής και με βάση αυτή την εμπειρία θα μπορούσε κάλλιστα να αναλάβει το τιμόνι της ΕΚΤ», αναφέρει ο Νάθαν Σιτς, πρώην αναπληρωτής υπουργός διεθνών υποθέσεων στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. «Είναι πολύ καλή στο να βρίσκει κοινό έδαφος
-από κοινού με την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης- και εάν οι μέχρι τώρα επιδόσεις της αποτελούν οδηγό, θα δώσει λάμψη στην ΕΚΤ», προσθέτει.
Θα δώσει λάμψη
Και η ΕΚΤ χρειάζεται λάμψη. Μία δεκαετία συνεχούς προσπάθειας αντιμετώπισης κρίσεων οδήγησε την ΕΚΤ στα όριά της και ο Μάριο Ντράγκι, με όλα αυτά που έκανε για να διασώσει το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα, αφήνει πίσω του ανοικτές πληγές. Μέτρα στήριξης ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων απέτυχαν να ωθήσουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, ανοίγοντας ένα άνευ προηγουμένου ρήγμα στους κόλπους του Δ.Σ., ανάμεσα σε αυτούς που στήριξαν τις πολιτικές Ντράγκι, από αρνητικά επιτόκια έως αγορές ενεργητικού, και σε αυτούς που αμφισβητούν τα μέγιστα ότι η ακραία νομισματική χαλάρωση αποτελεί την ορθή λύση. Σε όλα αυτά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο αλλάζουν αποστολή ειδικά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, εστιάζοντας σε επικοινωνιακές στρατηγικές και στον συντονισμό με άλλα οικονομικά ινστιτούτα και όχι τόσο στην υιοθέτηση αυστηρών νομισματικών πολιτικών.
Το να γίνει ο επόμενος «Σούπερ Μάριο» δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο της Λαγκάρντ. Η ίδια συνηθίζει να αντιμετωπίζει τα θέματα χωρίς προκαταλήψεις και με απόλυτη συνεργασία, σύμφωνα με συνεργάτες της. Από τη στιγμή που πεισθεί για ένα επιχείρημα, το ακολουθεί με άκρα πειθαρχία.
Βελτίωση της επικοινωνίας
Βασική προτεραιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ είναι να βελτιώσει την επικοινωνία εντός και εκτός της ΕΚΤ, ενώ παράλληλα σχεδιάζει να διευρύνει το εύρος των θεμάτων που θα καλείται εφεξής να διαχειρίζεται η κεντρική τράπεζα, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης περισσότερων γυναικών και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Έχει επίσης υπογραμμίσει την πρόθεσή της να εξετάσει σε βάθος όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής στα οποία δεν θα υπάρχουν πλέον ταμπού. «Ο Ντράγκι είχε το δικό του στιλ, εγώ θα έχω το δικό μου», έχει πει η Κριστίν Λαγκάρντ, που δηλώνει λάτρης του οίκου Chanel.
Αναλυτές αναφέρουν πάντως ότι εάν η Λαγκάρντ θέλει να αναβαθμίσει την ΕΚΤ, τότε το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνει είναι να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους αγωνίζεται να επιτύχει τον στόχο της σταθερότητας των τιμών. Και στο πλαίσιο αυτό, ίσως να πάρει την πρωτοβουλία να προχωρήσει στην πρώτη από το 2003 επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας του οργανισμού.
Τα ερωτήματα πολλά: Θα αναζητήσει πράγματι μια νέα συναίνεση στην ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική; Ή απλά θέλει να βελτιώσει την επικοινωνία; Και πώς θα συνεργαστεί με το Βερολίνο; Το βέβαιο είναι ότι ο νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης που εισήγαγε ο Ντράγκι λίγο πριν αποχωρήσει αποτέλεσε «δώρο» για τη Λαγκάρντ, καθώς θα μπορούσε να παγώσει την απόφαση για αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστον έως το 2022.
Ποια είναι
*Γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1956 στο Παρίσι.
* Απόφοιτος Νομικής του Πανεπιστημίου Ναντέρ του Παρισιού με μάστερ από το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών της Εξ εν Προβένς.
* Πρώην μέλος της γαλλικής εθνικής ομάδας συγχρονισμένης κολύμβησης.
* Για 20 χρόνια εργάστηκε στη διεθνή εταιρεία νομικών συμβούλων Baker McKenzie, όπου έγινε πρόεδρος το 1999.
* Το 2005 μπαίνει στη γαλλική πολιτική σκηνή και αναλαμβάνει το υπουργείο Εμπορίου. Δύο χρόνια αργότερα, γίνεται υπουργός Οικονομικών.
* Το 2011 αναλαμβάνει τα ηνία του ΔΝΤ.
* Το περιοδικό Forbes την κατατάσσει ως την τρίτη πιο ισχυρή γυναίκα του πλανήτη και το 22ο πιο ισχυρό άτομο στον κόσμο για το 2018.