Λεπτές ισορροπίες καλείται να τηρήσει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, ο οποίος θα επισκεφθεί από τις 25 έως τις 27 Οκτωβρίου το Πεκίνο για συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ. Η συνάντηση των δύο ανδρών γίνεται στη σκιά… του Αμερικανού πρόεδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που έχει κηρύξει εμπορικό πόλεμο στους Κινέζους, αλλά έχει αφήσει ανοιχτά οικονομικά μέτωπα και με τους Ιάπωνες.
Οι σχέσεις Ιαπωνίας- Κίνας έχουν περάσει από σαράντα κύματα τα τελευταία χρόνια, όπως αποκαλύπτει εξάλλου το γεγονός ότι η επίσκεψη Άμπε στο Πεκίνο είναι η πρώτη Ιάπωνα ηγέτη εδώ και σχεδόν επτά χρόνια. Ωστόσο έχουν γίνει σημαντικά βήματα προσέγγισης και η Κίνα είναι σήμερα ο κορυφαίος εμπορικός εταίρους της Χώρας τους Ανατέλλοντος Ηλίου.
Τα θέματα γεωπολιτικής και ασφάλειας σίγουρα θα βρίσκονται στο μενού, αλλά εκείνα για τις εμπορικές και ευρύτερα οικονομικές σχέσεις θα συζητηθούν ίσως περισσότερο από ποτέ. Ο Άμπε θα συνοδεύεται από δεκάδες στελέχη ιαπωνικών επιχειρήσεων, που διψούν για ευκαιρίες στην πολυπληθέστερη αγορά του πλανήτη. Ωστόσο τόσο Ιάπωνας πρωθυπουργός όσο και οι επιχειρήσεις της χώρας δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσουν μία επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει δασμούς στις ιαπωνικές εισαγωγές αλουμίνου και χάλυβα, ενώ έχει απειλήσει με δασμούς και στα ιαπωνικά αυτοκίνητα. Ωστόσο έχουν παράλληλα διακηρύξει την επιθυμία τους για διαπραγματεύσεις με στόχο μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Μέχρι στιγμής το Τόκιο τηρεί χαμηλούς τόνους και εμφανίζεται διατεθειμένο να επιλύσει τις εμπορικές διαφορές με μία ευρεία συμφωνία, αποφεύγοντας έτσι έναν «πόλεμο» ανάλογο με τον σινο-αμερικανικό.
Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι ο επόμενος στόχος του Τραμπ μετά την Κίνα, δεν θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η Ιαπωνία. Ο Άμπε θέλει να τοτυς διαψεύσει, χωρίς να χάσει τις ευκαιρίες, που του δίνει και η κινεζική αγορά. Το έργο του δεν είναι εύκολο.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC, Reuters