Skip to main content

Νέα μείωση επιτοκίων από τη Fed

Σε μία εν πολλοίς αναμενόμενη κίνηση η Fed μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος διακύμανσης 1,5%-1,75%. Στόχος της να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία απέναντι σε αρνητικούς εξωτερικούς παράγοντες, αλλά και τους «πολέμους» του πιο σφοδρού επικριτή της: του Ντόναλντ Τραμπ. Έστειλε ωστόσο ταυτόχρονα μήνυμα ότι η αγορά δεν θα πρέπει να περιμένει περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής- τουλάχιστον για τώρα. 

Πρόκειται για την τρίτη επιτοκιακή μείωση φέτος και η απόφαση ελήφθη με 8 ψήφους υπέρ και δύο κατά. Η πρώτη μείωση ήρθε τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο. Στη δεύτερη τρεις αξιωματούχοι διεφώνησαν με την απόφαση. Οι δύο ήταν κατά της χαλάρωσης της πολιτικής και ο ένας πιο βαθιά μείωση του επιτοκίου. Και οι τρεις μειώσεις των επιτοκίων χαρακτηρίζονται από τον Τζερόμ Πάουελ προληπτικές παρεμβάσεις, ώστε να αποφευχθεί μία αιφνίδια «προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας, εξαιτίας της παγκόσμιας επιβράδυνσης, των εμπορικών αντιπαραθέσεων και γεωπολιτικών εντάσεων.

Η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να παρουσιάζει πολύ πιο «υγιή» εικόνα από την ευρωπαϊκή. Το τρίτο τρίμηνο η ανάπτυξή της επιβραδύνθηκε οριακά μόνο, στο 1,9% από 2% το δεύτερο. Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας είναι σε χαμηλά 50 ετών.

Παρόλα αυτά, ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει στην ανάγκη πιο δραστικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, κατηγορώντας τη Fed ότι «δεν έχει ιδέα» και λειτουργεί ως τροχοπέδη στη δυναμική των ΗΠΑ. Τα προεδρικά τιτιβίσματα της οργής, δηλαδή οι βολές μέσω  Τwitter, προβλέπεται να συνεχιστούν, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας για μία «παύση». 

naftemporiki.gr