Skip to main content

Στα 11 δισ. οι οφειλές εισφορών προς τον ΟΑΕΕ

Από την έντυπη έκδοση

Του Στέλιου Παπαπέτρου
[email protected]

«Εκρηκτική» είναι η κατάσταση στον ΟΑΕΕ, λόγω του ιλιγγιώδους ύψους των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες έχουν υπερβεί τα 11 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται όλες οι οφειλές, δηλαδή αυτές που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, αλλά και οι οφειλές όσων έχουν κάνει διακοπή της ασφάλισής τους στον Οργανισμό. Το συνολικό ύψος όλων των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται στο ποσό των 21,5 δισ. ευρώ, ενώ στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) έχουν μεταφερθεί προς είσπραξη ποσά συνολικού ύψους 16 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι οφειλές αυτών που έχουν διακόψει την ασφάλιση ανέρχονται στο ποσό των 2,7 δισ. ευρώ.

Απαντώντας, χθες, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος ανέφερε ότι το σχέδιο για τον μηχανισμό που θα εξετάζει τις δυνατότητες των οφειλετών για αποπληρωμή των χρεών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ακόμη σε επεξεργασία. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Πετρόπουλος στη Βουλή, από 1-1-2017 το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ θα ισχύσει κανονικά. Για τον μηχανισμό ρύθμισης οφειλών ο υφυπουργός ανέφερε ότι το νέο σύστημα που σχεδιάζει το υπουργείο θα επεξεργάζεται το προφίλ του οφειλέτη με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε ο οφειλέτης να μη στραγγαλίζεται και ένας ολόκληρος μηχανισμός υπαλλήλων και δικηγόρων να μην κυνηγούν το ανείσπρακτο ποσό με οριζόντιο τρόπο. Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο του «παγώματος» όλων των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών με ανάλογη μείωση των μελλοντικών συντάξεων για όσους χρωστούν στον οργανισμό και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Στόχος είναι η τόσο αναγκαία αύξηση των εσόδων του ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών, το οποίο βρίσκεται ήδη σε δραματικό οικονομικό αδιέξοδο.

Διαχωρισμός από το ΚΕΑΟ

Από τη Διεύθυνση Ανάλυσης και Αξιολόγησης Κινδύνου του ΚΕΑΟ καθορίστηκε η διαδικασία διαχωρισμού των ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών και δόθηκαν οι κατευθύνσεις στις περιφερειακές υπηρεσίες για την υλοποίηση της δράσης κατά το μέρος της αρμοδιότητάς τους. Στην παρούσα φάση είναι υπό επεξεργασία και αξιολόγηση οφειλές που χαρακτηρίζονται ως μη άμεσα εισπράξιμες και περιλαμβάνουν:

A. Οφειλέτες που εμφανίζονται στο μητρώο να είναι σε οριστική διακοπή, πτώχευση ή εκκαθάριση  

B. Οφειλέτες (κοινές επιχειρήσεις, οικοδομοτεχνικά έργα, οφειλέτες ΟΑΕΕ, ειδικές κατηγορίες, εργοδότες ΟΓΑ, άλλες περιπτώσεις καταλογισμένων οφειλών) με οφειλές μέχρι και το 2003. Επίσης, οι οφειλέτες αυτοί δεν έχουν υποβάλλει ΑΠΔ μετά το 2003.

Σύμφωνα με τα κριτήρια του ΚΕΑΟ, ο διαχωρισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης είναι το αποτέλεσμα της αξιολόγησης της εισπραξιμότητας των οφειλών και γίνεται με σκοπό να διαχωριστούν βάσει προκαθορισμένων αντικειμενικών κριτηρίων τα εξής: α) οι οφειλές που είναι θεωρητικά εισπράξιμες, για τις οποίες θα πρέπει να επιδιωχθεί άμεσα η είσπραξη και β) οι οφειλές που είναι ανεπίδεκτες είσπραξης και η επιδίωξη της είσπραξής τους δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα, δηλαδή που οδηγεί σε άσκοπη κατασπατάληση υλικών και ανθρώπινων πόρων. Οι οφειλές με χαμηλό, ίσως και μηδενικό, βαθμό εισπραξιμότητας, όπως αυτές που αφορούν επιχειρήσεις με διακοπή δραστηριότητας προ πολλών ετών διαχωρίζονται από τις υπόλοιπες και χωρίς να διαγράφονται ως οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν επιδιώκεται άμεσα η είσπραξή τους.  

1 στους 3 αδυνατεί να πληρώσει

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Εργασίας, σήμερα από τους 701.148 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ 296.720 οφειλέτες αδυνατούν λόγω της οικονομικής συγκυρίας να καταβάλουν την υψηλή εισφορά τους, ενώ 404.428 είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις του. Εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός αυτών που έχουν κάνει διακοπή της ασφάλισής τους στον ΟΑΕΕ, καθώς ανέρχονται σε 241.367 άτομα. Από το σύνολο των οφειλών στον ΟΑΕΕ, τα 4,1 δισ. ευρώ έχουν μεταφερθεί προς είσπραξη στο ΚΕΑΟ.

Συγκεκριμένα από τον ΟΑΕΕ έχουν ενταχθεί οι οφειλέτες με οφειλές από 5.000 και άνω. Το σύνολο των οφειλών που μεταφέρθηκαν στο ΚΕΑΟ ανέρχεται σε 16.613.714.105 ευρώ. Το εντυπωσιακό είναι ότι το 19,99% (3.321.681.127 ευρώ) του συνολικού χρέους δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2010 και μετά, ενώ το 80,01% (ποσό 13.292.032.979 ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2009 ή παλαιότερα. Δηλαδή, το 80,01% των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές δημιουργήθηκε πολλά χρόνια πριν από την οικονομική κρίση. Αυτό το στοιχείο, από μόνο του, καταδεικνύει τον διάτρητο τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το σύστημα καταγραφής, ελέγχου και είσπραξης των ασφαλιστικών οφειλών στον ΟΑΕΕ για δεκαετίες.