Skip to main content

Ιταλία: Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση της Monte dei Paschi

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να υπογράψει τις προσεχείς ημέρες τα πολυαναμενόμενα μέτρα, ανοίγοντας το δρόμο για την κρίσιμη εκκαθάριση δανείων στην Monte dei Paschi και την πώληση της τράπεζας, σύμφωνα με δύο κυβερνητικές πηγές.

Η κίνηση θα τερματίσει ένα αδιέξοδο στα σχέδια, τα οποία αναμένουν την τελική έγκριση από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ο υπουργός Οικονομίας Ρομπέρτο Γκουλτιέρι υπέγραψε το κυβερνητικό διάταγμα.

Το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε ταχεία έγκριση από την κυβέρνηση, αλλά η αντιπολίτευση έχει καθυστερήσει τη διαδικασία.

Οι δύο πηγές δήλωσαν ότι ο Κοντέ θα οριστικοποιήσει τα μέτρα μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τους όρους της διάσωσης του 2017 που διαπραγματεύτηκε με τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ιταλία πρέπει να πουλήσει το μερίδιο της στην MPS ή να το μειώσει μέσω συγχώνευσης με άλλη τράπεζα, έως τα μέσα του 2022.

Τα Κίνημα των 5 Αστέρων ζητούν να παραταθεί αυτή η προθεσμία, μια προοπτική που οι δύο ανώτερες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αντιμετώπιζει σταθερή αντίθεση από το Υπουργείο Οικονομικών.

«Το Υπουργείο Οικονομικών δεν βλέπει κανένα λόγο να καθυστερήσει την έξοδο του κράτους πέρα ​​από την προθεσμία που ορίζει ο νόμος, για την έγκριση των αποτελεσμάτων του 2021 της Monte dei Paschi», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Για να επιταχύνει την πώληση, το Υπουργείο Οικονομικών έχει δημιουργήσει ένα πολύπλοκο σχέδιο για τη μείωση των προβληματικών δανείων της MPS, ούτως ώστε να την καταστήσει πιο ελκυστικό στόχο εξαγοράς.

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από τους μετόχους της MPS αυτόν τον μήνα και πρέπει να ολοκληρωθεί έως την 1η Δεκεμβρίου, ενώ το διάταγμα εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Οικονομικών να βοηθήσει την τράπεζα να το εφαρμόσει.

Η Ιταλία προσπαθεί να προσελκύσει αγοραστές για τη MPS, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα μετά από χρόνια κακοδιαχείρισης.

Την Πέμπτη, δικαστήριο του Μιλάνου καταδίκασε τρία πρώην στελέχη της MPS για μια μακροχρόνια λογιστική υπόθεση.

Τα 5 Αστέρια επέκριναν την Πέμπτη την πιθανή πώληση της MPS στην UniCredit μετά το διορισμό του πρώην επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν ως προέδρου της UniCredit.

Πηγή: Reuters