Δεν θα μπορούσαν να έρθουν πιο κατάλληλη στιγμή. Ο λόγος για την αναβάθμιση του S&P και το επίσημο «ναι» των Ευρωπαίων στην πρόωρη εξόφληση ακριβών δανείων του ΔΝΤ, που συνδυάστηκαν σε μία τέλεια «λιακάδα» για τις ελληνικές αγορές. Την ώρα που τα ομόλογα διεθνώς δέχονται ισχυρές πιέσεις, λόγω… επενδυτικής αισιοδοξίας για την έκβαση στο μέτωπο του Brexit και του εμπορικού πολέμου, τα ελληνικά διατηρούν τα κέρδη τους. Για την Αθήνα και την οικονομία, ωστόσο, τα οφέλη δεν περιορίζονται εκεί, αλλά είναι πολλαπλάσια.
Με το διπλό θετικό «χτύπημα» διατηρείται το κόστος δανεισμού στις αγορές σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και ανοίγει ο δρόμος για τη βελτίωση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Ενισχύονται κατά συνέπεια οι προσδοκίες ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα αποδεχθούν το ελληνικό αίτημα για χαμηλότερους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματαα από το 2021.
Οι προσδοκίες αυτές με τη σειρά τους θα μπορούσαν να ανοίξουν ακόμη περισσότερο όρεξη των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα και να οδηγήσουν σε περαιτέρω πτώση το επιτόκιο. Σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετους κινείται στα επίπεδα του 1,22%, πολύ κοντά στο ιστορικό ναδίρ, παρά το διεθνές ξεπούλημα των ομολόγων.
Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και τα εμπόδια δεν έχουν φύγει. Ωστόσο οι αποφάσεις των ESM και S&P μπορούν να λειτουργήσουν ως ελατήριο για την υπερπήδησή τους. Όλα αυτά υπό προϋποθέσεις, που θέτουν τόσο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης όσο και ο αμερικανικός οίκος. Δεν υπάρχουν διαφωνίες ως προς τι πρέπει να γίνει για να αξιοποιηθεί η ευκαιρία, που δίνεται. Επιμονή στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πειθαρχία στο οικονομικό σχέδιο και στις συμφωνίες με τους πιστωτές, λένε και οι δύο. Περιθώρια για εφησυχασμό και αποκλίσεις δεν υπάρχουν, μόνο ένα ευνοϊκότερο κλίμα, που επιτρέπει στο οικονομικό επιτέλειο να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο και στο φλέγον ζήτημα των κόκκινων δανείων και στο πόσο αποτελεσματικός θα αποδειχθεί ο «Ηρακλής» στην αντιμετώπιση του «άθλου». Για τους οίκους η σταθερότητα σε μεταρρυθμίσεις, η προσήλωση σε επενδύσεις και η επιτυχία του Ηρακλή σημαίνουν νέες αναβαθμίσεις και κατάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας. Απέχουμε ακόμη τρία σκαλοπάτια από αυτήν. Για τους Ευρωπαίους θα μπορούσαν να σημαίνουν εμπιστοσύνη ότι μπορεί η χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Και για την ελληνική οικονομία χαμηλότερα πλεονάσματα σημαίνουν πολύ περισσότερες ανάσες για την ανάπτυξη.
naftemporiki.gr