Από την έντυπη έκδοση
Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]
Τον δρόμο για το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι έτοιμο να πάρει το νέο ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιων Ακινήτων) που αφορά τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Το νέο ΕΣΧΑΔΑ αφορά ένα σχέδιο που, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, είναι πολύ φιλικό περιβαλλοντικά, προασπίζει το πράσινο, τους αρχαιολογικούς χώρους και θα δώσει ώθηση στην τουριστική βιομηχανία της Αττικής.
Η έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ από το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι βασική προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του Αστέρα Βουλιαγμένης στο fund Apollo Investment HoldCo, που λειτουργεί ως εκπρόσωπος του τουρκοαραβικού επενδυτικού οργανισμού Jermyn Street Fund ο οποίος πλειοδότησε στον διαγωνισμό προσφέροντας 400 εκατ. ευρώ. Η πώληση του «Αστέρα» σκάλωσε αρχικά στο ΣτΕ, το οποίο με την απόφαση 28/2015 απέρριψε το προηγούμενο ΕΣΧΑΔΑ, που προέβλεπε μεταξύ άλλων την κατασκευή 100 βιλών, σχέδιο το οποίο εκρίθη από το ΣτΕ ότι επιβάρυνε περιβαλλοντικά την περιοχή. Το ΤΑΙΠΕΔ επανήλθε με τη δημιουργία νέου ΕΣΧΑΔΑ, αφού πρώτα εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη των επενδυτών η οποία εκφράστηκε με μία νέα συμφωνία που διατηρεί ακέραιο το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ.
Οπως σημειώνει το ΤΑΙΠΕΔ, με το νέο ΕΣΧΑΔΑ θα προχωρήσει μία επένδυση που αναδεικνύει και ενισχύει διεθνώς το προφίλ της Ελλάδας ως τουριστικού, αλλά και επενδυτικού προορισμού, ενώ δημιουργούνται εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας στον σχεδιασμό, στην κατασκευή, αλλά και τη λειτουργία του έργου στην αναβαθμισμένη του μορφή.
Περιβαλλοντική μελέτη
Σύμφωνα και με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) Προσαρμογής ΕΣΧΑΔΑ που έχει δώσει στη δημοσιότητα το ΤΑΙΠΕΔ, το εμβαδόν της έκτασης που δεν επιτρέπεται καμία δόμηση, εκτός από τρία φυλάκια και ένα παρεκκλήσι (σύνολο δόμησης 195 τ.μ.) ανέρχεται σε 216 στρ. περίπου, δηλαδή τα 3/4 της συνολικής έκτασης του ακινήτου. Επίσης, ο συντελεστής δόμησης που εφαρμόζεται κατά μέγιστο ανέρχεται σε 0,187, που είναι χαμηλότερος του επιτρεπόμενου 0,20. Η όποια δόμηση προβλέπεται να εντοπίζεται εντός οριοθετημένων Περιοχών Ανάπτυξης (Π.ΑΝ.) Επίσης, όπου χρειαστεί απομάκρυνση δενδρωδών ειδών, αυτά θα μεταφυτευθούν σε άλλες θέσεις εντός του ακινήτου.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τις κατοικίες, το νέο ΕΣΧΑΔΑ προβλέπει μέγιστο πλήθος τις 15, μέγιστη δόμηση 15.000 τ.μ., μέγιστη κάλυψη 8.000 τ.μ., μέγιστο ύψος 7,50 μέτρα και απόσταση μεταξύ των κτηρίων 15 μέτρα. Η ανέγερση των νέων κατοικιών γίνεται δυνατή μόνο μετά την πρότερη κατεδάφιση από την ευρύτερη περιοχή εντός της οποίας χωροθετούνται, των υφιστάμενων κτηριακών υποδομών και συνοδών χώρων. Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία των νέων παραθεριστικών κατοικιών θα ακολουθούν τα σύγχρονα πρότυπα βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα γίνει χρήση τεχνολογιών και τεχνικών για την επίτευξη μεγαλύτερης εξοικονόμησης ενεργειακής κατανάλωσης. Στο 75% της ακάλυπτης έκτασης της ζώνης προβλέπεται υποχρεωτική φύτευση, ενώ στο σύνολό τους οι κατασκευές και διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο των παραθεριστικών κατοικιών θα πρέπει να είναι ήπιου χαρακτήρα με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και το τοπίο.
Τέλος, να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης ύστερα από πρόσκληση του δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου προς το ΤΑΙΠΕΔ, το νέο ΕΣΧΑΔΑ. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παρέστησαν ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας και οι μελετητές που εκπόνησαν το βελτιωμένο ΕΣΧΑΔΑ. Το δημοτικό συμβούλιο το ενέκρινε, με αρνητική ωστόσο την ψήφο του δημοτικού συμβούλου που είχε υποστηριχθεί στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τι προβλέπεται
Με το νέο ΕΣΧΑΔΑ διατηρούνται και αναβαθμίζονται τα εν λειτουργία ξενοδοχεία (Αρίων, Καμπάνες, Ναυσικά), ενώ κατεδαφίζεται το εγκαταλειμμένο και ερειπωμένο ξενοδοχείο Αφροδίτη. Στην εν λόγω έκταση ανεγείρονται το ανώτερο 15 αυτοτελείς πολυτελείς κατοικίες, αντί των 100 που προέβλεπε το προηγούμενο ΕΣΧΑΔΑ που απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Επίσης αναβαθμίζεται περιβαλλοντικά η περιοχή, καθώς όπως επισημαίνει το ΤΑΙΠΕΔ υιοθετούνται σύγχρονες μέθοδοι περιβαλλοντικού σχεδιασμού και ενισχύεται η φύτευση της χερσονήσου.