Ως ψήφο εμπιστοσύνης στην προωθούμενη οικονομική πολιτική και τη δυνατότητα της χώρας να αφήσει με σταθερά βήματα πίσω της την βαθύτατη κρίση είδαν τα ξένα μέσα την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τον «αυστηρό» S&P. Δίνουν δε έμφαση στο «κυνήγι» της επενδυτικής βαθμίδας με στόχο την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Το Bloomberg παρατηρεί πως η αναβάθμιση, που ήρθε με απόσταση 16 μηνών από την τελευταία του ίδιου οίκου, αποτελεί «ένδειξη εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση της χώρας και τις πολιτικές της». Προσθέτει, ωστόσο, ότι ακόμη και μετά τη νέα αξιολόγηση η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι στην κατηγορία junk, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να ανέβει και πάλι στην επενδυτική βαθμίδα.
Το ειδησεογραφικό δίκτυο επισημαίνει ότι από την εκλογή της τον Ιούλιο, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πετύχει να εξασφαλίσει την έγκριση των πιστωτών για τον προϋπολογισμό του 2020, ξεκλείδωσε την επένδυση του Ελληνικού και έλαβε το πράσινο φως της Κομισιόν στο φιλόδοξο σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, με την ονομασία «Ηρακλής». «Οι επενδυτές έχουν ανταποκριθεί στις εξελίξεις. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι σε ιστορικό ναδίρ, το χρηματιστήριο εμφανίζει κέρδη 42% από τις αρχές του έτους και η χώρα έχει καταφέρει ακόμη και να δανειστεί με αρνητικό επιτόκιο για τρεις ημέρες» σημειώνει, για να υπγοραμμίσει ωστόσο πως «η ανάκαμψη δεν είναι προς το παρόν αρκετή για να σβήσει τον οικονομικό πόνο, που άρχισε πριν από μία δεκαετία».
Δύο διεθνείς οίκοι αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες, οδηγώντας τη χώρα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα ύστερα από μία δεκαετία κρίσης και προγραμμάτων διάσωσης, αναφέρει από την πλευρά του στην αγλλόφωνη έκδοσή του το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xihnua και υπενθυμίζει ότι πρόκεκιται για την πρώτη αναβάθμιση από μεγάλο οίκο μετά τις εκλογές του Ιουλίου. «Μία βαθμίδα σίγουρα δεν είναι αρκετή ακόμη για να φέρει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς ο S&P ήταν πάντα πιο αυστηρός από άλλους απέναντι στην ελληνική οικονομία, αλλά αυτό ίσως να συμβεί την επόμενη χρονιά» σχολίασε στο κινεζικό πρακτορείο ο Δημήτρης Καινούργιος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σύμφωνα με το πρακτορείο και άλλοι ειδικοί θεωρούν δυνατή την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε ορίζοντα ενός έτους, ούτως ώστε τα ελληνικά ομολόγα να ενταχθούν στον δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
To Reuters σημειώνει πως η αναβάθμιση αντανακλά τον περιορισμό των κινδύνων για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Προσθέτει επίσης πως καθοριστικό ρόλο στην απόφαση διαδραμάτισε και η πλήρης άρση των capital controls, η οποία έστειλε το μήνυμα της συνεχιζόμενης επιστροφής της χώρας στη σταθερότητα ύστερα από τη δίνη της κρίσης και τρία προγράμματα διάσωσης από το 2010.
Στην προοπτική νέας αναβάθμισης μέσα στους επόμενους έξι μήνες εστιάζει το Associated Press, αναφερόμενο στην απόφαση του οίκου όχι μόνο να αναθεωρήσει την βαθμολογία του, αλλά και να διατηρήσει την θετική προοπτική. Θυμίζει δε ότι η Ελλάδα εξήλθε από τα μνημόνια πέρυσι, ύστερα από οχτώ χρόνια, και τους τελευταίους μήνες έχει δει το κόστος δανεισμού της στις αγορές να υποχωρεί αισθητά. Παρόλα αυτά σημειώνει και οι τρεις μεγάλοι οίκοι εξακολουθούν να την κρατούν έξω από την κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας.
naftemporiki.gr