Skip to main content

Κάνει πίσω η ΕΚΤ για τα μαξιλάρια «κόκκινων» δανείων

Από την έντυπη έκδοση

Των Έφης Τριήρη και Νατάσας Στασινού

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φαίνεται να υπαναχωρεί στις θέσεις της για τα «κόκκινα» δάνεια, ειδικά μετά την έντονη κριτική και τις πιέσεις που δέχτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ υποχρεώνουν τις τράπεζες να βάζουν στην άκρη περισσότερο κεφάλαιο για την κάλυψη των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξέλιξη που προκάλεσε έντονες ανησυχίες στον τραπεζικό κλάδο της Ευρωζώνης και ειδικά στις ιταλικές τράπεζες, που επιβαρύνονται περισσότερο με επισφαλή δάνεια.

Παρέμβαση έκανε χθες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ζητώντας να δοθεί νέα ώθηση στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, αλλά και να κλείνουν όσα πιστωτικά ιδρύματα είναι εξασθενημένα και δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Ο πυλώνας 2

Η αντιπρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕSΜ) Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ πήρε χθες το λόγο και είπε ότι η ΕΚΤ θα ζητήσει από τις τράπεζες να βάζουν στην άκρη περισσότερο κεφάλαιο για την κάλυψη των «κόκκινων» δανείων τους, μέσω του πυλώνα 2, μόνο στην περίπτωση που αποτύχουν οι διαβουλεύσεις που θα έχει μαζί τους για το θέμα αυτό. Σε ομιλία της στη Φραγκφούρτη, η κα Λαουτενσλέγκερ ανέφερε ότι βασικός στόχος είναι να έχουμε έγκαιρες προβλέψεις, που θα απέτρεπαν τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να καταστούν πρόβλημα με συστημικές συνέπειες.

«Επιτρέψτε μου, όμως, να πω», σημείωσε, «ότι αν και οι προσδοκίες μας είναι ισχυρές, δεν υπάρχουν αυτόματες δράσεις που συνδέονται με αυτές. Θα συζητήσουμε με κάθε μία τράπεζα ξεχωριστά για ποιο λόγο δεν σχηματίζει πλήρως προβλέψεις για δάνεια που δεν εξυπηρετούνται επί αρκετά χρόνια. Μόνο στην περίπτωση που τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου δεν μας πείσουν, θα εξετάσουμε τα μέτρα του πυλώνα 2».

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ κάλεσε την Ευρώπη να δώσει νέα ώθηση στην ενίσχυση του τραπεζικού της τομέα, ζητώντας να κλείσουν οι αδύναμες τράπεζες, να υπάρχουν μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά αποθέματα ασφάλειας και να ενισχυθούν οι διασυνοριακές συμφωνίες σε εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Σε ομιλία του σε τραπεζικό συνέδριο στο Λονδίνο, ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι διαμορφωτές πολιτικής θα πρέπει να επωφεληθούν της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη σε αυτή την προσπάθειά τους.

Οι «αδύναμες»

Πολλές τράπεζες παρουσιάζουν σταθερά χαμηλές αποδόσεις στο ενεργητικό και στο μετοχικό τους κεφάλαιο, τάση που ενδεχομένως να συνεχιστεί, λαμβάνοντας υπόψη τα χαμηλά επιτόκια και τις επίπεδες καμπύλες των αποδόσεων.

Το γεγονός αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολη την αύξηση κεφαλαίου και καθιστά τις τράπεζες περισσότερο ευάλωτες σε μελλοντικά προβλήματα. «Για το λόγο αυτό, υφίσταται σοβαρή ανάγκη για συγκεντρωτισμό και εξορθολογισμό του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με το κλείσιμο των τραπεζών που δεν θεωρούνται βιώσιμες και ενθαρρύνοντας τις εξαγορές και συγχωνεύσεις», είπε ο κ. Λίπτον. Επανέλαβε επίσης την έκκληση του ΔΝΤ για μεγαλύτερη αμοιβαιοποίηση του κινδύνου στην Ευρωζώνη.