Skip to main content

Παραμένει ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ

Από την έντυπη έκδοση

Η πρόσφατη ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα δεν αποτελεί σημείο καμπής για την αμερικανική οικονομία, τονίζουν οικονομολόγοι σε poll του Reuters, οι οποίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί προειδοποιώντας ότι οι κίνδυνοι για μία ύφεση τα επόμενα 2 χρόνια είναι ορατοί.

Στο poll που διεξήγαγε το Reuters το διάστημα 18-23 Οκτωβρίου οι 100 οικονομολόγοι που συμμετείχαν εκτιμούν ότι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός το 2020 αναμένονται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά.

Επιβράδυνση ΑΕΠ

Η ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ για κάθε τρίμηνο από το τρέχον έως το τέλος του 2020 αναμένεται να επιβραδύνει στο 1,6%-1,7%, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, έναντι του 2% των προηγούμενων προβλέψεων. Το ποσοστό για μία δυνητική ύφεση της αμερικανικής οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες ανέβηκε στο 35% από το 30% ένα μήνα νωρίτερα, που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό την τελευταία 10ετία, ενώ για τα επόμενα 2 χρόνια το ποσοστό διαμορφώνεται στο 45%.

Ερωτηθέντες για το αν οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο αποτελούν τη βάση για να μετριαστεί η αβεβαιότητα των τελευταίων 15 μηνών, το 75% απάντησε αρνητικά.

Πρόβλεψη για Fed

Αναφορικά με τα επιτόκια οι οικονομολόγοι αναμένουν άλλη μία μείωση μέσα στο 2019, ελάχιστοι όμως εκτιμούν ότι η Fed θα προχωρήσει σε νέα μείωση την επόμενη χρονιά.