Skip to main content

Ντομπρόβσκις: Η τραπεζική ένωση ευνοεί την ανάπτυξη συνεταιριστικών τραπεζών στην Ελλάδα

Ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη των συναιτεριστικών τραπεζών αναμένεται να προσφέρουν η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και η δυνατότητα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη.

Στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής  τόνισε τα πλεονεκτήματα των συνεταιριστικών τραπεζών, επισημαίνοντας πως «δεν έχουν αποτελέσει πηγή συστημικού κινδύνου», «γνωρίζουν καλύτερα τις αναπτυξιακές ανάγκες της τοπικής αγοράς, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και τους πελάτες τους», και «επηρεάζονται λιγότερο από το πρόβλημα της ασύμμετρης πληροφόρησης (asymmetric information)». Παρόλα αυτά, όπως ανέφερε το μερίδιο αγοράς των συνεταιριστικών τραπεζών στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου». 

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κ. Ντομπρόβσκις  ανέφερε ότι «η δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα της ΕΕ της 23ης Νοεμβρίου 2016 προβλέπει τη θέσπιση αναλογικότερων και λιγότερο επαχθών κανόνων κεφαλαιακών απαιτήσεων για μη σύνθετα, μικρά πιστωτικά ιδρύματα». Ερωτηθείς δε αν θα μπορούσαν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να αποτελέσουν εναλλακτικές πηγές στήριξης των συνεταιριστικών τραπεζών, ανέφερε πως δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. «Τα ενδιαφερόμενα ιδρύματα δύνανται να απευθυνθούν απευθείας στην ΕΙΒ και την EBRD για να ενημερωθούν σχετικά με τα διαθέσιμα μέσα χρηματοδότησης» ξεκαθάρισε. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών, που παρέθεσε ο κ. Παπαδημούλης, στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά οι συνεταιριστικές τράπεζες αποτελούν ωστόσο ένα από τα βασικά εργαλεία χρηματοδότησης των τοπικών επιχειρήσεων. Στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων ειδικότερα, το μερίδιο αγοράς τους στη Φινλανδία είναι 37,8%, στη Γερμανία 33,4%, στη Γαλλία περίπου 45,7% και στην Ολλανδία 43%.