Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Σημαντική υστέρηση στο σκέλος των εσόδων εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός και τον Σεπτέμβριο.
Παρά το γεγονός ότι οι στόχοι έχουν ήδη αναθεωρηθεί προς τα κάτω μετά την κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, οι εισπρακτικές επιδόσεις στο 9μηνο είναι τέτοιες που θα υποχρεώσουν το οικονομικό επιτελείο να εντείνει τις προσπάθειές του ώστε μέσα στο τελευταίο τρίμηνο τα δημόσια έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού να αναρριχηθούν στα 49,05 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι και ο νέος στόχος για τη φετινή χρονιά.
Πόσα έσοδα απαιτούνται δεδομένου ότι -σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν»- τα καθαρά έσοδα στο 9μηνο δεν ξεπέρασαν τα 32,2-32,3 δισεκατομμύρια ευρώ;
Κάτι λιγότερο από 17 δισεκατομμύρια ευρώ.
Για να συγκεντρωθεί αυτό το ποσό, θα συνυπολογιστούν και τα έσοδα που θα εισπραχθούν από τον ΕΝΦΙΑ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ενώ μέχρι τον 2ο μήνα της επόμενης χρονιάς θα «ξεχειλώσει» και η περίοδος αποπληρωμής των αναδρομικών που θα πρέπει να πληρώσουν οι επιχειρήσεις λόγω της αύξησης του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής από το 80% στο 100%.
Κρίσιμος μήνας
Ο Σεπτέμβριος ήταν κρίσιμος μήνας για τα δημόσια έσοδα, καθώς έπρεπε να εισπραχθούν η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, μία ολόκληρη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και ο ΦΠΑ από τις εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
Οι μεγάλες εταιρείες πληρώνουν ΦΠΑ ανά μήνα, που σημαίνει ότι τώρα καταβλήθηκε για πρώτη φορά ο αυξημένος ΦΠΑ μετά την αναπροσαρμογή των συντελεστών στις 20 Ιουλίου.
Τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο δείχνουν ότι τα έσοδα του Σεπτεμβρίου (σε επίπεδο καθαρών εσόδων τακτικού προϋπολογισμού) δεν ξεπέρασαν τα 3,5-3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σε επίπεδο καθαρών εσόδων κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε περίπου 3,7-3,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πώς θα καλυφθεί αυτό το άνοιγμα μέχρι το τέλος του χρόνου;
* Ηδη προαναφέρθηκε ότι ο πήχης έχει κατέβει -σε επίπεδο εσόδων τακτικού προϋπολογισμού- κατά 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ.
* Εχει προϋπολογιστεί να εισπραχθεί φέτος περίπου 1,7 δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον από τα ANFAs.
* Υστέρηση άνω των 500-600 εκατ. ευρώ προέρχεται επίσης από το γεγονός ότι δεν έχει αρχίσει ακόμη η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ.
Ακόμη και αν αφαιρεθούν όλα αυτά τα ποσά, προκύπτει ότι το τελευταίο τρίμηνο θα πρέπει τα προγραμματισμένα μέτρα να αποδώσουν 100% προκειμένου ο προϋπολογισμός να κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα μόλις 0,25% (και ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη εκφράσει επιφυλάξεις αλλά και την πρόβλεψη ότι το έλλειμμα θα ανέλθει τελικώς στο 0,5%).
Αναμονή τον Οκτώβριο
Πλέον, εξαιρετικά κρίσιμο είναι το πώς θα ανταποκριθούν οι φορολογούμενοι μέσα στον Οκτώβριο.
Είναι ο μήνας που θα πρέπει να εισπραχθεί η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, η 1η δόση του ΦΠΑ των εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων που τηρούν απλογραφικά βιβλία (σ.σ.: αυτές οι εταιρείες για πρώτη φορά θα κάνουν δήλωση μετά την αύξηση των συντελεστών), η 1η δόση από τον επιπλέον φόρο των νομικών προσώπων (θα καταβληθεί ταυτόχρονα με τη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων), οι δόσεις για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μετά την αύξηση των επιτοκίων, αλλά και οι πρόσθετοι φόροι των αγροτών, που ήδη καταλογίστηκαν σε περίπου 310.000 φορολογούμενους, από τη Δευτέρα.
Συνολικά, μέχρι το τέλος του έτους (πρακτικά μέχρι τον Φεβρουάριο) θα πρέπει να συγκεντρωθούν 21 δισεκατομμύρια ευρώ σε επίπεδο καθαρών εσόδων κρατικού προϋπολογισμού και περίπου 17 δισ. ευρώ σε επίπεδο καθαρών εσόδων τακτικού προϋπολογισμού.
Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι για το 2016
Οι στόχοι ανά μήνα για το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος του έτους μετά την αναθεώρησή τους μέσω του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.
Εχουν ανακοινωθεί μόνο οι ετήσιοι στόχοι:
1. Ο στόχος για τις εισπράξεις από την άμεση φορολογία κατέβηκε από τα 21,88 δισεκατομμύρια ευρώ στα 19,103 δισεκατομμύρια ευρώ.
2. Ο στόχος για τις εισπράξεις από την έμμεση φορολογία ψαλιδίστηκε στα 24,059 δισεκατομμύρια ευρώ από 25,153 δισεκατομμύρια ευρώ.
3. Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού πρέπει να διαμορφωθούν στα 53,48 δισεκατομμύρια ευρώ αντί για 55,603 δισεκατομμύρια ευρώ.
4. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού πρέπει να ανέλθουν στα 49,052 δισεκατομμύρια ευρώ αντί για τα 50,871 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος.
Συγκριτικά με τους παλαιούς στόχους, τα έσοδα -σε επίπεδο τακτικού προϋπολογισμού- παρουσιάζουν τεράστια υστέρηση.
Από τα 4,07 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το άνοιγμα στο 8μηνο, εκτιμάται ότι στο 9μηνο έχει ξεπεράσει τα 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ.