Τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και η αποτίμηση της συνάντησης Σόιμπλε – Βαρουφάκη απασχόλησαν το μπρίφινγκ της γερμανικής κυβέρνησης. Στο επίκεντρο οι ιδιωτικοποιήσεις και θέματα φορολογικής φύσης.
Το θέμα της Ελλάδας και η χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Σόιμπλε και Βαρουφάκη συζητήθηκε και στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, οι δημοσιογράφοι ζήτησαν να μάθουν από τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, πληροφορίες για το πνεύμα που κυριάρχησε στη συνάντηση των Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο Μάρτιν Γέγκερ ανέφερε ότι η συνάντηση που έγινε παρουσία μικρού αριθμού ατόμων δεν διήρκεσε μόνο περισσότερο απ΄ ό,τι είχε προγραμματιστεί αλλά τόνισε επίσης ότι τα θέματα συζητήθηκαν με πολύ σοβαρότητα, ενώ και οι δύο πλευρές άκουγαν με μεγάλη προσοχή η μία την άλλη. Αυτό επιτρέπει τώρα στους «συμβαλλομένους» να έχουν μια πιο καθαρή εικόνα «για το πού βρίσκεται ο άλλος».
Πάντως «επικρατεί συμφωνία ότι θα πρέπει να κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση σχετικά με το πώς θα προχωρήσουμε μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος». Επ’ αυτού ο κ. Βαρουφάκης δεν παρουσίασε κάποια στοιχεία στον κ. Σόιμπλε. Η γερμανική πλευρά αναμένει όμως ότι αυτά θα κατατεθούν στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου. Σε ό,τι αφορά το τρέχον πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε ότι αυτό θα πρέπει να κλείσει με τον τρόπο που έχει συμφωνηθεί.
«Καλή ευκαιρία για μια νέα προσπάθεια»
Ο Μάρτιν Γέγκερ, απαντώντας σε ερωτήσεις για επιμέρους ζητήματα, επιβεβαίωσε ότι πράγματι ο κ. Σόιμπλε ρώτησε τον κ. Βαρουφάκη για τις πληροφορίες περί ακύρωσης των ιδιωτικοποιήσεων. Ο Έλληνας υπουργός υπέδειξε ότι πρόκειται για ανταποκρίσεις ξένων μέσων από την Ελλάδα και ότι καλό θα ήταν να αναμένει κανείς τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης που θα γίνουν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Σχετικά με την πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον Έλληνα ομόλογό του για την αποστολή ως και 500 Γερμανών εφοριακών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δόμηση ενός αποτελεσματικότερου φορολογικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ο κ. Γέγκερ κατέστησε σαφές ότι αυτή η πρόταση είχε γίνει και στην προηγούμενη κυβέρνηση, που όμως δεν την υλοποίησε. «Πιστεύουμε», είπε ο κ. Γέγκερ, «ότι τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να γίνει μια νέα προσπάθεια». Αυτό δεν σημαίνει ότι το Βερολίνο περιμένει άμεσα μια απάντηση από τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Η πρόταση πάντως ισχύει.
Τέλος, ο Μάρτιν Γέγκερ ενημέρωσε ακόμη ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα αξιοποιήσει τη συμμετοχή του στη συνάντηση των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G20) την ερχόμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη για διμερείς συζητήσεις αναφορικά με το ελληνικό πρόβλημα.
Πηγή: Deutsche Welle