Skip to main content

Εμπορεύματα: Η στασιμότητα του δείκτη εμπορευμάτων συγκαλύπτει την άνοδο του πετρελαίου και την κατάρρευση του χρυσού

του Ole Hansen,
Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Saxo Bank

Από πλευράς δείκτη, την προηγούμενη εβδομάδα τα εμπορεύματα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα. Πίσω από αυτή τη φαινομενική ηρεμία, ωστόσο, υπήρξαν ορισμένες σημαντικές εξελίξεις – όπως γίνεται φανερό από τον παρακάτω πίνακα.

Το αργό πετρέλαιο συνέχισε να κινείται ανοδικά μετά την πρόσφατη συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής. Τα πολύτιμα μέταλλα, με επικεφαλής τον άργυρο, δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα, καθώς ο χρυσός υπέκυψε στην έντονη ρευστοποίηση των θέσεων αγοράς, σε τιμές κάτω από τα 1.300 USD/ουγγιά.

Με εξαίρεση τον κλάδο ενέργειας, όπου σημειώθηκαν ισχυρά κέρδη, η άνοδος του δολαρίου αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα αδυναμίας σε διάφορους τομείς. Το δολάριο σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο έναντι ενός συνόλου νομισμάτων, κυρίως λόγω της πώλησης GBP και JPY σε πρώτο στάδιο, και EUR αργότερα μέσα στην εβδομάδα, ενόψει της μηνιαίας έκθεσης για την απασχόληση εκτός αγροτικού τομέα των ΗΠΑ (non-farm payrolls).

Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν οι προβλέψεις μας για το τελευταίο τρίμηνο του 2016 – σε αυτές περιγράφουμε γιατί υποστηρίζουμε ότι θα διατηρηθεί ένα εύρος τιμών μεταξύ 45 και 55 USD ανά βαρέλι στο αργό Brent παρά τη συμφωνία ΟΠΕΚ, και γιατί ο κίνδυνος ενός ισχυρότερου δολαρίου μπορεί να θέσει προκλήσεις στα επενδυτικά μέταλλα όπως ο χρυσός και ο άργυρος, το νέο τρίμηνο.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα στο αργό πετρέλαιο;

Μετά από μια ολόκληρη εβδομάδα ανόδου, το ράλι στο αργό πετρέλαιο φάνηκε να εξαντλείται μετά την αντίσταση που συνάντησε το Brent στα 52,86 $/βαρέλι, το υψηλό για το 2016 από τις 9 Ιουνίου.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα θα συγκεντρώσει κάποια προσοχή, καθώς στο περιθώριο του συνεδρίου οι υπουργοί Ενέργειας από τις χώρες του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας αναμένεται να πραγματοποιήσουν διμερή συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν τη συμφωνία ΟΠΕΚ για περιορισμό της παραγωγής. Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δεν θεωρεί εφικτή μια συμφωνία σε αυτή τη συνάντηση, όμως δήλωσε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της θέσπισης ενός ανώτατου ορίου στην παραγωγή πριν από τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στις 30 Νοεμβρίου.

Το ανοιχτό ενδιαφέρον για το αργό πετρέλαιο WTI στο χρηματιστήριο Futures του NYMEX κατέγραψε ρεκόρ – μια ένδειξη ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων, καθώς και οι παραγωγοί και τα hedge fund συμμετείχαν δυναμικά στη διαπραγμάτευση την εβδομάδα που πέρασε.

Τα strip για τα Futures διάρκειας ενός έτους στο αργό WTI (η μέση τιμή για τα 12μηνα συμβόλαια) που αφορούν τα έτη 2017 και 2018 έφθασαν σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από τον Ιούνιο. Όπως συνέβη και τότε, το γεγονός αυτό πυροδότησε αυξημένη δραστηριότητα αντιστάθμισης κινδύνου και στήριξε τη μείωση του spread μεταξύ των συμβολαίων Δεκεμβρίου 2016 και Δεκεμβρίου 2017.

Προς το παρόν, η έντονα βελτιωμένη τεχνική πρόβλεψη είναι πιθανό να συνεχίσει να προσελκύει αγοραστές, αλλά μια πολύ υψηλότερη τιμή σε αυτό το στάδιο κινδυνεύει να λειτουργήσει αυτοκαταστροφικά, καθώς θα στρέψει την προσοχή από την ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ στις αυξημένες ευκαιρίες για τους παραγωγούς υψηλού κόστους εκτός ΟΠΕΚ.

Οι αντεστραμμένοι σχηματισμοί τύπου κεφαλής-ώμων τόσο στο WTI όσο και στο Brent έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους επενδυτές τεχνικής, με μια διάσπαση να σηματοδοτεί το ενδεχόμενο μιας ακόμα μεγαλύτερης ανόδου.

Ο χρυσός βρήκε κάποια στήριξη στα 1.250 $/ουγγιά, πριν και μετά τη δημοσίευση της έκθεσης για την απασχόληση στις ΗΠΑ, την Παρασκευή. Το επίπεδο αυτό αντιπροσωπεύει το χαμηλό πριν από την ψηφοφορία για το Brexit, αλλά και μια υποχώρηση 38,2% από το ράλι των 328 $ μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιουλίου.

Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε έντονη ρευστοποίηση θέσεων αγοράς από τους επενδυτές τακτικής όπως τα hedge fund, ενώ οι επενδυτές σε ETF συγκέντρωσαν μικρή καθαρή θέση αγοράς.

Το ισχυρότερο δολάριο και οι φόβοι ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αποσύρουν τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης πυροδότησαν μαζικές πωλήσεις, με τη ρευστοποίηση των θέσεων αγοράς να καθιστά την περασμένη εβδομάδα τη χειρότερη για τον χρυσό μέσα στο 2016. Τη Δευτέρα οι αγορές στην Κίνα ανοίγουν ξανά μετά τους εορτασμούς της Χρυσής Εβδομάδας, και θα βρουν τον χρυσό σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Η αντίδραση από την Κίνα θα μπορούσε να δώσει τη βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση σε μια αγορά που συνεχίζει να τηρεί αμυντική στάση: η ορμή των μαζικών πωλήσεων ενδέχεται να υποδηλώνει ότι είναι πιθανή περαιτέρω αδυναμία πριν από τη σταθεροποίηση.

Η απόδοση του χρυσού έναντι διαφορετικών νομισμάτων από τη στιγμή που το XAUUSD διέσπασε προς τα κάτω το όριο των 1.300 $/ουγγιά