Skip to main content

Τα κέρδη και οι ζημιές για ιδιοκτήτες ακινήτων

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
[email protected]

Εκπτώσεις φόρου, φοροαπαλλαγές και άλλα οφέλη παρέχουν στους ιδιοκτήτες οι νέες διατάξεις με τις οποίες προβλέπεται η δυνατότητα συμφωνιών με τους ενοικιαστές για μειώσεις μισθωμάτων τουλάχιστον κατά 30% μέχρι και τον Δεκέμβριο. Οι ιδιοκτήτες που συμφωνούν να μειώσουν τα ενοίκια δικαιούνται εκπτώσεων φόρου που ισοδυναμούν με το 12% των κανονικών ενοικίων, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί πριν από τις μειώσεις.

Επιπλέον, οι νέες αυτές διατάξεις ωφελούν τους ιδιοκτήτες και με άλλους τρόπους. Συγκεκριμένα, θέτουν ως προϋπόθεση για να ισχύσει η συμφωνία μείωσης του ενοικίου την καταβολή του μειωμένου συμφωνηθέντος ποσού εγκαίρως κάθε μήνα από τον ενοικιαστή.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εισοδηματικές απώλειες που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες θα είναι μεγαλύτερες από τα οφέλη που θα προκύψουν γι’ αυτούς λόγω των εκπτώσεων φόρου και των απαλλαγών από φόρους εισοδήματος που θα τους παρασχεθούν. Τα ισοζύγια εισοδηματικών απωλειών και κερδών λόγω εκπτώσεων φόρου και απαλλαγών από φόρους εισοδήματος αποτυπώνονται καλύτερα, για μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών, στους αναλυτικούς πίνακες παραδειγμάτων που παραθέτει η «Ν».

Αναλυτικά, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει τα εξής για τις μειώσεις ενοικίων και τα ευεργετήματα των ιδιοκτητών:

1. Σε περιπτώσεις μισθώσεων ακινήτων επαγγελματικής στέγης σε επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που θεωρούνται «πληττόμενες» οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού, οι συμφωνίες μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών για μειώσεις ενοικίων τουλάχιστον κατά 30% επιτρέπεται, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, να ισχύουν από τον μήνα Σεπτέμβριο έως και τον μήνα Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, είτε για ολόκληρο το τετράμηνο είτε για μέρος μόνο του τετραμήνου.

2. Σε περιπτώσεις μισθώσεων ακινήτων επαγγελματικής στέγης σε επιχειρήσεις χονδρικής πώλησης γουναρικών, παραγωγής και επεξεργασίας γουναρικών, σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στολισμού εκκλησιών, διοργανώσεων γάμων, βαπτίσεων, κηδειών κ.λπ., καθώς και σε επιχειρήσεις που υπάγονται στους κλάδους της εστίασης, των μεταφορών, του τουρισμού, του αθλητισμού και του πολιτισμού, οι συμφωνίες μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών για μειώσεις ενοικίων τουλάχιστον κατά 30% επιτρέπεται, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, να ισχύουν από τον μήνα Οκτώβριο έως και τον μήνα Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, είτε για ολόκληρο το τρίμηνο είτε για μέρος μόνο του τετραμήνου.

3. Οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων των παραπάνω περιπτώσεων 1 και 2 περιλαμβάνονται στις υπ’ αριθμόν Α1213/28-9-2020 και Α1225/7-10-2020 αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών Αποστόλου Βεσυροπούλου.

4. Πέραν των μισθώσεων ακινήτων που έχουν συναφθεί με τις επιχειρήσεις των παραπάνω περιπτώσεων 1 και 2, η δυνατότητα μειώσεων ενοικίων τουλάχιστον κατά 30% μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020 ισχύει και στις ακόλουθες περιπτώσεις μισθώσεων:

α) Μισθώσεις κύριας κατοικίας, όταν ενοικιαστής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος εργαζομένου στις επιχειρήσεις που θεωρούνται «πληττόμενες», εφόσον έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας του λόγω κορονοϊού.

β) Μισθώσεις ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνου – εξαρτώμενου μέλους, το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε «πληττόμενη» επιχείρηση και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω κορονοϊού.

5. Σε κάθε περίπτωση, οι προϋποθέσεις για να ισχύσουν οι μειώσεις των ενοικίων τουλάχιστον κατά 30% είναι οι εξής:

α) Να υπάρχει σχετική συμφωνία μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, που μπορεί να αποτυπωθεί σε τροποποιητικό ιδιωτικό συμφωνητικό, ή και με την ίδια την τροποποιητική δήλωση στην εφαρμογή μισθώσεων της ΑΑΔΕ.

β) Να υποβληθεί ηλεκτρονικά από τον ιδιοκτήτη τροποποιητική δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης στο TAXISnet.

γ) Να γίνει αποδεκτή από τον ενοικιαστή η υποβληθείσα τροποποιητική δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης. Η μη απόκρουσή της ισοδυναμεί με αποδοχή της.

δ) Το συμφωνηθέν μειωμένο ενοίκιο να καταβάλλεται στην ώρα του. Διαφορετικά ο ιδιοκτήτης δικαιούται να διεκδικήσει ολόκληρο το μίσθωμα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική