Skip to main content

Κάμψη στη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης λόγω… Γερμανίας

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Το φρενάρισμα της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία φρενάρει τη βιομηχανική παραγωγή συνολικά στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή στα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης μειώθηκε τον Ιούνιο 0,3% σε σχέση με τον Μάιο, πάνω από την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters μεταξύ οικονομολόγων για μείωση 0,2%. Τον Μάιο η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,1% σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat, έναντι υποχώρησης 1% της προηγούμενης πρόβλεψης.

Η κάμψη στη βιομηχανική παραγωγή οφείλεται κυρίως στην αναπάντεχη υποχώρηση της παραγωγής στη Γερμανία, την οποία η Eurostat εκτιμά σε 1% σε μηνιαία βάση, λιγότερο από την υποχώρηση κατά 1,3% που ανακοίνωσε η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία την προηγούμενη εβδομάδα. Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Η μείωση στη Γερμανία αντισταθμίστηκε από αύξηση της παραγωγής στη Γαλλία και την Ιταλία, οι οποίες κατέγραψαν μηνιαία αύξηση 0,4% και 1% αντίστοιχα.

Κεφαλαιακά αγαθά

Στην υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη συνέβαλε και η κατά 1,5% μείωση της παραγωγής κεφαλαιακών αγαθών, όπως μηχανήματα, κλάδος ο οποίος ήταν ο χειρότερος σε επίδοση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε 0,6% σε μηνιαία βάση. Αντιθέτως η παραγωγή μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όπως η ένδυση και τα τρόφιμα, ενισχύθηκε 1,6%, ανακάμπτοντας από την κατά 1,8% μείωση τον Μάιο.

Η παραγωγή ενδιάμεσων και διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε κατά 0,1% η καθεμία.

Σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 9,7%, καθώς συνεχίζεται η ανάκαμψη από τις πολύ μεγάλες μειώσεις στην παραγωγή, που προκάλεσε πέρυσι η πανδημία. Η αύξηση ήταν ωστόσο μικρότερη από τις προβλέψεις των οικονομολόγων, που μιλούσαν για αύξηση 10,4% και μικρότερη πάνω από το μισό της μεγάλης αύξησης κατά 20,6% που είχε καταγραφεί το Μάιο.

Τρέχει το ΗΒ

Σε αντίθεση με το φρένο στην Ευρωζώνη, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε 1% τον Ιούνιο, καθώς πολλές επιχειρήσεις εστίασης άρχισαν να λειτουργούν και τους εσωτερικούς τους χώρους στα μέσα Μαΐου, ενώ περισσότεροι άνθρωποι πήγαν στον γιατρό τους ύστερα από την καραντίνα της πανδημίας, δίνοντας ώθηση στον κλάδο υγειονομικών υπηρεσιών.

Ωστόσο, το βρετανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν παρέμεινε κατά 2,2% μικρότερο στα τέλη Ιουνίου συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2020, πριν η πανδημία να πλήξει τη χώρα, υπενθυμίζοντας το σφοδρό πλήγμα που επέφεραν τα lockdowns στη Βρετανία.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο.

Η βρετανική οικονομία κατέρρευσε καταγράφοντας ύφεση σχεδόν 10% το 2020, η οποία ήταν από τις μεγαλύτερες που έπληξαν αναπτυγμένη χώρα. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει πως η οικονομία θα επανακτήσει το πλήρες προ της πανδημίας μέγεθος προς τα τέλη του 2021.

Υπηρεσίες

Ο τεράστιος βρετανικός τομέας των υπηρεσιών αναπτύχθηκε κατά 1,5% τον Ιούνιο. Ο κλάδος υγείας συνέβαλε στο μεγαλύτερος μέρος της ανάπτυξης, καθώς οι οικογενειακοί γιατροί δέχθηκαν περισσότερους από τους συνηθισμένους ασθενείς τους χάρη στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Η παραγωγή όσον αφορά τις υπηρεσίες τροφίμων και ποτών, όπως οι παμπ και τα εστιατόρια, εκτινάχτηκε πάνω από 10%, βοηθούσης της διοργάνωσης του Euro 2020.

H βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε 0,7%, εξαιτίας της παραγωγής στη συντήρηση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και τη φαρμακοβιομηχανία. Ο μεταποιητικός τομέας αναπτύχθηκε 0,2%, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα περιορίστηκε κατά 1,3%.

Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν η οικονομία υπέφερε εξαιτίας του τρίτου lockdown, η οικονομική δραστηριότητα αναπτύχθηκε κατά 4,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS).