Skip to main content

«Κανείς δεν διοικεί τον Λίβανο», λέει ο κεντρικός τραπεζίτης

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου είπε ότι κανείς δεν διοικεί τη χώρα καθώς υπερασπίζεται την απόφασή του να σταματήσει τις επιδοτήσεις καυσίμων που έχουν εξαντλήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα με τη θέσπιση της απαραίτητης νομοθεσίας.

Σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε το Σάββατο, ο κυβερνήτης Ριάντ Σαλαμέ αντέκρουσε τις κυβερνητικές κατηγορίες ότι είχε ενεργήσει μόνος του για να κηρύξει το τέλος των επιδοτήσεων την Τετάρτη, λέγοντας ότι όλοι γνώριζαν ότι η απόφαση ερχόταν.

Η κίνηση αυτή είναι η τελευταία στροφή σε μια σαρωτική οικονομική κρίση που έχει βυθίσει τη λίβρα του Λιβάνου κατά 90% σε λιγότερο από δύο χρόνια και έχει οδηγήσει περισσότερο από το μισό πληθυσμό στη φτώχεια.

Ο Σαλαμέ είπε ότι ο Λίβανος θα μπορούσε να ανακάμψει, αλλά δεν ήταν δυνατό να πει πόσα χρόνια θα χρειαστούν. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανείς να διοικεί τη χώρα», είπε στη συνέντευξη στο Radio Free Lebanon.

Η λίβρα του Λιβάνου ήταν «όμηρος του σχηματισμού νέας κυβέρνησης και των μεταρρυθμίσεων», είπε.

Οι πολιτικοί του Λιβάνου απέτυχαν να συμφωνήσουν για μια νέα κυβέρνηση από τότε που ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ παραιτήθηκε τον περασμένο Αύγουστο μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα παρέχει πιστωτικές γραμμές για εισαγωγές καυσίμων στην αγορά και όχι επιδοτούμενες συναλλαγματικές ισοτιμίες, ανοίγοντας το δρόμο για μια απότομη αύξηση των τιμών των καυσίμων, την οποία κατέκρινε η κυβέρνηση.

Οι εισαγωγείς καυσίμων ζήτησαν σαφήνεια, λέγοντας ότι δεν μπορούν να εισαγάγουν σε τιμές αγοράς και να πουλήσουν με επιδοτούμενες τιμές, που είναι κλάσμα της πραγματικής τιμής του νομίσματος.

Η κρίση των καυσίμων έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο, με τα νοσοκομεία, τα αρτοποιεία και πολλές επιχειρήσεις να μειώνουν τις εργασίες ή να κλείνουν εντελώς.

Η κεντρική τράπεζα έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει υποχρεωτικά αποθέματα σε ξένο νόμισμα, ένα μέρος των καταθέσεων που ορίζονται από τη μία στο νόμο, χωρίς νομοθεσία.

Ο Σαλαμέ είπε ότι τέτοια αποθέματα έφτασαν τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι επικριτές του καθεστώτος επιδότησης καυσίμων λένε ότι έχει δημιουργήσει τεράστια κίνητρα για λαθρεμπόριο και αποθήκευση πουλώντας προϊόντα πετρελαίου σε κλάσμα της πραγματικής τους τιμής.

Ο Σαλαμέ είπε ότι περισσότερα από 800 εκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν για εισαγωγές καυσίμων τον τελευταίο μήνα θα έπρεπε να έχουν διαρκέσει τρεις μήνες, κατηγορώντας τους εμπόρους και λέγοντας ότι είναι «παράλογο» που δαπανήθηκαν τόσα πολλά χωρίς να υπάρχει διαθέσιμο προϊόν στην αγορά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters