Skip to main content

Talk of the market: Εν μέσω ανησυχιών ανοίγει η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα

Συνεχίζονται τα “παιχνίδια” στο Αιγαίο. Λίγα 24ωρα μετά την συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου και τη συμφωνία για προσδιορισμό ημερομηνίας έναρξης διερευνητικών επαφών, μια νέα Navtex στέλνει το Oruc Reis για έρευνες στο Καστελόριζο μέχρι τις 22 Οκτωβρίου. Με άλλα λόγια αλλάζει το επίπεδο ετοιμότητας…

Στο μέτωπο της πανδημίας η Αττική είναι στο επίπεδο ετοιμότητας – κινδύνου 3, “αυξημένης επιτήρησης”, ήτοι μία βαθμίδα πριν το επίπεδο συναγερμού. 

Σε αυτό το περιβάλλον, εν μέσω ανησυχιών για την πίεση των αντοχών του ΕΣΥ αλλά και με την αιφνιδιαστική αλλαγή σκηνικού στα ελληνοτουρκικά ανοίγει η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα. Ο Γενικός Δείκτης χάνει έδαφος από τις 650 μονάδες που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα – καταγράφοντας άνοδο 4,1%, κυρίως λόγω του αυξημένου αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις τράπεζες. Η συνεδρίαση άνοιξε με τους επενδυτές να σπεύδουν να ρευστοποιήσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη. Σημειώνεται ότι η μέση αξία των συναλλαγών την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 40 εκατ. ευρώ.  

Την άλλη εβδομάδα, 19 και 20 Οκτωβρίου, αρχίζουν οι επίσημες επαφές στο πλαίσιο της 8ης αξιολόγησηςΑυτή την εβδομάδα όμως πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια ενώ στο τραπέζι πέρα από τον προϋπολογισμό και τα δημοσιονομικά είναι τα κόκκινα δάνεια και η πρόταση της ΤτΕ για δημιουργία bad bank.

Πακέτο πράσινων χρηματοδοτικών εργαλείων ρίχνει στην αγορά τους επόμενους μήνες η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) ενώ αύξηση τοποθετήσεων σε χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) ελληνικών τραπεζών σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) εισάγοντας μάλιστα κοινωνικά κριτήρια στις επενδυτικές της αποφάσεις δίνοντας έτσι το στίγμα του πώς θα γίνονται επενδύσεις στο εξής. Το θέμα των βιώσιμων επενδύσεων αναδείχθηκε στο Sustainability Forum της Global Sustain που πραγματοποιήθηκε ψηφιακά (9.10.2020), με την υποστήριξη της Ναυτεμπορικής και του naftemporiki.gr ως χορηγών επικοινωνίας.

Διαδικτυακή ενημέρωση στα στελέχη του ομίλου ΟΤΕ παρείχε ο επικεφαλής του οργανισμού Μιχάλης Τσαμάζ για την εξέλιξη του μετασχηματισμού του ομίλου, δηλαδή την απόσχιση των κλάδων Εξυπηρέτησης Πελατών, Καταστημάτων και Τεχνικών Υπηρεσιών Πεδίου και την ένταξη τους σε ισάριθμες θυγατρικές εταιρείες. Όπως είπε ο κ. Τσαμάζ, οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στις νέες θέσεις με τις ίδιες συμβάσεις. Ορισμένοι βέβαια θα χρειαστεί να επανειδικευθούν ενώ επίκειται νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 500 άτομα με τον προϋπολογισμό φέτος να φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.  

Με αυξημένα έσοδα και κέρδη έκλεισε ο όμιλος της Entersoft το εννεάμηνο του 2020, περίοδο κατά την οποία τα ρευστά διαθέσιμα υπερτριπλασιάστηκαν, ξεπερνώντας τα 10 εκατ. ευρώ. Σε συνδυασμό με πιστωτικές γραμμές αυτά τα κεφάλαια δίνουν στον όμιλο επενδυτικές δυνατότητες που ξεπερνούν τα 13 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 3,6 εκατ. ευρώ προήλθαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την εισαγωγή στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.

Δεν επηρεάζεται η δραστηριότητα της ElvalHalcor στις ΗΠΑ από την επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ. Οι προκαταρκτικές αποφάσεις εκδόθηκαν σχετικά με την έρευνα δασμού αντιντάμπινγκ (antidumping duty investigation) στις ΗΠΑ για τις εισαγωγές κοινών φύλλων αλουμινίου από 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλλουν δασμούς αξίας 1,96 δισ. δολαρίων στα προϊόντα φύλλων αλουμινίου. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ υπολόγισε ένα προσωρινό περιθώριο ντάμπινγκ (preliminary dumping margin) 2,72% για εισαγωγές από την ElvalHalcor καθώς και τους άλλους εξαγωγείς των προϊόντων από την Ελλάδα. Ο τελικός προσδιορισμός περιθωρίου ντάμπινγκ από τις ΗΠΑ αναμένεται στις 19 Φεβρουαρίου 2021.

Αρχίζει την Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Οι προβλέψεις μιλούν για καθίζηση στις πωλήσεις στο διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, αφού ένα πολύ μεγάλο μέρος των ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης έχει προαγοραστεί από τον Απρίλιο και τον Μάιο, λόγω των χαμηλών τιμών, που έφτασαν και κάτω από 70 λεπτά το λίτρο σε κάποιες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή μειώθηκε κατά 2% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019, με τις αποπληθωριστικές πιέσεις να προέρχονται από χαμηλότερες τιμές ενέργειας που επηρέασαν το κόστος στέγασης (-6%, πετρέλαιο θέρμανσης -31% και φυσικό αέριο -32% ετησίως), καθώς και το κόστος μεταφορών (-7,9% ετησίως, βενζίνη -11%) ως αποτέλεσμα των μειωμένων τιμών στις αερομεταφορές (-27%). Ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής (IPI) σημείωσε πτώση 3,8% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο λόγω της απότομης πτώσης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (-14% ετησίως). Η παραγωγή στην μεταποίηση ήταν σχεδόν σταθερή (-0,7%). Από τις αρχές του έτους, στο οκτάμηνο, η βιομηχανική παραγωγή σημειώνει πτώση 3,9% με την πτώση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να φτάνει το -10%.

naftemporiki.gr