Skip to main content

Ημέρα των ρεκόρ για τα ελληνικά ομόλογα

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινούνται σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με την έγκριση του σχεδίου Ηρακλής και εν γένει την επιτάχυνση των προσπαθειών εκ μέρους των τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια να έχουν ανοίξει για τα καλά την «όρεξη» των επενδυτών. Τα θετικά σχόλια επενδυτικών οίκων και οίκων αξιολόγησης τόσο για τις πρωτοβουλίες στον τραπεζικό κλάδο όσο και για τις κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της φορολογίας έρχονται να «κουμπώσουν» σε ένα διεθνές περιβάλλον που ευνοεί τα μέγιστα τις τοποθετήσεις σε κρατικό χρέος και δη σε ομόλογα, που εξακολουθούν να προσφέρουν ελκυστική απόδοση. 

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς τίτλου καταγράφει σήμερα νέα πτώση της τάξης του 3,99% ή 6 μονάδων βάσης στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1,27%. Σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα συρρικνώνεται και το spread (η διαφορά απόδοσης) έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου. Είναι στις 165 μονάδες βάσης στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2009. Τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς είχε καταγραφεί σύμφωνα με το Reuters το ιστορικό χαμηλό με το spread ελληνικού- γερμανικού δεκαετούς στις 106 μονάδες βάσης. 

Δεν είναι ωστόσο μόνο το 10ετες που προσελκύει την προσοχή. Οι αποδόσεις του επταετούς και του πενταετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου υποχωρούν επίσης σε νέο ιστορικό ναδίρ του 0,93% και 0,57% αντίστοιχα.

Τα νέα ρεκόρ συμπίπτουν εν τω μεταξύ με δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο που δίνουν έμφαση όχι μόνο στην ελκυστικότητα των ελληνικών ομολόγων, αλλά και ευρύτερα στις αντοχές που επιδεικνύει η ελληνική οικονομία και κοινωνία ύστερα από μία πολυετή και άκρως επώδυνη κρίση. 

Τα χαμόγελα στην αγορά ομολόγων έρχονται μόλις τρία 24ωρα πριν δώσει την ετυμηγορία του για το ελληνικό αξιόχρεο ο οίκος S&P. Aν και είναι από τους πλέουν αυστηρούς, κρατώντας την χώρα τέσσερις κλίμακες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα υπάρχουν συγκρατημένες ελπίδες για μία ευχάριστη έκπληξη.

Χθες ο μικρότερος οίκος Scope Ratings προέβη σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, διατηρώντας μάλιστα την προοπτική θετική, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να ακολουθήσει και νέα αναβάθμιση.