Από την έντυπη έκδοση
Να κλείσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες που συνδέονται με τις επτά διαφορετικές φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, ώστε στη συνέχεια να γίνει η τελική εκκαθάριση των ποσών που οφείλονται και των ποσών που διαγράφονται, θα επιδιώξει μέχρι το τέλος του μήνα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η πιο σημαντική εκκρεμότητα έχει να κάνει με την υλοποίηση της εξαγγελίας για χορήγηση πρόσθετης ρευστότητας σε όσους χρηματοδοτήθηκαν μέσω των τριών πρώτων φάσεων των επιστρεπτέων προκαταβολών.
Ουσιαστικά, θα δοθεί ένα χρονικό περιθώριο σε όσους εμφανίζουν μείωση εσόδων άνω του 30% μέσα στο 2020, να μη δεχτούν «κούρεμα» 50% στο ποσό της ενίσχυσης των τριών πρώτων φάσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά να λάβουν «εδώ και τώρα» πρόσθετη χρηματοδότηση 35% επί των ενισχύσεων των τριών πρώτων φάσεων προκειμένου να πληρώσουν φορολογικές υποχρεώσεις. Δυνητικά, οι έχοντες αυτή την επιλογή ξεπερνούν τις 20.000.
Με την ολοκλήρωση και αυτής της διαδικασίας, τα ποσά των 7 φάσεων των επιστρεπτέων προκαταβολών που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις θα εμφανιστούν στις προσωπικές μερίδες των επαγγελματιών στο TAXIS ώστε πλέον οι επαγγελματίες να γνωρίζουν τι κάνει να επιστρέψουν στο Δημόσιο και πότε. Με τα δεδομένα αυτά η επιστροφή των ποσών -αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ- θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2022, με τους ενδιαφερόμενους να έχουν στη διάθεσή τους 60 μηνιαίες δόσεις.
Το πρόσθετο κούρεμα
Νωρίτερα, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να κάνουν μια ακόμη επιλογή: αν θα πληρώσουν εφάπαξ το ποσό της ενίσχυσης που πρέπει να επιστραφεί ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα πρόσθετου «κουρέματος» 15% ή αν θα επιλέξουν τη λύση των δόσεων. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η «ταυτότητα πληρωμής» των επιστρεπτέων προκαταβολών θα πρέπει να έχει εκδοθεί αρκετά πριν από το τέλος του χρόνου. Και αυτό διότι το πρόσθετο «κούρεμα» του 15% θα δοθεί μόνο σε όσους θα καταβάλλουν κάθε οφειλή μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Για τις φάσεις 1, 2 και 3 της επιστρεπτέας προκαταβολής το «κούρεμα» συνδέεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Θα αφαιρεθεί το 30% της οφειλής για όσους επαγγελματίες έκλεισαν το 2020 με απώλειες εσόδων από 15% έως 30% και το 50% της οφειλής για όσους ολοκλήρωσαν την περσινή χρονιά με απώλεια τζίρου άνω του 30%. Συνολικά, με τις τρεις πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, δόθηκαν στην αγορά χρηματοδοτήσεις ύψους 3,37 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι με τα «κουρέματα» υπό προϋποθέσεις θα «σβήσουν» οφειλές περίπου 570 εκατ. ευρώ από περίπου 100.000 επιχειρήσεις. Άρα, το επιστρεπτέο τμήμα θα ανέλθει στα 2,8 δισ. ευρώ. Βεβαίως, το τελικό ποσό θα προκύψει αφού ολοκληρωθεί και η διαδικασία «ανταλλαγής» του ποσού του «κουρέματος» με την επιδότηση για την πληρωμή φόρων. Όπως καθίσταται σαφές και από το ακόλουθο παράδειγμα, αν δεν κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα, δεν θα μπορεί να γίνει η τελική εκκαθάριση.
Οι δυνατότητες
Αν υποτεθεί ότι ένας επαγγελματίας έχει λάβει ενισχύσεις 14.000 ευρώ μέσα από τις 7 φάσεις των επιστρεπτέων προκαταβολών (2.000 ευρώ ανά φάση) και έχει μείωση εσόδων άνω του 30% μέσα στο 2020, τότε μπορεί να κάνει τα εξής:
1. Να επιστρέψει στο κράτος τα 7.000 ευρώ από τα 14.000 ευρώ σε 60 δόσεις των 119 ευρώ (τα υπόλοιπα 7.000 ευρώ θα «κουρευτούν»).
2. Να δώσει στο κράτος 5.950 ευρώ εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου και να εξοφλήσει όλα του τα χρέη που σχετίζονται με τις επιστρεπτέες προκαταβολές.
3. Να αποπληρώσει 10.000 ευρώ στο κράτος σε 60 δόσεις των 170 ευρώ, αλλά να πάρει και ένα κουπόνι αξίας 2.100 ευρώ με το οποίο θα αποπληρώσει τους φετινούς φόρους.
Άλλες εκκρεμότητες
Το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με τις επιστρεπτέες προκαταβολές περιλαμβάνει και άλλες εκκρεμότητες. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να ελέγξουν αν έχει καταστρατηγηθεί η ρήτρα «μη απολύσεων» που συνόδευε και τις επτά φάσεις των επιστρεπτέων προκαταβολών.
Πρακτικά, η συγκεκριμένη ρήτρα εκπνέει και για την τελευταία φάση στο τέλος αυτού του μήνα, οπότε οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις ανακτούν (εφόσον δεν έχουν δεσμευτεί από κάποιο άλλο μέτρο στήριξης) το δικαίωμα να κάνουν μείωση προσωπικού. Ερωτήματα στις τάξεις του λογιστικού κόσμου έχει προκαλέσει και το ακόλουθο ερώτημα: τι γίνεται σε περιπτώσεις που επιχείρηση αποφασίσει να αναστείλει τη λειτουργία της πριν ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης των επιστρεπτέων προκαταβολών. Η πιθανότερη απάντηση είναι ότι η διαδικασία του κλεισίματος θα προχωρήσει κανονικά και ότι τα χρήματα θα αναζητηθούν μόλις γίνει η τελική βεβαίωση από την ΑΑΔΕ.