Skip to main content

Το γεωπολιτικό θρίλερ τρομάζει τους επενδυτές

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Ένα νέο «θρίλερ» αυτό της εξαφάνισης του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, παρακολουθούν οι επενδυτές τα τελευταία 24ωρα και τα σενάρια για τις επιπτώσεις του στις σχέσεις της Δύσης με το Ριάντ επαναφέρουν στις αγορές τις ρευστοποιήσεις. Οι απειλές για εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια προκαλούν έντονη ανησυχία, καθώς ο συνδυασμός ισχυρού δολαρίου, ακριβού πετρελαίου αναγκάζει ήδη ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες να κατεβάσουν ταχύτητα. 

Υπό τις συνθήκες αυτές η ανάκαμψη της περασμένης Παρασκευής δεν είχε συνέχεια σήμερα. Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας βρίσκει τις ευρωπαϊκές μετοχές σε ναδίρ 22 μηνών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 Europe 600 καταγράφει πτώση 0,4%, ενώ στα μεγάλα χρηματιστήρια της ηπείρου οι δείκτες αμφιταλαντεύονται συνεχώς ανάμεσα σε απώλειες και ελαφρά κέρδη. Είχαν προηγηθεί ρευστοποιήσεις στις αγορές της Ασίας, με τον Nikkei 225 να καταγράφει πτώση 1,9% και να τερματίζει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 μηνών. Ο Σύνθετος Δείκτης στη Σανγκάη ακολούθησε με απώλειες 1,5%. Το κινεζικό χρηματιστήριο έρχεται αντιμέτωπο με μία αιμορραγία 3 τρισ. δολαρίων, η οποία δύσκολα θα σταματήσει. 

Δεν είναι όμως μόνο οι αποκαλύψεις στην υπόθεση Κασόγκι και ο αντίκτυπός τους στην πετρελαϊκή αγορά, που ρίχνουν τη σκιά τους. Τα επίμονα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις Λονδίνου- Βρυξελλών για το Brexit, ο πολιτικός σεισμός στη Βαυαρία, που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει περαιτέρω εξελίξεις στη Γερμανία και συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας, που έχει περάσει πλέον και στην αγορά συναλλάγματος συνθέτουν ένα σκηνικό για γερά νευρά.

Όλα αυτά ενδεχομένως να είχαν μικρή σημασία για τους επενδυτές, εάν δεν έρχονταν σε μία περίοδο κατά την οποία η Fed αυξάνει αισθητά τα επιτόκια, δίνοντας διεθνώς το σήμα για το τέλος της εποχής του φθηνού δανεισμού. Σε σημερινή έκθεσή της η Capital Economics προειδοποιεί ότι η στροφή σε περιοριστική νομισματική πολιτική, σε συνδυασμό με «φούσκες» σε αγορές ενεργητικού, θα οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε απότομη επιβράδυνση ή ακόμη και νέα ύφεση.

Οι επενδυτές αναζητούν εκ νέου την ασφάλεια των ομολόγων και δη των γερμανικών, με το 10ετές Bund να βλέπει την απόδοσή του να υποχωρεί στο 0,48%. Στο 4,4% η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς, ενώ ελαφρά πτώση παρουσιάζουν οι αποδόσεις ιταλικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων. 

Στην αγορά συναλλάγματος μεγάλοι πρωταγωνιστές στην περίοδο αυτή της αστάθειας είναι το ιαπωνικό γιεν, που σκαρφάλωσε σε υψηλά ενός μηνός και το ελβετικό φράγκο. Τα δύο νομίσματα είναι παραδοσιακά καταφύγια για τους επενδυτές, αλλά το περιβάλλον φαίνεται να ευνοεί- προς το παρόν τουλάχιστον- και το ευρώ, που ανατιμάται σήμερα 0,3% με την ισοτιμία στα 1,1596 δολάρια. 

naftemporiki.gr