Skip to main content

Παγκόσμια οικονομία: Βγαίνουν τα δημοσιονομικά όπλα από τη φαρέτρα

Υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες της παγκόσμιας κοινότητας δεσμεύθηκαν να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία, που υπάρχουν στη διάθεσή τους, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών, προκειμένου να στηρίξουν τη ζήτηση και την ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον «αυξημένης αβεβαιότητας» και «υψηλών κινδύνων».

Το ανακοινωθέν που εκδόθηκε από την Χρηματοοικονομική Επιτροπή του ΔΝΤ, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι 189 χωρών, αναγνωρίζει ότι οι «προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας είναι εξαιρετικά αβέβαιες και υπόκεινται σε υψηλούς κινδύνους», προσδιορίζοντας τις εμπορικές εντάσεις και το γεωπολιτικό ρίσκο ως τους κυριότερους.

«Θα αξιοποιήσουμε κάθε κατάλληλο εργαλείο πολιτικής, μεμονωμένα και σε συνεργασία, προκειμένου να περιορίσουμε τους κινδύνους, να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα του συστήματος και να δώσουμε ώθηση σε μία ανάπτυξη με οφέλη για όλους» υπογραμμίζουν τα μέλη της Επιτροπής στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου έλαβε χώρα η ετήσια Σύνοδος του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

Σε αυτήν αναγνωρίζεται επίσης η ανάγκη οι χώρες με περιθώρια ελιγμών να πουν αντίο στην λιτότητα. «Ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να στηρίξει τη ζήτηση, όπως είναι αναγκαίο» αναφέρεται, ενώ επισημαίνεται ότι η νομισματική πολιτική από την πλευρά της θα πρέπει να στοχεύει στην σταθεροποίηση του πληθωρισμού κοντά στα επίπεδα των επίσημων στόχων. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το ΔΝΤ υποβάθμισε για πέμπτη φορά την εκτίμησή του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2019. Εάν η πρόβλεψή του επιβεβαιωθεί θα έχουμε την πιο αδύναμη εικόνα από το 2009, όταν ακόμη η παγκόσμια οικονομία ερχόταν αντιμέτωπη με ισχυρούς τριγμούς από την κατάρρευση της Lehman Brothers το φθινόπωρο του 2008. 

naftemporiki.gr