Skip to main content

Παγκόσμια ανάκαμψη: Εξασθενεί η επίδραση της «Δέλτα» στο γ’ τρίμηνο

Αν και η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού εξαπλώνεται ραγδαία στον πλανήτη, τα πρώτα σημάδια από το τρίτο τρίμηνο δείχνουν δύο πράγματα.

Από τη μία επιταχύνεται η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και από την άλλη «πιάνει ταβάνι» και υποχωρεί ο πληθωρισμός που κινείται αυξητικά τον τελευταίο καιρό, δίνοντας ένα σημάδι καθησυχασμού για policy makers και επενδυτές που ανησυχούσαν για τους κινδύνους της πτώσης της ζήτησης και της αύξησης των τιμών.

To τρίτο τρίμηνο, το παγκόσμιο ΑΕΠ βρίσκεται σε καλό δρόμο για αύξηση 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνι, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Πρόκειται για βελτιωμένη εκτίμηση συγκριτικά με τον σταθερό ρυθμό που τον οποίο κινήθηκε η οικονομία το προηγούμενο τρίμηνο. Και όλα αυτά παρά τους φόβους ότι η παραλλαγή Δέλτα θα επιβραδύνει την ανάκαμψη από την ύφεση του περασμένου έτους.

Την ίδια ώρα, οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να προχωρήσουν με λιγότερο ανησυχητικό ρυθμό, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κορυφώνεται και στη συνέχεια υποχωρεί.

«Οι προβλέψιες δεν μπορούν να δουν το μέλλον και η παραλλαγή Δέλτα σημαίνει ότι η εικόνα θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα», δήλωσαν οι οικονομολόγοι Bjorn Van Roye και  Tom Orlik. «Προς το παρόν, όμως, τα δεδομένα σηματοδοτούν μια θετική αρχή για το τρίτο τρίμηνο, με την παγκόσμια ανάκαμψη να επιταχύνεται και τον πληθωρισμό να μετριάζεται».

Σε ποια στάδια ανάκαμψης βρίσκονται όμως οι οικονομίες;

– Η Κίνα με τον γρήγορο έλεγχο του κορωνοϊού και οι Ηνωμένες Πολιτείες με το τεράστιο οικονομικό τους πακέτο για την ανάκαμψη από την πανδημία, ώθησαν την παραγωγή σε προ-πανδημίας, κάτι που τους επιτρέπει να διεκδικήσουν μερίδιο της παγκόσμιας ανάκαμψης.

– Η ζώνη του ευρώ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αντίθετα, έχουν χάσει έδαφος για να αναπληρώσουν. Στην Ιαπωνία, η αργή κυκλοφορία του εμβολίου σημαίνει ότι η ανάκαμψη καθυστερεί.

– Ένα πράγμα που δεν μπορούν να συλλάβουν τώρα οι προβλέψεις είναι πώς και αν θα  σημειωθούν αλλαγές στην πολιτική και τη συμπεριφορά, καθώς οι χώρες ανταποκρίνονται στην εξελισσόμενη πανδημία Covid-19 Η ανάκαμψη με ζιγκ -ζαγκ στην Ινδία δείχνει πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα νέους κινδύνους καθώς η κυβέρνηση μάχεται να περιορίσει το ξέσπασμα της Δέλτα στη χώρα.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, υπάρχουν ανησυχίες ότι η ανάκαμψή του από την ύφεση θα αποδειχθεί μακροχρόνια, περιορίζοντας το περιθώριο των κεντρικών τραπεζών να διατηρήσουν τα κίνητρα και αποσπώντας τους την προσοχή από την εστίασή τους στην επούλωση των «ουλών» στην αγορά εργασίας και την ευρύτερη οικονομία.

Τα μοντέλα του Bloomberg Economics δείχνουν, ωστόσο, κάποια περιθώρια αισιοδοξίας:

– Στις ΗΠΑ, οι θερινές εκτιμήσεις για τον δείκτη τιμών καταναλωτή ξεπέρασαν το 5% σε ετήσια βάση – πέρα από το όριο ασφαλείας της Federal Reserve. Οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι οι πιέσεις θα κορυφωθούν και θα αρχίσουν να μειώνονται το τρίτο τρίμηνο.

– Η ευρωζώνη, η οποία αν και βρίσκεται πιο πίσω στην ανάκαμψη σημειώνει επιτάχυνση στον ρυθμό ανάπτυξης, αναμένεται να δει τον πληθωρισμό της να ανεβαίνει αλλά όχι σε τόσο αυξημένα επίπεδα όπως αυτά που παρατηρούνται στις ΗΠΑ.

– Στην Ιαπωνία, τα κέρδη των τιμών κατά το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να είναι σταθερά στο 0,1% – μια υπενθύμιση ότι το πιο σοβαρό πρόβλημα για τους κεντρικούς τραπεζίτες του κόσμου μπορεί να εξακολουθεί να μην είναι ο υπερβολικός πληθωρισμός αλλά ο πολύ μικρός.

Εφόσον η ανάκαμψη βρει την πορεία της και περάσει ο κίνδυνος πληθωρισμού, αυτά σημαίνουν ότι  οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου δεν θα βιαστούν να κάνουν σημαντικές κινήσεις.

Ακόμα και αν το θέμα των επιτοκίων παραμένει σε εκκρεμότητα, οι αξιωματούχοι αρχίζουν να αλλάζουν άλλους πυλώνες οικονομικής στήριξης.

naftemporiki.gr