Συνηθίζεται από τους εγχώριους παράγοντες η έκφραση θερινή ραστώνη για να περιγράψουν την μείωση τους συναλλακτικού ενδιαφέροντος λόγω διακοπών μεγάλης μερίδας του επενδυτικού κοινού. Αλλά όπως επανειλημμένα σημειώσαμε υπάρχει στην αγορά αξιοσημείωτη δραστηριότητα στις προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Για παράδειγμα χθες η ταχύτητα της αξίας ελεύθερων συναλλαγών ήταν 4,3 εκατ. ευρώ την ώρα! Τόσο μπορεί τόσο κάνει θα έλεγε κάποιος απέξω από το χορό. Αλλά ας ρωτήσουν και τους επαγγελματίες, που βλέπουν κάτι πακέτα της τάξης των 17 εκατ. με τζίρο ελεύθερων συναλλαγών μικρότερο των 28 εκατ. Η ερμηνεία για αυτά είναι πως ανήκουν στην κατηγορία… έξυπνο και ταυτόχρονα φρέσκο χρήμα. Η υποδοχή που τους επιφυλάσσεται είναι… βουτιά, σαν παραδοσιακό καψόνι που δοκιμάζει το φρόνημα των αγοραστών. Άρα η ραστώνη δεν αφορά τους θεσμικούς επενδυτές που ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν κεφάλαια σε επίπεδα που θεωρούν πως είναι αρκούντος χαμηλά σε σχέση με τις εκτιμήσεις τους για την μελλοντική αποτίμηση των μετοχών που επιλέγουν.
Με την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα σε κατάσταση αβεβαιότητας, που ωστόσο παράγει ελεγχόμενη ανησυχία, θα ήταν πολύ εύκολο, αν υπήρχε επίδραση στη διάθεση για ρίσκο στις ελληνικές αξίες από τις πολυήμερες πυρκαγιές, η αγορά να βουλιάξει. Αντ αυτού χθες στην Αθηναϊκή αγορά, με τζίρο στο τετράωρο (14:30) κοντά στα 15,5 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ έγραφε μικρά κέρδη που οικοδομήθηκαν με το σύστημα της ανεύρεσης ισορροπίας (βλέπε πλάγια κίνηση των βασικών δεικτών) και μετά κίνηση μερικές μονάδες ψηλότερα. Ορισμός της επόμενης ζώνης ισορροπίας και μετά, επιχείρηση για ακόμα ψηλότερα επίπεδα. Κλασική περίπτωση οδήγησης των τιμών από τους πωλητές μετοχών. Πιο συγκεκριμένα χθες ο ΓΔ από τις 10:35 ως τις 11:37 επί μία ώρα χονδρικά κινήθηκε ανάμεσα στις 893 και τις 894,10. Όταν όμως η ζήτηση στέρεψε την προσφορά στα επίπεδα που αναφέραμε, επειδή διατηρήθηκε, οι πωλητές κατάφεραν έστω και με χαμηλότατους ρυθμούς συναλλαγών, να αναγκάσουν όσους ήθελαν να αποκτήσουν θέσεις σε διάφορα blue chip αλλά και μετοχές της μεσαίας, να τις αποκτήσουν, πληρώνοντας όμως ψηλότερη τιμή. Σχηματίστηκε έτσι μια νέα ζώνη πλάγιας κίνησης από τις 12:45 ως τις 14:00 μεταξύ των 896 και των 896,7 μονάδων. Μετά τις 14:30 πάλι εκεί βρισκόταν ο ΓΔ, έχοντας ωστόσο τιναχθεί στις 14:15 στις 896,97 μονάδες, που φιγουράριζε ως προσωρινό ανώτερο μέρας.
Το ανώτερο όμως ήταν οι 897,68 με το τελευταίο τίναγμα στις 15:24 με την αγορά κατόπιν να επιστρέφει στην τελευταία ζώνη ισορροπίας μεταξύ των 896,2 και 897,2 μονάδων ώστε να κλείσει άνετα στις 897,15 με τις δημοπρασίες.
Ήταν πάλι οι Τράπεζες το κλειδί για την κατάληξη του μέσου όρου σε συνεδρίαση που είχε τα φόντα να δώσει το χαμηλότερο τζίρο στο έτος. Αφού στις 15:30 είχε πλησιάσει στα 19 εκατ. ευρώ με 4 εκατ. αξία του πακέτου για την ΕΥΡΩΒ με τον ΓΔ στο +0,49% στις 897,43 μονάδες έχοντας ξεκινήσει πλάγια κίνηση μεταξύ 897,10 και 897,7 μονάδων. Τα τραπεζικά blue chip, ήταν μοιρασμένα σε πτωτικά ΕΥΡΩΒ ΕΤΕ ΠΕΙΡ και ανοδικό την ΑΛΦΑ που κατά καιρούς της έκανε παρέα η ΕΤΕ όταν ανέστρεφε τις οριακές της απώλειες. Η αγορά είχε μεταβολή της τάξης του +0,3% ως +0,4% με τον EuroStoxx 600 τότε στο +0,31%. Ακόμα και αυτός ο συντονισμός υπογράμμιζε πως ήταν οι ξένοι θεσμικοί κυρίαρχοι χθες στις συναλλαγές και δεν υπήρχαν μάχες για τον ορισμό των τιμών. Καθώς η επιλογή τους ήταν άνοδος… με κοινή συναίνεση. Με διόρθωση σε παγκόσμια κλίμακα του αποτελέσματος των πιέσεων της Δευτέρας στις μετοχές ενέργειας και διαφωνίες μόνο στην δίκαιη αποτίμηση των τραπεζικών μετοχών.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν ο Dow Jones και ο S&P500 μετά την ψήφιση του πακέτου για δαπάνες σε έργα υποδομών ύψους 1 τρις δολαρίων από την Γερουσία, καθώς ευνοήθηκαν οι μετοχές των εταιριών που είναι ευαίσθητες στον οικονομικό κύκλο. Η ενέργεια, οι βιομηχανίες και τα υλικά, που είναι τομείς οι οποίοι επωφελούνται από μια οικονομική ανάκαμψη, ήταν μεταξύ των κλάδων του S&P με τις υψηλότερες επιδόσεις, ενώ ονόματα όπως η Caterpillar, η Deere και η Vulcan Materials αυξήθηκαν το καθένα περίπου κατά 2% καθώς είναι έτοιμες να αποκομίσουν τα κέρδη εκ των έργων υποδομής.
Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε +0,46% ή 162,82 μονάδες στις 35.264,67, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,1% στις 4.436,75 μονάδες ενώ ο Nasdaq υποχώρησε +0,49% στις 14.788,09 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Caterpillar (+2,4%) και Goldman Sachs (+2,1%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Salesforce.com (-2,4%) και Microsoft (-0,8%).
Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Σε ανοδική τροχιά παρέμεινε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημειώνοντας άνοδο κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,35%. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σαν επακόλουθο της ανόδου των αποδόσεων έπιασε νέο υψηλό τεσσάρων μηνών σε σχέση με το ευρώ στα 1,1721 δολάρια.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI κινήθηκε υψηλότερα 2,7% στα 68,29 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,3% στα 1.731 δολάρια την ουγκιά. Ενώ τη Δευτέρα ο χρυσός είχε πιάσει χαμηλό πενταμήνου.
ΕΥΡΩΠΗ
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν ρεκόρ υψηλών την Τρίτη 10/8, επεκτείνοντας τα κέρδη τους για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές ανακουφίστηκαν από τις αναφορές ισχυρών εταιρικών κερδών και από τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης παρά τις ανησυχίες για την παραλλαγή Delta του COVID-19.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κέρδισε 0,4% για να φτάσει ενδοσυνεδριακά στο υψηλό όλων των εποχών στις 472,95 μονάδες. Ο τομέας των ταξιδιών και αναψυχής ήταν ο πλέον κερδισμένος καθώς ο μεγαλύτερος όμιλος στοιχημάτων στον κόσμο Flutter Entertainment σημείωσε άλμα 8,6% αφού προέβλεψε ότι οι επιχειρήσεις του στις ΗΠΑ θα είχαν κέρδη έως το 2023. Η εταιρεία HelloFresh με έδρα το Βερολίνο σημείωσε άνοδο 9,2% μετά την ισχυρή αύξηση του δεύτερου τριμήνου, καθώς η άνοδος των πελατών και τα επίμονα υψηλά ποσοστά παραγγελιών αύξησαν τις πωλήσεις.
Η Goldman Sachs αύξησε τον στόχο της για το επόμενο 12μηνο για STOXX 600 στις 520 μονάδες από 480, λέγοντας ότι βλέπει «καλή συναλλακτική δραστηριότητα και αξία» στις τράπεζες, τις μετοχές ενέργειας και βασικών πόρων.
Τελικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,35% στις 472,32 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,4% στις 7.161,04 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα +0,16% στις 15.770,71 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,10% στις 6.820,21 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο Ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +0,24% και ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη +0,40%.
Στο μεταξύ, το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία επιδεινώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, λόγω των ανησυχιών πως τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊου και το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα μπορούσαν να συγκρατήσουν την ανάκαμψη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου ZEW. Ο δείκτης κλίματος μειώθηκε στις 40,4 μονάδες από 63,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σημαντικά χαμηλότερα των 56,7 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.
ΧΑ
Η κυκλικότητα στο αγοραστικό ενδιαφέρον έφερε άνοδο +0,46% με διαφορετικούς πυλώνες
Η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας είχε χαμηλούς όγκους που δεν φάνηκαν στο τζίρο, γιατί τον ενίσχυσαν σημαντικά πακέτα. Η διάθεση για φυγή από το ρίσκο με διάρκεια ως το τέλος των συναλλαγών αφορούσε 10 blue chip αν και ενδιάμεσα το πλήθος τους ήταν μικρότερο. Το επίπεδο των 891 μονάδων δεν ξεπεράστηκε πτωτικά και το ελάχιστο στις 891,71 ήρθε νωρίς, από το άνοιγμα. Ενώ αργότερα ο ΔΤΡ εμφάνισε απώλειες που αντιστάθμισαν την ώθηση προς ψηλότερα επίπεδα από τα 5 ανοδικά blue chip με κέρδη πάνω από +1% με μέτρια βαρύτητα στο σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών.
Οι τράπεζες έγιναν ο οδηγός της κίνησης προς την κάθοδο και ήταν ο κλάδος που είχε υπολογίσιμη επίδραση σήμερα κύρια στο επίπεδο της δημιουργίας αναγκών υπέρ ανοδικών ωθήσεων από μετοχές του αντιτραπεζικού μπλοκ του 25άρη. Έτσι, στο τέλος, δεν χρειάστηκε παρέμβαση ισχυρών θεσμικών για να διαμορφωθούν κατάλληλα οι τιμές κλεισίματος. Η επιτυχής από το πρώτο μέρος προσπάθεια των παραγόντων της αγοράς αφορούσε στο να πλησιάσει ο μέσος όρος περισσότερο προς τις 900 μονάδες.
Το μέγεθος της μόνιμης μέτριας ανόδου για τις μετοχές στα περισσότερα χρηματιστήρια του ευρώ στο διάστημα από τις 10:00 και μετά, ήταν σε αντιστοιχία με την σταθερή στο +0,30%, το μεγαλύτερο διάστημα, μεταβολή της Αθηναϊκής αγοράς. Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν σταθερή πλάγια κίνηση, που τα οδήγησε σε ενιαία εικόνα ως προς τις μεταβολές, όταν στις αγορές των ΗΠΑ εμφανίστηκαν στην έναρξη κέρδη, που σταθεροποιήθηκαν σταδιακά. Σήμερα η Ευρώπη ξεκίνησε επίπεδα, και πέρασε σε θετικό πεδίο μόνιμα και κατόπιν οι βασικοί δείκτες απόκτησαν πλάγια κίνηση με μεταβολές της τάξης του +0,3%. Η ανοδική κατεύθυνση στα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη δεν μετέβαλε την δυναμική στην Αθήνα. Όσο λειτουργούσε το ΧΑ, η μεταβολή για τον Eurostoxx 600 στο διάστημα των δημοπρασιών ήταν της τάξης του +0,40%.
Ήταν μέρα που η πορεία των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα ήταν ελαφρά πτωτική άρα η αξία των ομολόγων αυξήθηκε οριακά έστω. Στις δημοπρασίες, οι επενδυτές, κινήθηκαν επιλεκτικά χωρίς να αλλάξει το αποτέλεσμα από την σταθερής κατεύθυνσης πλάγια αλλά με κέρδη δυναμική της αγοράς στην τελευταία ώρα ενώ στο τελευταίο λεπτό η αγορά άφησε τον ΓΔ πάνω στις 896,79 μονάδες.
Ήταν σύνοδος που υπήρξε ισορροπία, δηλαδή πλάγια κίνηση των τιμών σε μεγάλο διάστημα των συναλλαγών, με τη ζήτηση να ισοδυναμεί με την προσφορά από τις 12:45 ως τις 15:06 ανάμεσα στις 896,0 και τις 896,8 μονάδες. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 897,68 μονάδες στις 15:24 ενώ το κατώτερο μέρας στις 891,71 σημειώθηκε στις 10:30. Υπήρξαν αλλαγές πρόσημου και η αγορά είχε σταθερά θετικό πρόσημο μετά από τα πρώτα 40 λεπτά.
Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +0,49% στις 2154,66 από 2144,15 μονάδες την προηγούμενη , ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +0,25%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 με διαφορετική ανά περίπτωση βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών που ώθησαν ανοδικά ανέλαβαν οι ΕΛΧΑ +2,41%, ΕΛΠΕ +2,14%, ΜΥΤΙΛ +2,05%, ΤΕΝΕΡΓ +1,99%, και ΔΕΗ +1,20%. Στον αντίποδα με ημερήσια πτώση πάνω από -0,50% οι ΕΥΔΑΠ -1,53%, ΟΛΠ -1,00%, ΠΕΙΡ -0,90% και TITC -0,62%.
Βασικά στατιστικά δεδομένα
Τη σύνοδο σφράγισε ψηλότερο από της περασμένης συνεδρίασης συναλλακτικό ενδιαφέρον με τζίρο 44,394 από 32,303 εκατ. ευρώ με αξία στα πακέτα 16,668 από 7,009 εκατ. ευρώ. για τις ΜΥΤΙΛ στα 6 εκατ. ευρώ, ΑΡΑΙΓ στα 4,006 εκατ. ευρώ, ΕΥΡΩΒ στα 4 εκατ. ευρώ και ΜΟΗ 2,662 εκατ. ευρώ. Από τις Τράπεζες (+0,00%) το μήνυμα μέσω των μεταβολών τους, που σήμερα διέφεραν από μετοχή σε μετοχή είναι πως σε μέρες ανόδου μέσω άλλων μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι σε θέση πλέον δέχονται πιέσεις καθώς οι θεσμικοί είναι σε αναζήτηση της δίκαιης αποτίμησης τους. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ήταν 11,015 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (+0,44%) απασχόλησε τα 1,568 εκατ., η ΕΤΕ (+0,12%) τα 1,906 εκατ. η ΠΕΙΡ (-0,90%) τα 2,716 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ +1,24% τα 796.965 ευρώ.
Η δε εμφάνιση κερδών σε 2 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση επίπεδης δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς πέρασε στο 0,530% από 0,539% στο κλείσιμο της προηγούμενης μέρας, με ανώτερο σήμερα το 0,547%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 11) έναντι των καθοδικών (10 από 10) και τρία ΑΔΜΗΕ ΑΡΑΙΓ ΕΧΑΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,46% οδηγήθηκε στις 897,015 από 893,07 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2154,66 από 2144,15 μονάδες με μεταβολή +0,49%. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 62 από 66 των καθοδικών 37 από 44 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 29 από 18 την προηγούμενη.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η βελτίωση στις προσδοκίες των traders είναι οριακή
Με μικρές αλλαγές στην έκθεσή τους οι traders εξακολουθούν να επιφυλάσσονται ως προς την κατεύθυνση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και στα ΣΜΕ επί μετοχών ισχύει το ίδιο με εξαίρεση χθες το ΣΜΕ της ΠΕΙΡ λήξης Σεπτεμβρίου.
Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο για μικρό διάστημα και μόνιμα σε θετικό πεδίο από τις 11:25 και μετά. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 2,53 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 10,51 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο οι 2156,52 μονάδες, ήρθε στις 15:24. Το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2141,62. Το κλείσιμο στις 2154,66 από 2144,15 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,49% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 4,318 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Αυγούστου διακινήθηκαν 395 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2153,00 μονάδες κατώτερο τις 2137,00 και τελευταίες πράξεις στις 2148,25, ενώ ορίστηκε το κλείσιμο στις 2148,00 από 2137,50 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 5239 από 5323 τα ανοικτά ΣΜΕ. Το ενδιαφέρον για τη σειρά Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκε με 46 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 2151,50 μονάδες κατώτερο τις 2139,75 και τελευταίες πράξεις στις 2145,00 με τιμή κλεισίματος στις 2147,50 από 2136,25 και ανήλθαν στις 302 από 272 οι ανοικτές θέσεις.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος παρέμεινε στις 556,00 από 549,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 6.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι υποχώρησαν. Στα calls του 25άρη της σειράς Αυγούστου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 41 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Αυγούστου διακινήθηκαν 10 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου δεν εμφανίστηκε όγκος.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν ακόμα και στα ΣΜΕ των τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 10.170 από 8.284 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,44 ευρώ και 322.018 από 320.590 ανοικτά ΣΜΕ.
της ΑΛΦΑ με όγκο 342 από 1.286 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,14 ευρώ και 43.665 από 43.700 ανοικτά ΣΜΕ.
της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 925 από 1.661 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,52 ευρώ και 37.392 από 37.477 ανοικτά ΣΜΕ.
της ΕΥΡΩΒ με 508 από 388 για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,800 ευρώ με 39.485 από 39.326 ανοικτά ΣΜΕ.
Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 772 από 127 ΣΜΕ για ΔΕΗ, ακολούθησαν 325 ΣΜΕ για ΣΕΝΕΡ, και τα 276 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν ανύπαρκτο.
Σήμερα
Οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ και το δολάριο και επέκτειναν τα κέρδη τους στην Ασία σήμερα Τετάρτη 11/8, που προκλήθηκαν από την συνέχεια των συζητήσεων γύρω από τη μείωση των προγραμμάτων στήριξης από τη Fed, ενώ οι ασιατικές μετοχές διαπραγματεύθηκαν με πλάγια κίνηση λόγω φόβων για την εξάπλωση του κοροναϊού παρά τα ρεκόρ στα οποία έκλεισε στη Wall Street.
Ο δείκτης του δολαρίου αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουλίου, κερδίζοντας έναντι του γεν, ενώ το ευρώ πλησίασε στα χαμηλότερα επίπεδα του προηγούμενου έτους έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας της MSCI αυξήθηκε οριακά κατά 0,08% στο πρώτο μέρος για τις ασιατικές συναλλαγές, όμως στις 8:40 έχανε -0,30% και ήταν στις 663,73 μονάδες με τα κινεζικά bluechips να μειώνονται κατά -0,28% την ίδια ώρα, ενώ στην κορεατική αγορά μετοχών ο KOSPI υποχωρούσε κατά -0,62%.
Η νέα παραλλαγή Delta του κορονοϊού εξαπλώνεται γρήγορα σε πολλές ασιατικές χώρες προκαλώντας φόβους για τους περιορισμούς σε τοπικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς, βλάπτοντας την οικονομική ανάκαμψη. Η Αυστραλία ήταν ένα σπάνιο φωτεινό σημείο, με τον τοπικό δείκτη να κερδίζει 0,61%, βοηθούμενος από την ανακοίνωση ρεκόρ εξαγοράς μετοχών από τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, Commonwealth Bank of Australia, που έγινε μαζί με τα ετήσια αποτελέσματά της. Ωστόσο στις 8:40 τα κέρδη περιορίστηκαν στο +0,37%. Ο ιαπωνικός Nikkei αρχικά κέρδισε 0,57% και στις 8:45 κέρδιζε +0,49% καθώς ήταν στις 28023,79 μονάδες.