Skip to main content

Το ΕΣΠΑ στη συνάντηση Γ. Σταθάκη – Κρέτσου

Η υλοποίηση του ΕΣΠΑ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη με την επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε., Κορίνα Κρέτσου.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης στο περιθώριο της συνάντησης, η επίτροπος συνέβαλε  στην ολοκλήρωση δύο πολύ σημαντικών πρωτοβουλιών και συμφωνιών σε επίπεδο Κομισιόν, που αναμένεται να επικυρωθούν την Τρίτη από το Ευρωκοινοβούλιο: την αύξηση στο 100% της κοινοτικής χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 και τον διπλασιασμό κατ’ εξαίρεση για την Ελλάδα, της προκαταβολής για το επόμενο ΕΣΠΑ 2014-2020 από 7% σε 14%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 2 δισ. ευρώ άμεσης καταβολής.

Παράλληλα, τόνισε ότι συζητήθηκαν επίσης όλα τα θέματα που αφορούν την ολοκλήρωση του προγράμματος στον προβλεπόμενο χρόνο.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους δύο μήνες η ροή απορρόφησης του τρέχοντος προγράμματος έχει φτάσει το 1 δισ. ευρώ και συνεπώς είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα ολοκληρωθούν όπως έχει προγραμματιστεί και θα προχωρήσουμε στην επόμενη φάση», κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

Από την πλευρά της η Κορίνα Κρέτσου επεσήμανε ότι είχε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση.

«Θεωρώ πολύ καλή εξέλιξη τη δημιουργία θέσης ειδικά για τον συντονισμό των διαρθρωτικών ταμείων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό προτείναμε ειδικά μέτρα για την Ελλάδα», τόνισε η κ. Κρέτσου.

Όπως προανήγγειλε, αύριο Τρίτη αναμένεται να ψηφιστεί η τροποποίηση της νομοθεσίας στο Ευρωκοινοβούλιο για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας. «Με την υιοθέτηση αυτών των ειδικών μέτρων, θα ανοίξει ο δρόμος για να αξιοποιηθούν 20 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ» συνέχισε και τόνισε ότι η Επιτροπή πρότεινε η συγχρηματοδότηση προς την Ελλάδα να αυξηθεί στο 100% για την περίοδο 2007-2013, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω ο κρατικός προϋπολογισμός.

«Δεν ήταν εύκολο να υποστηρίξω στο Κοινοβούλιο τα ειδικά αυτά μέτρα. Ωστόσο πιστεύω ότι η κατάσταση της Ελλάδας είναι ιδιαίτερη και η απόφαση να την υποστηρίξουμε συνιστά μια πραγματική κίνηση αλληλεγγύης. Η εφαρμογή των μέτρων, όμως, αποτελεί 100% ευθύνη των ελληνικών αρχών και είναι πλέον θέμα πολιτικής βούλησης», κατέληξε η κ. Κρέτσου.