Skip to main content

Market Beat: Με κυκλικότητα στο αγοραστικό ενδιαφέρον και βελτίωση των διεθνών η συσσώρευση  ευνοείται

Είναι πολλές και διαφορετικής φύσεως και προέλευσης οι παράμετροι που καθορίζουν τη διάθεση για ρίσκο αυτές τις μέρες. Από την κλιματική αλλαγή και τα φυσικά φαινόμενα που έφερε ως την ισχυροποίηση του δολαρίου και την εκτίναξη των κρουσμάτων covid-19 λόγω της μεταδοτικότητας που έχει η μετάλλαξη Δέλτα. Στην Αθήνα όλα αυτά περνάνε μέσα από τα φίλτρα που επιβάλλουν οι πυρκαγιές αλλά και η βελτίωση των προοπτικών για την ελληνική ανάπτυξη με δεδομένη πλέον την προκαταβολή των 4 δις ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο από το Ταμείο Ανάκαμψης που αποτελούν την προκαταβολή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”.

Η μια όψη του νομίσματος σύμφωνα να το ρεπορτάζ του Θάνου Τσίρου είναι: Τεράστιες πληγές και σε οικονομικό επίπεδο ανοίγουν οι καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Και ενώ οι φωτιές δεν έχουν σβήσει ακόμη, με τις καμένες εκτάσεις να ξεπερνούν τα 600.000 στρέμματα, οι πρώτοι υπολογισμοί ανεβάζουν τις απώλειες εθνικού πλούτου σε πάνω από 600 εκατ. ευρώ λόγω των καταστροφών σε κατοικίες, επιχειρήσεις, αγροτικές καλλιέργειες, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται και το δημοσιονομικό κόστος. Το τελικό ποσό θα προσδιοριστεί μόλις σβήσει και η τελευταία φλόγα και ολοκληρωθεί η απογραφή των ζημιών.

Η άλλη όψη περιλαμβάνει: Μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς, καταγράφεται στον Δείκτη «Φόβου» που καταρτίζει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Το ΚΕΠΕ ανακοίνωσε χθες τον Σύνθετο Δείκτη Προήγησης και τον Δείκτη «Φόβου» KEPE GRIV, όπου καταγράφονται οι εκτιμήσεις Ιουλίου 2021.

Ο ΣΔΠ σημείωσε σημαντική άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο, πλησιάζοντας πλέον τα επίπεδα του πρώτου τριμήνου του 2020. Η εν λόγω εξέλιξη αντανακλά τη συνέχιση της ανάκαμψης των προσδοκιών και της βελτίωσης των εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα. H πρόσφατη πορεία του ΣΔΠ παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την επερχόμενη επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, προεξοφλώντας την αναμενόμενη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και τη συνδεόμενη επαναλειτουργία σημαντικών κλάδων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/XA Large Cap. Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV μειώθηκε τον Ιούλιο του 2021 φτάνοντας το 25,31% στις 30/7/2021 από 26,22% στις 30/6/2021.

Η επιχειρηματική κοινότητα δεν έμεινε ασυγκίνητη. Οι πρωτοφανείς πυρκαγιές, οι οποίες μαίνονται από τις αρχές του Αυγούστου και προκαλούν τεράστιες καταστροφές στο πέρασμά τους, απαιτούν, μεταξύ άλλων, και την άμεση αξιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πυροσβεστικών μέσων και συναφούς εξοπλισμού, προκειμένου να ανακοπεί η άνευ προηγουμένου εξάπλωσή τους.

Από την πρώτη στιγμή που το μέγεθος της καταστροφής άρχισε να φαίνεται, η MYTILINEOS αποφάσισε άμεσα, να βοηθήσει με τον πιο πρόσφορο τρόπο.  Σε συνεργασία με την Πολιτική Ηγεσία και την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε η προσπάθεια ανεύρεσης και μεταφοράς πυροσβεστικών ελικοπτέρων, που είχε περισσότερη ανάγκη η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Μετά από τιτάνιες προσπάθειες, ανευρέθηκαν στην Αυστραλία τα πιο κατάλληλα για την περίπτωση και υψηλότερης ποιότητας ελικόπτερα BELL 214 BI της αμερικάνικης  εταιρείας Ericson Inc, πλήρως στελεχωμένα με ιπτάμενο προσωπικό και προσωπικό υποστήριξης που αποτελείται από περισσότερους από 20 πιλότους, μηχανικούς και μεταφραστές. Τα ελικόπτερα αυτά, αφού εγκρίθηκαν σε επιχειρησιακό επίπεδο από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, παραδίδονται στο Ελληνικό Δημόσιο, για να συμβάλλουν δυναμικά στην κατάσβεση των ενεργών μετώπων στη χώρα.

Σήμερα θα υπάρξει στο ταμπλό η αντίδραση των επενδυτών απέναντι από αυτές τις εξελίξεις αλλά δεν είναι εύκολο να μην ληφθούν υπόψη και τα όσα απασχολούν την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα που συνδέονται άμεσα με το γνωστό πλέον σε όλους tapering τη μείωση δηλαδή του προγράμματος στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ. Η έκθεση μισθοδοσίας της Παρασκευής έδειξε ότι οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 943.000 τον Ιούλιο σε σύγκριση με τις 870.000 που ήταν οι προβλέψεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters. Αναθεωρήθηκαν προς το καλύτερο επίσης οι αριθμοί για τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η Fed έχει κάνει την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας προϋπόθεση για την έναρξη αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής και οι περισσότεροι αξιωματούχοι υποστηρίζουν την άποψη ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα αποδειχθεί παροδική, αν και υπάρχει συζήτηση για το πόσο παρατεταμένη θα μπορούσε να είναι. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ αυξήθηκε 8 μονάδες βάσης την Παρασκευή σε υψηλό δύο εβδομάδων στο 1,3053%. Αλλά χθες μετά την εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων το δολάριο ενισχύθηκε. Φθάνοντας στα 1,1742 δολάρια έναντι του ευρώ, επεκτείνοντας την άνοδο κατά +0,6% από την Παρασκευή.

“Οι νέες θέσεις εργασίας των ΗΠΑ άλλαξαν το παιχνίδι. Ο δείκτης δολαρίου προσεγγίζει το κλείσιμο πάνω από το 93, ενώ το νόμισμα θα μπορούσε να φτάσει τα 1,1704 δολάρια ανά ευρώ. Θα μπορούσε να ανέβει περαιτέρω έναντι του γεν, εάν οι αποδόσεις των ΗΠΑ συνεχίσουν να αυξάνονται.” Έγραψε ο Chris Weston, επικεφαλής της έρευνας της Pepperstone στη Μελβούρνη, σε σημείωμα προς τους πελάτες. Η αλυσιδωτή αντίδραση συνεχίστηκε μέσω έντονων απωλειών στις τιμές του χρυσού και του πετρελαίου, ενώ το δολάριο διατηρήθηκε σε επίπεδα υψηλών σε βάθος τεσσάρων μηνών. Τα χρηματιστήρια με πολλές εταιρίες στο κλάδο της ενέργειας επηρεάστηκαν.

Οι traders θα παρακολουθούν με μεγάλη εγρήγορση  μια έκθεση επί των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ την Τετάρτη.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Σε ανοδική τροχιά παρέμεινε τη Δευτέρα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου μετά το χαμηλό σχεδόν έξι μηνών (1,13%) την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, το yield του 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,31%. Για αυτό το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% σε σχέση με το ευρώ που αγόραζε χθες 1,1745 δολάρια. Η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε πτώση 2,6% στα 66,48 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 2,1% στα 1.726 δολάρια η ουγκιά. Η ανησυχία  για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Δέλτα στην παγκόσμια ανάπτυξη επηρέασε τους επενδυτές στη Wall Street.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,30% ή 106,66 μονάδες στις 35.101,85, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,09% στις 4.432,35 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,16% στις 14.860,18 μονάδες.

Οι μετοχές του ενεργειακού τομέα είχαν τις χειρότερες επιδόσεις από τους 11 κύριους τομείς S&P, μειωμένες μαζί με τις τιμές του αργού καθώς οι αυξανόμενες περιπτώσεις κορωνοϊού και οι δυνατότητα επανεμφάνισης των περιορισμών, ιδιαίτερα στην Κίνα, προκάλεσαν ανησυχίες για τις προοπτικές της ζήτησης καυσίμων. Η Κίνα ανέφερε περισσότερες μολύνσεις COVID-19, ενώ τα κρούσματα και οι νοσηλείες στις ΗΠΑ ήταν στο υψηλότερο επίπεδο έξι μηνών καθώς εξαπλώθηκε η παραλλαγή Delta.

Οι μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα, ενισχύθηκαν από την άνοδο της απόδοσης των 10ετών αμερικανικών ομολόγων πάνω από το επίπεδο του 1,30%, καθώς μια έκθεση για τις θέσεις εργασίας έδειξε περαιτέρω ενδείξεις βελτίωσης της αγοράς εργασίας.

Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τις μετρήσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα για υποδείξεις σχετικά με την πορεία της πολιτικής της Federal Reserve. Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα Ραφαέλ Μπόστιτς είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να έχουν περάσει για τα καλά από την κρίση της πανδημίας προτού η κεντρική τράπεζα αυξήσει τα επιτόκια. Ο πρόεδρος της Fed της Ρίτσμοντ, Τομ Μπάρκιν, δήλωσε ότι ο υψηλός πληθωρισμός φέτος μπορεί να έχει ήδη ικανοποιήσει ένα από τα κριτήρια αναφοράς της Fed για την αύξηση των επιτοκίων.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (+0,7%) και Procter & Gamble (+0,6%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Chevron (-1,5%) και Amgen (-1,1%).

ΕΥΡΩΠΗ

Το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη υποχωρεί τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, λόγω της απότομης πτώσης των προσδοκιών που προκαλεί η ανησυχία ότι ενδέχεται να υπάρξουν νέα lockdowns από το φθινόπωρο. Ο δείκτης του Sentix για την περιοχή της ευρωζώνης μειώθηκε στις 22,2 μονάδες τον Αύγουστο από 29,8 μονάδες τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πως θα διαμορφωθεί στις 29 μονάδες. Ο υποδείκτης των προσδοκιών μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, ενώ ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.

Ωστόσο  ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ξεκίνησε την εβδομάδα με νέο ιστορικό υψηλό. Ο Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,15% στις 470,68 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,13% στις 7.132,30 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα μόλις -0,1% στις 15.745,41 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,06% στις 6.813,18 μονάδες. Τα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ δεν συντονίστηκαν καθώς ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κέρδισε +0,54% ενώ ο Ισπανικός ΙΒΕΧ έπεσε -0,15%.

Στο εταιρικό μέτωπο, o σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός Aramco ανακοίνωσε «άλμα» 288% στα καθαρά του κέρδη το β’ τρίμηνο, στα 25,5 δις  δολάρια.

ΧΑ

Συσσώρευση -0,04% στην Αθήνα με κέρδη στα Τραπεζικά blue chip και απώλειες σε ΕΕΕ ΜΠΕΛΑ ΜΟΗ ΕΛΠΕ

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας είχε χαμηλούς όγκους. Η διάθεση για φυγή από το ρίσκο με διάρκεια ως το τέλος των συναλλαγών αφορούσε 10 blue chip. Το επίπεδο των 887 μονάδων δεν ξεπεράστηκε πτωτικά και το ελάχιστο στις 887,15 ήρθε  νωρίς από τις αρχικές απώλειες στις μετοχές των τραπεζών -0,52% ενώ αργότερα ο ΔΤΡ εμφάνισε κέρδη υπολογίσιμα που αντιστάθμισαν  την ώθηση προς χαμηλότερα επίπεδα από τα 5 καθοδικά blue chip με πτώση πάνω από -1% με σημαντική βαρύτητα στο σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών.

Οι τράπεζες έγιναν ο οδηγός της άμυνας στην κάθοδο και ήταν ο κλάδος που είχε υπολογίσιμη επίδραση σήμερα κύρια στο επίπεδο της δημιουργίας εντυπώσεων που έφεραν κέρδη ειδικά στο δεύτερο μέρος σε 11 μετοχές του 25άρη. Έτσι  στο τέλος δεν χρειάστηκε παρέμβαση ισχυρών θεσμικών για να διαμορφωθούν κατάλληλα οι τιμές κλεισίματος. Η επιτυχής από το πρώτο μέρος προσπάθεια των παραγόντων της αγοράς αφορούσε στο να μην απομακρυνθεί ο  μέσος όρος περισσότερο από τις 900 μονάδες.

Το μέγεθος της μόνιμης μέτριας πτώσης  για τις μετοχές στα περισσότερα χρηματιστήρια του ευρώ στο διάστημα από τις 10:00 και μετά, δεν ήταν σε αντιστοιχία με την σταθερή -0,2%, το μεγαλύτερο διάστημα, μεταβολή της Αθηναϊκής αγοράς. Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν σταθερή πλάγια νευρική κίνηση, που τα οδήγησε σε μεικτή εικόνα ως προς τις μεταβολές, όταν στις αγορές των ΗΠΑ εμφανίστηκαν στην, γεμάτη νευρικότητα, έναρξη απώλειες, που σταθεροποιήθηκαν σταδιακά. Σήμερα η Ευρώπη ξεκίνησε πτωτικά, και πέρασε σε θετικό πεδίο προσωρινά και κατόπιν απόκτησαν πλάγια κίνηση με μεταβολές της τάξης του +/-0,3%. Η πτωτική κατεύθυνση στα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη δεν μετέβαλε την όρεξη για ρίσκο. Όσο λειτουργούσε το ΧΑ, η μεταβολή για τον Eurostoxx 600 στο διάστημα των δημοπρασιών ήταν της τάξης του +0,10%.  

Ήταν μέρα που η πορεία των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα ήταν ελαφρά ανοδική άρα η αξία των ομολόγων μειώθηκε οριακά έστω. Στις δημοπρασίες, οι επενδυτές, επιβάρυναν επιλεκτικά το αποτέλεσμα από την σταθερής κατεύθυνσης πλάγια αλλά με οριακά κέρδη ή απώλειες δυναμική της αγοράς στην τελευταία ώρα ενώ στο τελευταίο λεπτό η αγορά άφησε τον ΓΔ πάνω από τις 893,8 μονάδες. 

Ήταν σύνοδος που υπήρξε ισορροπία, δηλαδή πλάγια κίνηση των τιμών σε μεγάλο διάστημα των συναλλαγών, με τη ζήτηση να ισοδυναμεί με την προσφορά από τις 12:40 ως τις 17:20 ανάμεσα στις 892,0 και τις 894 μονάδες. Το  ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 895,42 μονάδες στις 15:03 ενώ το κατώτερο μέρας στις 887,15 σημειώθηκε στις 10:45. Υπήρξαν αλλαγές πρόσημου και η αγορά είχε σταθερά  αρνητικό πρόσημο μόνο στο πρώτο μέρος.

Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,07% στις 2144,15 από 2145,56 μονάδες την προηγούμενη , ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +0,89%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 με διαφορετική ανά περίπτωση βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών που ώθησαν ανοδικά ανέλαβαν οι ΕΤΕ +2,66%, ΕΥΔΑΠ +1,56%, ΕΛΧΑ +1,49%, ΕΥΡΩΒ +1,24%, ΒΙΟ +1,21% και ΕΧΑΕ +1,17%. Στον αντίποδα με ημερήσια πτώση πάνω από -1,00% οι ΕΕΕ -2,69%, ΜΠΕΛΑ -1,49%, ΜΟΗ -1,26% ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,24%, και ΕΛΠΕ -1,23%.

Βασικά στατιστικά δεδομένα

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο από τη  μέση αξία συναλλαγών της περασμένης βδομάδας (47,9 εκατ. ευρώ), συναλλακτικό ενδιαφέρον με τζίρο 32,303 από 47,263 εκατ. ευρώ με αξία στα πακέτα 7,009 εκατ. ευρώ. για τις ΛΑΜΔΑ 4,000 εκατ. ευρώ, ΕΥΡΩΒ 2,960 εκατ. ευρώ, ΙΝΤΚΑ 45.542 ευρώ και ΕΕΕ 3230 ευρώ. Από τις Τράπεζες (+1,27%) το μήνυμα μέσω των μεταβολών τους, που σήμερα διέφεραν από μετοχή  σε μετοχή  είναι πως σε μέρες γενικευμένης τάσης φυγής από το ρίσκο είναι σε θέση πλέον να πρωταγωνιστούν και σαν ανάχωμα στην κατρακύλα  που δημιουργούν οι πιέσεις για μετοχές που επηρεάζουν σημαντικά τους βασικούς δείκτες. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ήταν 13,726 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (+0,98%) απασχόλησε τα 1,960 εκατ., η ΕΤΕ (+2,66%) τα 2,052 εκατ. η ΠΕΙΡ (0,00%) τα 5,662 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ +1,24% τα 1,083 εκατ. ευρώ.

Η δε εμφάνιση κερδών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση επίπεδης δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς πέρασε στο  0,534% από 0,538% % στο κλείσιμο της προηγούμενης μέρας, με ανώτερο σήμερα  το 0,549%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (11 από 2) έναντι των καθοδικών (10 από 21) και τέσσερα ΑΔΜΗΕ ΑΡΑΙΓ ΠΕΙΡ ΣΑΡ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,04% οδηγήθηκε στις 893,07 από 893,47 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2144,15 από 2145,56 μονάδες με μεταβολή -0,07%. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 66 από 31 των καθοδικών 44 από 65 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 18 από 27 την προηγούμενη.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Με αύξηση των όγκων επιμένουν στις μετριοπαθείς short προσδοκίες

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο και θετικό πεδίο με παραμονή στο πρώτο περισσότερο χρονικό διάστημα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 7,09 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 1,41 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο οι 2150,60 μονάδες, ήρθε στις 15:03. Το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 10:44 και ήταν οι 2129,67 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2144,15 από 2145,56 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,07% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 4,755 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Αυγούστου διακινήθηκαν 608 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2144,00 μονάδες κατώτερο τις 2118,25, και τελευταίες πράξεις στις 2136,00, ενώ ορίστηκε το κλείσιμο στις 2137,50 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 5323 από 5383 τα ανοικτά ΣΜΕ. Το ενδιαφέρον για τη σειρά Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκε με 26 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 2143,25 μονάδες κατώτερο τις 2128,75 και τελευταίες πράξεις στις 2137,25 με τιμή κλεισίματος στις 2136,25 από 2137,00 και ανήλθαν στις 272 από 270 οι ανοικτές θέσεις.

Στην υποκείμενη αγορά οι τράπεζες έγιναν ο οδηγός της άμυνας στην κάθοδο και ήταν ο κλάδος που είχε υπολογίσιμη επίδραση σήμερα κύρια στο επίπεδο της δημιουργίας εντυπώσεων που έφεραν κέρδη ειδικά στο δεύτερο μέρος σε 11 μετοχές του 25άρη. Έτσι  στο τέλος δεν χρειάστηκε παρέμβαση ισχυρών θεσμικών για να διαμορφωθούν κατάλληλα οι τιμές κλεισίματος.

Από τις Τράπεζες (+1,27%) το μήνυμα μέσω των μεταβολών τους, που σήμερα διέφεραν από μετοχή  σε μετοχή  είναι πως σε μέρες γενικευμένης τάσης φυγής από το ρίσκο είναι σε θέση πλέον να πρωταγωνιστούν και σαν ανάχωμα στην κατρακύλα  που δημιουργούν οι πιέσεις για μετοχές που επηρεάζουν σημαντικά τους βασικούς δείκτες. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ήταν 13,726 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (+0,98%) απασχόλησε τα 1,960 εκατ., η ΕΤΕ (+2,66%) τα 2,052 εκατ. η ΠΕΙΡ (0,00%) τα 5,662 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ +1,24% τα 1,083 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 556,00 από 549,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 6.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι υποχώρησαν. Στα calls του 25άρη της σειράς Αυγούστου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 70 για τιμή εξάσκησης στις 2100 και τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Αυγούστου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 5 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 1975 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν αλλά διατηρήθηκαν στα ΣΜΕ των τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 8.284 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,46 ευρώ και 320.590 από 316.751 ανοικτά ΣΜΕ, της ΑΛΦΑ με όγκο 1.286 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,13 ευρώ και 43.700 από 43.325 ανοικτά ΣΜΕ, της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1.661 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,49 ευρώ και 37.477 από 37.715 ανοικτά ΣΜΕ, της ΕΥΡΩΒ με 388 ΣΜΕ για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,804 ευρώ με 39.326 από 39.258 ανοικτά ΣΜΕ.  

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 154 ΣΜΕ για ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ακολούθησαν 127 από 306 ΣΜΕ για ΔΕΗ,  και τα 125 από 182 για ΜΠΕΛΑ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 1.130 συμβόλαια για την ΑΡΑΙΓ.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών ξεκίνησαν με τους δείκτες σε αρνητικό πεδίο σήμερα Τρίτη 10/8  μετά από μια πολύ ήπια υποχώρηση στη Wall Street και καθώς οι επίμονες ανησυχίες για την εξάπλωση της παραλλαγής Delta του κορωνοϊού υποβάθμισαν τη διάθεση για ρίσκο και προκάλεσαν πτώση των τιμών των μετάλλων και του πετρελαίου.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -0,4% στις αρχές της διαπραγμάτευσης, ενώ στις 8:30 δική μας ώρα κέρδιζε +0,11% κα ήταν στις 664,19 μονάδες. Στον αντίποδα βρίσκεται ο  δείκτης KOSPI της Κορέας που ενώ στην αρχή είχε πτώση -0,56% στις 8:30 μειώνεται κατά -0,74%, ενώ ο δείκτης των blue chip της Κίνας CSI300 έπεσε αρχικά -0,33% αλλά στις 8:30κερδίζει +0,66% και είναι στις 5.018,45 μονάδες.

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν ψηλότερα ως +0,9%, ενώ στις 8:30 δική μας ώρα κέρδιζε +0,16% όταν ο δείκτης αναφοράς της Αυστραλίας S & P/ASX200 ήταν 0,23% υψηλότερα λόγω ισχυρών εταιρικών κερδών.

Οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν την Τρίτη μετά από πτώση έως και 4% στην προηγούμενη συνεδρίαση, η οποία επέκτεινε τις απότομες απώλειες της περασμένης εβδομάδας εν μέσω αύξησης του δολαρίου ΗΠΑ και ανησυχίες ότι οι νέοι περιορισμοί που σχετίζονται με τον κορονοϊό στην Κίνα θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την παγκόσμια αναζωπύρωση της ζήτησης καυσίμων. [Ή]

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου των ΗΠΑ διαπραγματεύονταν στα 66,82 δολάρια το βαρέλι, αυξημένα κατά 0,35 δολάρια ή 0,53%. Το αργό Brent διαμορφώθηκε στα 69,29 δολάρια, αυξημένο κατά 0,25 δολάρια ή 0,36% υψηλότερα.