Από την έντυπη έκδοση
Του Στέλιου Παπαπέτρου
[email protected]
Η αναλυτική πρόβλεψη-εκτίμηση για τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων (ανά φορέα) μέσα στο 2017 απουσιάζει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, παρά την εκτίμηση ότι το ποσοστό της ανεργίας από 23,5% θα μειωθεί την επόμενη χρονιά στο 22,4%.
Επίσης, σε ό,τι αφορά το σκέλος των εσόδων και σε σχέση με τις εκτιμήσεις έτους 2016, ο προϋπολογισμός του 2017 προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (περιλαμβανομένων και των ρυθμίσεων οφειλών) κατά 1,452 δισ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται, κατά την εκτίμηση του προσχεδίου, τόσο στην αύξηση των εισφορών σε κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων και αγροτών όσο και στην καταβολή εργοδοτικής εισφοράς από το Δημόσιο και των εισφορών εργαζομένων σε αυτό προς τον ΕΦΚΑ από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η πρόβλεψη για αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1,4 δισ. περιλαμβάνει κονδύλια ύψους 1,120 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων που καταβάλλει το Δημόσιο, ενώ τα εναπομείναν ποσό των 330 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στην εκτιμώμενη αύξηση των εισφορών από τις υπόλοιπες κατηγορίες των ασφαλισμένων.
Τέσσερις είναι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν, όχι μόνο την πορεία και την εξέλιξη του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), αλλά και το απευκταίο ενδεχόμενο νέων περικοπών στις συνταξιοδοτικές παροχές:
α) το σύνολο των μηνιαίων εισπράξεων – εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων μέσα στο 2017,
β) η δυνατότητα είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών που ήδη έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ και αυξάνονται συνεχώς (16,6 δισ. ευρώ τρέχον υπόλοιπο),
γ) η εξέλιξη του μεγέθους της ανεργίας (η οποία δείχνει μεν σαφείς τάσεις μείωσης, ωστόσο δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ουσιαστικά οι νέες θέσεις που δημιουργούνται είναι στην πλειονότητά τους θέσεις μερικής απασχόλησης των 403 ευρώ μικτά τον μήνα) και
δ) η δυνατότητα περαιτέρω μείωσης όχι μόνο της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας, αλλά και της «λανθάνουσας» ασφάλισης μέσα από τη μετατροπή της μερικής και φθηνής απασχόλησης σε κανονικό οκτάωρο.
Απλήρωτα ασφάλιστρα 16,6 δισ. ευρώ
Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και των ασφαλιστικών χρεών που μεταβιβάστηκαν απ’ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) δεν αφήνουν περιθώρια για λάθος εκτιμήσεις και προβλέψεις. Τα ποσά των οφειλών είναι ιλιγγιώδη και μεγεθύνονται ανά τρίμηνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της 2ης τριμηνιαίας έκθεσης του ΚΕΑΟ για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2016, τα χρέη που συσσωρεύτηκαν ανήλθαν στο δυσθεώρητο ποσό των 16.613.714.104,63 ευρώ. Το ποσό αυτό παρουσιάζεται αυξημένο κατά 900 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα τρίμηνο, καθώς στο α’ τρίμηνο το έτους του 2016 οι οφειλές όλων των ταμείων που μεταβιβάστηκαν στο ΚΕΑΟ ήταν 15,7 δισ. ευρώ. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η αύξηση κατά 43.793 των οφειλετών που καταγράφηκαν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ ο συνολικός αριθμός τους στο ΚΕΑΟ ανέρχεται στους 314.790 (ιδιώτες και επιχειρήσεις).
Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι με ασφαλιστικές εισφορές που κυμαίνονται σε ποσοστά από 40% έως και 46% (βαρέα) του συνολικού μη μισθολογικού κόστους θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η επιβίωση πολλών επιχειρήσεων, αλλά και εξίσου δύσκολη η αποπληρωμή των υπαρχουσών συσσωρευμένων οφειλών.
Συνεπώς η οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης μέσα στο 2017, χωρίς την επαρκή και αναλυτική προσέγγιση της σχέσης εσόδων – εξόδων των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και όλων των επιμέρους παραμέτρων που συνδέονται με αυτά, είναι εξαιρετικά επισφαλής και αβέβαιη.