Skip to main content

Βουτιά της τουρκικής λίρας, έφτασε σε επίπεδα Μαΐου

Τον κατήφορο πήρε η τουρκική λίρα τη Δευτέρα μετά τις απειλές ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις και εμπάργκο σε βάρος της Άγκυρας για την στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, με τους επενδυτές να αναφέρουν ότι θα μπορούσε να σημειώσει περαιτέρω υποχώρηση εάν οι Δυτικοί σύμμαχοι δεν μείνουν στα λόγια.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 0,8%, με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να φτάνει έως και τις 5,9315 λίρες, στο χαμηλότερο σημείο από τις 30 Μαΐου.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τις απειλές την Κυριακή κάνοντας λόγο για «εξυπνάδες» ενώ ο πρέσβης της χώρας στον ΟΗΕ αποκάλεσε το πιθανό εμπάργκο όπλων της ΕΕ «αστείο», την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τόνισε «έρχονται μεγάλες κυρώσεις στην Τουρκία».

Μεγάλες απώλειες σημειώνουν και οι τουρκικές μετοχές και τα ομόλογα, με το κόστος ασφάλισης των 5ετών ομολόγων να σημειώνει άνοδο σε υψηλό έξι μηνών στις 404 μονάδες βάσης ενώ ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο της γειτονικής χώρας «έβλεπε» απώλειες άνω του 3%.

Σημειώνεται πως η τουρκική επιχείρηση έχει ως αποτέλεσμα τη διεθνή καταδίκη, συμπεριλαμβανομένων των απειλών από τον Τράμπ ότι θα «εξαφανίσει» την οικονομία της Τουρκίας με «ισχυρές» κυρώσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters