Skip to main content

Forbes: Γιατί η Βενεζουέλα αδυνατεί να ελέγξει τον υπερπληθωρισμό

Τους λόγους που η κυβέρνηση του Νικολά Μαδούρο αδυνατεί να ελέγξει τον υπερπληθωρισμό επιχειρεί να αναλύσει το Forbes, παραπέμποντας στην άκρατη φτώχεια που πλήττει την «πλούσια» σε πετρέλαιο χώρο της νότιας Αμερικής.

Ο ετήσιος πληθωρισμός «τρέχει» με ρυθμό 80.000%. Κυβέρνηση και κρατικές εταιρείες έχουν κηρύξει πτώχευση, καθώς αδυνατούν να αποπληρώσουν τα ομόλογα που συνδέονται με το δολάριο. Η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση για πέμπτο διαδοχικό έτος και ο δείκτης φτώχειας βρίσκεται στο 90%.

Γιατί η κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει τον πληθωρισμό, διερωτάται το αμερικανικό περιοδικό.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο πρόεδρος Μαδούρο υποτίμησε το μπολιβάρ κατά 95%, αφαίρεσε πέντε μηδενικά από την αξία των χαρτονομισμάτων και συνέδεσε το εγχώριο νόμισμα με το «πέτρο» -το νέο κρυπτονόμισμα, το οποίο εκδίδεται από το δημόσιο και υποστηρίζεται από το πετρέλαιο.

Ωστόσο, το εγχείρημα δεν λειτούργησε και κυρίως, δεν απέφερε αποτέλεσμα. Το «πέτρο» ήδη θεωρείται ως ένα νόμισμα-αστείο, καθώς σχεδόν κανένας δεν το θεωρεί αξιόπιστο. Την ίδια ώρα, ο υπερπληθωρισμός δεν ανεκόπη και σύμφωνα με το Forbes, αυτό δεν πρόκειται να γίνει χωρίς δραστικές νομισματικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 58%, την οποία ανακοίνωσε προσφάτως το Καράκας, δεν αποτελεί δημοσιονομικό μέτρο, το οποίο θα μπορούσε να περιορίσει τον πληθωρισμό. Ακόμη και οι αριστερόστροφοι οικονομολόγοι, θεωρούν πως ήταν κακή ιδέα.

Κατά το Forbes, το χειρότερο όλο είναι ότι ο πρόεδρος Μαδούρο δεν φαίνεται να μαθαίνει από τα λάθη του. Τον Νοέμβριο αύξησε εκ νέου των κατώτατο μισθό, αυτή τη φορά κατά 150%. Αυτομάτως, η τιμή του «πέτρο» από τα 3.600 VES (Sovereign Bolibar) εκτινάχθηκε στα 9.000 VES.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Forbes