Πώς οι πιθανότητες εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου μπορούν να επηρεάσουν την ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος; Σ’ αυτό το ερώτημα έρχεται να απαντήσει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο πραγματοποιεί μια εύστοχη παρατήρηση, αποτιμώντας τις διακυμάνσεις των τελευταίων εβδομάδων στο ρούβλι.
Πιο συγκεκριμένα, όπως διαφαίνεται από τα διαθέσιμα στοιχεία, η βαθιά καθίζηση του ρωσικού νομίσματος, κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, συνεπεσε χρονικά με τις εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών περί χαμηλής πιθανότητας επανεκλογής του 74χρονου Ρεπουμπλικανού στο προεδρικό αξίωμα. Ή εναλλακτικά, με τις εκτιμήσεις περί υψηλής πιθανότητας επικράτησης του υποψήφιου των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν.
Το ίδιο ωστόσο, συνέβη και μόλις χθες. Για παράδειγμα, ενώ το ρούβλι ενισχύθηκε και την Τετάρτη και την Πέμπτη, την Παρασκευή παρουσίασε νέα σημαντική κάμψη, στον απόηχο της είδησης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και η σύζυγός του, Μελάνια, διαγνώσθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
Μία εξέλιξη, η οποία θέτει εμπόδια στην προεκλογική εκστρατεία του «πλανητάρχη», ενώ σηματοδοτεί και μια σημειολογική «ήττα» για τον ίδιο, δεδομένης της «χαλαρής» στάσης που είχε υιοθετήσει έναντι της πανδημίας.
Έτσι, το Bloomberg καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: Όσο υψηλότερες είναι οι πιθανότητες ήττας του Ντόναλντ Τραμπ τόσο χαμηλότερη καθίσταται η αξία του ρωσικού νομίσματος. Και το αντίστροφο. Όσο υψηλότερες είναι οι πιθανότητες νίκης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, τόσο αυξάνεται και η ισοτιμία ρούβλι-δολάριο.
Φυσικά, αυτή η συσχέτιση έχει και μια λογική εξήγηση. Κι αυτό, διότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, είναι πιο πιθανό να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, σε σχέση με τον ανθυποψήφιό του, Ντόναλντ Τραμπ.
Κάτι αντίστοιχο, μάλιστα, είχε συμβεί και στις εκλογές του 2016, με το ρωσικό νόμισμα να καταγράφει σημαντικά κέρδη, χάρη στην εκλογική επικράτηση του Ρεπουμπλικάνου επί της Χίλαρι Κλίντον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε την Παρασκευή κατά 1,50% και διαμορφώθηκε στα 78,3 ρούβλια ανά δολάριο, με τις σωρευτικές απώλειες από την αρχή του έτους να ανέρχονται στο 25%.
Πάντως, στην σταθερή αποδυνάμωση του ρωσικού νομίσματος καίριο ρόλο διαδραματίζει και η πορεία του πετρελαίου, καθώς η πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού σημαίνει και λιγότερα έσοδα για τη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg