Προσπάθεια ανάκαμψης από την πρωινή ισχυρή πτώση καταγράφεται αυτήν την ώρα στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς έχουν ενεργοποιηθεί οι στηρίξεις ενόψει της λήξης του τριμήνου και μετά τη βίαιη πτώση των τελευταίων ημερών.
Ειδικότερα, στις 15:20, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,40% στις 5.935 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,29% στις 9.511 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 0,14% στις 4.363 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,26% στις 340,68 μονάδες, ενώ νωρίτερα είχε βρεθεί ακόμη και στο -1,8%. Επισημαίνεται εδώ ότι ο δείκτης οδεύει να καταγράψει απώλειες 10% σε επίπεδο τρίτου τριμήνου του έτους.
Στο ταμπλό, η Volkswagen υποχωρεί κατά 0,7%, καθώς έγινε γνωστό ότι και οι σουηδικές αρχές ξεκινούν έρευνες για πιθανή παραβίαση των κανόνων από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Η μετοχή της Volkswagen έχει χάσει πάνω από 41% της αξίας ςτης από τις 18 Σεπτεμβρίου, όταν και η ηγεσία της παραδέχτηκε ότι παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία.
Επίσης, στο -12% βρίσκεται και η Wolseley, καθώς η διοίκησή της παραδέχτηκε ότι η αγορά στη Βόρεια Αμερική είναι γεμάτη προκλήσεις για περαιτέρω επέκταση της εταιρείας, ενώ αντίστοιχα και η βρετανική αγορά είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστική με μικρά περιθώρια κέρδους.
Στον αντίποδα, η RWE σημειώνει κέρδη 4,7%, μετά το δημοσίευμα της Westdeutsche Allgemeine που ανέφερε ότι η γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ σύστησε στην κυβέρνηση της Ρηνανίας – Βεστφαλίας να υποστηρίξει την εταιρεία, ώστε να ενισχυθεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση 3,1% σημείωσε ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη Γερμανία, σε ετήσια βάση, τον Αύγουστο, έναντι μείωσης 1,7% που είχε καταγραφεί τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Οι αναλυτές ανέμεναν να υποχωρήσει ο δείκτης κατά 3%.
Επίσης, άνοδο παρουσίασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο δείκτης ESI ενισχύθηκε στην Ευρωζώνη κατά 1,5 μονάδες φτάνοντας τις 105,6 μονάδες και στην Ε.Ε. κατά 0,6 μονάδες φτάνοντας τις 107,6 μονάδες.