Skip to main content

Βρετανία: Αποφεύγει την ύφεση- για τώρα

Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Αύγουστο, καθώς εντάθηκαν οι φόβοι για το Brexit. Ωστόσο φαίνεται ότι τελικά θα αποφύγει την ύφεση- τουλάχιστον για τώρα. 

Το ΑΕΠ μειώθηκε 0,1% τον περασμένο μήνα ύστερα από μεγέθυνση κατά 0,4% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας. Στο σύνολο του τελευταίου τριμήνου παρουσίασε ανάπτυξη 0,3%. 

Τον Αύγουστο η μεταποίηση συρρικνώθηκε 0,7% με 10 από τους 13 επιμέρους κλάδους της να έχουν πτώση. Η παραγωγή του κατασκευαστικού τομέα ανέκαμψε ελαφρά (0,2%), ενώ ο κλάδος των υπηρεσιών παρέμεινε στάσιμος- κάτι που είναι ίσως και το πιο ανησυχητικό στοιχείο. 

Οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να προειδοποιούν πως μία έξοδος από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία θα βυθίσει τη βρετανική οικονομία στην ύφεση. Και το ερώτημα είναι τι θα κάνει σε αυτή την περίπτωση η Τράπεζα της Αγγλίας. Το έργο της θα είναι εξαιρετικά περίπλοκο, αφού η επιβολή δασμών στις εισαγωγές βασικών προϊόντων όπως τρόφιμα και φάρμακα θα σημάνει παράλληλα και σημαντική άνοδο του πληθωρισμού.

Η προειδοποίηση για ύφεση ισχύει βεβαίως και για την Ευρωζώνη, που θα δει τις πιέσεις να εντείνονται απότομα σε περίπτωση ενός no deal Βrexit. Και ενώ ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός στη ζώνη του ευρώ, στους κόλπους της ΕΚΤ δεν υπάρχει σύμπνοια για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η κεντρική τράπεζα.

Σύμφωνα με τους FT ο Μάριο Ντράγκι δεν διαφώνησε απλώς με το 1/3 των μελών του Δ.Σ.αλλά πήγε κόντρα και στην εισήγηση των τεχνοκρατών να μην επαναφέρει το QE. 

naftemporiki.gr