Skip to main content

Δεν ανησυχεί η BOJ από ενδεχόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) Χαρουχίκο Κουρόντα απέρριψε τις ανησυχίες ότι μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές, λέγοντας ότι πλέον οι αναδυόμενες χώρες ανησυχούν λιγότερο ότι μια αυστηρότερη πολιτική στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε έξοδο κεφαλαίων από τις οικονομίες τους.

Αν και δήλωσε αισιόδοξος για τις προοπτικές της ιαπωνικής οικονομίας, ο Κουρόντα εμφανίστηκε για άλλη μια φορά έτοιμος να χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική, σε περίπτωση που οι κίνδυνοι απειλήσουν την επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2%.

«Εάν υλοποιηθούν οι κίνδυνοι και οδηγήσουν σε αλλαγές στην τάση του πληθωρισμού, η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν θα διστάσει να προσαρμόσει την πολιτική όπως χρειάζεται για να επιτύχει τον στόχο των τιμών το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε ο Ιάπωνας κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας σήμερα σε στελέχη επιχειρήσεων στην Οσάκα.

Σύμφωνα με τον Κουρόντα, το γεγονός ότι η Federal Reserve προσβλέπει σε αύξηση των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον είναι ενδεικτικό της δύναμης της αμερικανικής οικονομίας και κατά συνέπεια είναι θετικό για την παγκόσμια οικονομία.

«Οι φόβοι ότι η εξομάλυνση των αμερικανικών επιτοκίων θα προκαλέσει μαζική, απότομη εκροή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες και θα προκαλέσει αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία φαίνεται κάπως να υποχωρούν», είπε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters