Skip to main content

Ποιοι επένδυσαν στο 10ετες ομόλογο

H  επιτυχία του χθεσινού «ανοίγματος» του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου δεν αντανακλάται μόνο στην ισχυρή ζήτηση (προσφορές άνω των 5,4 δισ. ευρώ) και το ιστορικό χαμηλό επιτόκιο του 1,5%. Η σύνθεση των επενδυτών που συμμετείχαν στη διαδικασία είναι επίσης άκρως ενθαρρυντική, καθώς οι λεγόμενοι real money επενδυτές με μακροπρόθεσμη στρατηγική καλύπτουν τη συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών, ενώ το ποσοστό των hedge funds, που θεωρούνται κερδοσκοπικές δυνάμεις στην αγορά, περιορίζεται στο 12,8%.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε ο ΟΔΔΗΧ, στην επανέκδοση του ομολόγου συμμετείχαν περισσότεροι από 250 επενδυτές. To 63,4% των αγοραστών ήταν διαχειριστές κεφαλαίων, ενώ το ποσοστό των τραπεζών ήταν στο 10,9% και των ασφαλιστικών εταιρειών/ συνταξιοδοτικών ταμείων στο 8,6%. Ένα 4,3% της έκδοσης καλύφθηκε από κεντρικές τράπεζες. 

Όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή των επενδυτών είχαμε βρετανική κυριαρχία. Το 49% των επενδυτών ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το ποσοστό των σκανδιναβικών χωρών ήταν στο 10,1% και της Γερμανίας/ Αυστρίας στο 8,7%. Σημαντική και η στήριξη από τη Γαλλία με 7,5%, αλλά και τις ΗΠΑ (7,5%). Εξ Ιταλίας ήταν το 4,5% των επενδυτών. Το ποσοστό των Ελλήνων ήταν 4,7%, ενώ μικρή συμμετοχή είχαν και οι Ισπανοί (1,3%).

H εικόνα μάλλον ικανοποιεί πλήρως το οικονομικό επιτελείο, που είχε από την πρώτη στιγμή επισημάνει ότι στόχος ήταν μία επιτυχημένη και δη ποιοτική και όχι μία μεγάλη έκδοση. 

Με την χθεσινή επανέκδοση ουσιαστικά παγιώνεται η θέση της Ελλάδας στη διεθνή αγορά ως «κανονικού εκδότη». Ταυτόχρονα επιτυγχάνονται και άλλοι στόχοι, όπως η αύξηση της εμπορευσιμότητας επί των ελληνικών τίτλων. Παρά το γεγονός ότι τα ομόλογα σε κυκλοφορία θεωρητικά ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ, οι τίτλοι επί των οποίων γίνονται συναλλαγές δεν ξεπερνούν τα 30-35 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σταϊκούρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και άλλη έκδοση μέσα στο έτος, αφού στόχος είναι να περιοριστεί η εξάρτηση από την έκδοση βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων. Η «αντικατάσταση» εντόκων γραμματίων με ομόλογα είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, το οποίο να σημειωθεί πως προκύπτει και από τα όσα αναγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020.

Οι τελευταίες δημοπρασίες εντόκων πάντως έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Στην νέα έκδοση τρίμηνων εντόκωνη ζήτηση ήταν τόσο υψηλή, ώστε η χώρα πέτυχε αρνητικό επιτόκιο. 

naftemporiki.gr