Τα ιταλικά σχέδια και οι ανησυχίες για το εάν ένα ιστορικό μέλος και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ θα γίνει.. “Ελλάδα” κυριάρχησαν στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο. Το μήνυμα τους προς τη Ρώμη σαφές: οι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να τηρηθούν. Και η ίδια η ιταλική κυβέρνηση, ωστόσο, στον απόηχο των νέων αναταράξεων, που πυροδότησαν σήμερα δηλώσεις βουλευτή, σπεύδει να επισημάνεί ότι αν και δεν κάνει πίσω στο στόχο για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, θέλει να μείνει στη νομισματική ένωση.
«Η θέση μας είναι πως όταν έχουμε κανόνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτοί οι κανόνες πρέπει να τηρούνται. Η πλειονότητα των κρατών μελών ζητούν ξεκάθαρα οι κανόνες να εφαρμοστούν και στην περίπτωση της Ιταλίας» τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χάρτβιγκ Λόγκερ, του οποίου η χώρα έχει αυτή την περίοδο την κυλιόμενη προεδρία της Ε.Ε.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπενθύμισε ότι η Ιταλία έχει το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ε.Ε. ως ποσοστό του ΑΕΠ, μετά την Ελλάδα και κατά συνέπεια θα πρέπει να έχει έναν «υπεύθυνο» προϋπολογισμό, ο οποίος θα καθιστά δυνατή την εξυπηρέτησή του.
Την ίδια ώρα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντι, θέλησε να καθησυχάσει τους επενδυτές, που έχουν βάλει στο στόχαστρο τα ιταλικά ομόλογα και τις τραπεζικές μετοχές, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο εξόδου από το ευρώ. Το ίδιο είχαν επισημάνει νωρίτερα τόσο ο Μπόργκι – που επανέφερε το σενάριο στο προσκήνιο- όσο και ο Ντι Μάιο.
«Το ευρώ είναι το νόμισμά μας και δεν το αποκηρύττουμε» έγραψε ο Κόντε σε ανάρτησή του στο Facebook. Οι όποιες άλλες διακηρύξεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «ελεύθερη άποψη, που δεν έχει καμία σχέση με τις πολιτικές αυτής της κυβέρνησης» ξεκαθάρισε.
Παράλληλα απέρριψε τα περί διαμάχης με την Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό, αναφέροντας ότι η Ρώμη αρχίζει διάλογο με τους θεσμούς της Ε.Ε. «με αμοιβαία ειλικρίνεια και σεβασμό στο ρόλο του καθενός». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η κυβέρνησή του θα καταδείξει πως ο ιταλικός προϋπολογισμός είναι αξιόπιστος.
naftemporiki.gr