Από την έντυπη έκδοση
Επιμέλεια: Επιστημονική ομάδα της ARTION με την καθοδήγηση του Γιώργιου Δαλιάνη
www.artion.gr
Δάνεια σε ελβετικό φράγκο
Πρόσφατα εκδόθηκαν δύο σημαντικές αποφάσεις (η C-51/17 και η C-448/17) του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αφορούν τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Οι εν λόγω προδικαστικές αποφάσεις του δικαστηρίου της Ε.Ε., όπως και συναφείς αποφάσεις εδραιώνουν την πεποίθηση πανευρωπαϊκά ότι αφενός η χορήγηση των συγκεκριμένων δανειακών προϊόντων με ρήτρα συναλλάγματος είναι υποστατό πρόβλημα και όχι υπόθεση εργασίας, όπως ισχυρίζονται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αφετέρου ο έλεγχος καταχρηστικότητας του κύρους εν λόγω ρητρών όπου οι δανειολήπτες επωμίζονται τον συναλλαγματικό κίνδυνο, καθώς και ο έλεγχος με βάση την αρχή της διαφάνειας των όρων που διέπουν τις δανειακές συμβάσεις είναι επιβεβλημένος από τα εθνικά δικαστήρια.
Κοινόχρηστοι λογαριασμοί εξωτερικού
Με απόφαση της ΔΕΔ (αρ. απόφ. 2522/2018) απορρίπτεται αίτημα φορολογούμενου σχετικά με χορήγηση απαλλαγής φόρου κληρονομιάς κοινού λογαριασμού στο εξωτερικό (Ελβετία). Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η εν λόγω απαλλαγή αφορά αποκλειστικά ημεδαπούς κοινούς λογαριασμούς, σε εφαρμογή του Ν. 5638/1932 και δεν μπορεί να ισχύει για αλλοδαπούς λογαριασμούς που διέπονται από τις νομοθετικές διατάξεις της κάθε χώρας υποδοχής των καταθέσεων. Είμαστε όμως της γνώμης ότι η μη χορήγηση απαλλαγής σε ξένους κοινούς λογαριασμούς (Ε.Ε.) παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο και πιθανόν πολλοί να προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Ενδοομιλικές συναλλαγές
Οι ελληνικές εταιρείες οφείλουν να τεκμηριώνουν και άρα να τηρούν την αρχή των ίσων αποστάσεων (transfer pricing), στις ενδοομιλικές συναλλαγές τους ακόμα και με ημεδαπές εταιρείες. Αυτό ισχύει και για εταιρείες ομίλου που παρουσιάζουν κέρδη και ως εκ τούτου δεν υπάρχει μεταφορά κερδών από κερδοφόρα εταιρεία σε ζημιογόνα. Δυστυχώς, αυτή η στρέβλωση ταλαιπωρεί πολλούς ομίλους και δυσχεραίνει τις συναλλαγές τους.
Φορολογική αντιμετώπιση μερισμάτων εταιρείας, από συμμετοχή της σε εταιρεία αλλοδαπής
Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων υπολογίζεται με βάση την ετήσια φορολογική δήλωση του φορολογούμενου και το ποσό της φορολογικής οφειλής καθορίζεται σύμφωνα με τα άρθρα 31 και 32 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, κατόπιν έκπτωσης: του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή σύμφωνα με το άρθρο 9. Ειδικά για τα μερίσματα που εισπράττει ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα από αλλοδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα με έδρα σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 48 (απαλλαγή ενδοομιλικών μερισμάτων), από το ποσό του φόρου εκπίπτει το ποσό του αναλογούντος φόρου εισοδήματος κατά το μέρος που αφορά τα διανεμόμενα κέρδη του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας που προβαίνει στη διανομή, καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε ως φόρος επί του μερίσματος. Σε περίπτωση που το ποσό του φόρου που προκαταβλήθηκε ή παρακρατήθηκε είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο, η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται.
Δημοφιλή Ερωτήματα
Δεν αποτελεί, λόγω ανακρίβειας των βιβλίων, η μη καταχώρηση ή η ανακριβής καταχώρηση των λοιπών (πλην των αποθεμάτων) περιουσιακών στοιχείων, δεδομένου ότι από τη μη καταχώρηση των δεδομένων αυτών δεν επηρεάζεται το φορολογικό αποτέλεσμα.