Skip to main content

ΙΚΑ: Έκρηξη κατασχέσεων σε μικροοφειλέτες

Από την έντυπη έκδοση

Εντυπωσιακή αύξηση των παραγγελιών κατασχέσεων «εις χείρας τρίτων» στο πρώτο εξάμηνο του 2016, σε σύγκριση με το σύνολο των μηνών του 2015, δείχνουν τα στοιχεία αναγκαστικών μέτρων στα οποία έχει προβεί το ΙΚΑ, προκειμένου να διασφαλίσει τις οφειλές των ασφαλιστικών εισφορών οφειλετών που είτε έχασαν τις ρυθμίσεις είτε είναι κακοπληρωτές.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2016 έχουν εκδοθεί 6.615 παραγγελίες κατάσχεσης σε δικαστικούς επιμελητές, όταν μέσα σε όλο το δωδεκάμηνο του 2015 είχαν εκδοθεί 6.751 παραγγελίες κατάσχεσης.

Εκτός από την εντυπωσιακή αύξηση των παραγγελιών κατάσχεσης, «έκρηξη» παρουσιάζουν και τα χρηματικά ποσά τα οποία διεκδικεί το ΙΚΑ από τους οφειλέτες του.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι μέσα στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2016 τα ποσά ασφαλιστικών οφειλών που αντιστοιχούν στα νομικά μέτρα του ΙΚΑ κατά των οφειλετών του ανέρχονται στο 1,052 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι σε όλο το έτος το αντίστοιχο ποσό ήταν περίπου το ίδιο, δηλαδή ανήλθε στο 1,055 δισ., αλλά για παραγγελίες κατασχέσεων σε διάστημα 12 μηνών.

Επισημαίνουμε ότι τα στοιχεία των τριών πινάκων που παρουσιάζει η «Ναυτεμπορική» αφορούν μόνο τους μικροοφειλέτες του ΙΚΑ οι οποίοι χρωστούν έως και 5.000 ευρώ σε ασφαλιστικές οφειλές και ο αριθμός τους κυμαίνεται περίπου σε 20.000 με 22.000 μικροοφειλέτες.

Οι υπόλοιπες οφειλές, δηλαδή αυτές των οποίων το ύψος συμπεριλαμβανομένων και των επιβαρύνσεων ανέρχεται σε ποσά υψηλότερα των 5.000 ευρώ, μεταβιβάζονται στο ΚΕΑΟ, στο οποίο μέχρι τον Ιούνιο του 2016 έχουν ενταχθεί συνολικά 125.888 οφειλέτες από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Κινητά περιουσιακά στοιχεία

Από τα στοιχεία των παραγγελιών κατασχέσεων εις βάρος των μικροοφειλετών προκύπτει ότι βασική προτεραιότητα του ΙΚΑ είναι κυρίως οι κατασχέσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων και δευτερευόντως οι κατασχέσεις ακινήτων.

Κατά τη διάρκεια του 2015 το ΙΚΑ προέβη σε 1.174 παραγγελίες κατασχέσεων κινητής περιουσίας, ενώ μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2016 ο αριθμός των κατασχέσεων αυτού του είδους εκτινάχθηκε στις 1.554.

Αντίθετα, αισθητά μειωμένες είναι οι παραγγελίες κατασχέσεων ακίνητης περιουσίας, καθώς την προηγούμενη χρονιά έγιναν 594 παραγγελίες κατασχέσεων, ενώ στο οκτάμηνο του 2016 ο αριθμός αυτός παρουσίασε κατακόρυφη μείωση αφού οι κατασχέσεις περιορίστηκαν μόνο στις 47.

Από τα στοιχεία των πινάκων αξίζει να επισημάνουμε τους μήνες εκείνους κατά τους οποίους προκύπτει αύξηση των παραγγελιών κατασχέσεων. Έχει, λοιπόν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, να επισημάνουμε ότι μέσα στο 2015 ο μήνας με τα μεγαλύτερα ποσά ασφαλιστικών οφειλών που αντιστοιχεί στη λήψη αναγκαστικών μέτρων από το ΙΚΑ ήταν ο μήνας Δεκέμβριος, δηλαδή μία περίοδος κατά την οποία η αγορά, παραδοσιακά, προσδοκά μεγαλύτερους τζίρους λόγω της κίνησης των εορτών.

Για το πρώτο οκτάμηνο του 2016 οι μήνες με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα ήταν ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, δηλαδή η χρονική περίοδος που η τουριστική κίνηση βρίσκεται στο ζενίθ.

Πτωτική η πορεία των ρυθμίσεων

Από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι χιλιάδες οφειλέτες χάνουν κάθε μήνα τις ρυθμίσεις εξόφλησης των οφειλών τους.

Στη ρύθμιση των 100 δόσεων, τον Ιούλιο ήταν ενταγμένοι 55.190 οφειλέτες, ενώ ένα μήνα αργότερα μειώθηκαν στους 53.602.
Οι απολεσθείσες ρυθμίσεις τον Ιούλιο ήταν 1.143 και προστέθηκαν επιπλέον 1.597 τον Αύγουστο. Έτσι, το σύνολο των οφειλών που εντάχθηκαν στη συγκεκριμένη ρύθμιση υποχώρησε από 1,36 δισ. ευρώ τον Ιούλιο στο 1,29 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Γ. Κατρούγκαλος: «Άδικη η περικοπή του ΕΚΑΣ»

Δεν κινδυνεύει η ομαλή καταβολή των συντάξεων ούτε είναι καινοφανής πρακτική η αξιοποίηση του «κουμπαρά» του υπολογαριασμού του ΑΚΑΓΕ για τις κύριες συντάξεις, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο υπουργός Εργασίας αναφερόμενος στο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανέφερε ότι «η περικοπή του ΕΚΑΣ ήταν άδικη, δεν ήταν κομμάτι της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Μας ζητήθηκε από πέρυσι τον Ιούνιο, ψηφίστηκε και από Ν.Δ. και από ΠΑΣΟΚ κι εμείς βάλαμε στη θέση του, ως αντίβαρο, την εθνική σύνταξη».

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση για την ατζέντα των εργασιακών σχέσεων, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι είναι «εκτός διαπραγμάτευσης ο κατώτατος μισθός. Μόνο ο τρόπος που θα υπολογίζεται θα συζητηθεί» και τόνισε ότι «η ελληνική πλευρά θα θέσει στη διαπραγμάτευση το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος , «θα συζητήσει με τους εκπροσώπους των θεσμών με βάση την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, η οποία αποτελεί εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης».

Το Δημόσιο ο μεγαλύτερος οφειλέτης

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, η εικόνα των μεγαλοοφειλετών του ΙΚΑ είναι η ακόλουθη:

* Οφειλέτες με συνολική οφειλή άνω του 1.000.000 ευρώ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στο ΚΕΑΟ που ανήκουν στον δημόσιο τομέα είναι εννέα, με συνολικό ποσό οφειλής 53.355.161 ευρώ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι 66 με συνολικό ποσό οφειλής 799.151.193 ευρώ.

* Οφειλέτες με συνολική οφειλή άνω του 1.000.000 ευρώ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στο ΚΕΑΟ που ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα είναι 1.393, με συνολικό ποσό οφειλής 4.957.804.012 ευρώ.

Κανονικά οι συντάξεις Οκτωβρίου

Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, διαβεβαιώνει τους ασφαλισμένους του ότι «παρά την απόρριψη από το δ.σ. με οριακή πλειοψηφία της εισηγητικής πρότασης έγκρισης αιτήματος για επιχορήγηση από τον λογαριασμό του «μικρού» ΑΚΑΓΕ, δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων του Οκτωβρίου, οι οποίες θα χορηγηθούν κανονικά και έγκαιρα την Πέμπτη 29-09-2016.

Η ομαλή εξέλιξη των εσόδων του ΙΚΑ-ETAM και η σταθερή βελτίωση είσπραξής τους επιτρέπουν στο Ίδρυμα για δεύτερο συνεχή μήνα την τελευταία εξαετία να χορηγούνται οι συντάξεις χωρίς ταμειακή διευκόλυνση. Το Ίδρυμα με μεγάλη προσπάθεια και σκληρή δουλειά, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες του, χωρίς θριαμβολογίες, βελτιώνει σταθερά και προοδευτικά τα οικονομικά του στοιχεία και ταυτόχρονα ενισχύει την αποτελεσματικότητα των δράσεων του» καταλήγει η ανακοίνωση.