Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πιθανότατα θα κερδίσει τους εμπορικούς πολέμους της, αν και όχι χωρίς κινδύνους και κόστος για την αμερικανική οικονομία. Αυτό επισημαίνει ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, προσθέτοντας ότι το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα σημάνει η εξέλιξη αυτή για το διεθνές σύστημα εμπορίου και την παγκόσμια οικονομία.
Σε άρθρο του, που δημοσιεύεται σήμερα στους Financial Times, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, εξηγεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιλέξει να εγκαταλείψει το δρόμο των διαπραγματεύσεων και του συμβιβασμού και να απαιτήσει αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα, που θεωρεί ότι αδικούν τις ΗΠΑ, μέσα από δασμούς και απειλές.
Οι πρώτες ενδείξεις, σχολιάζει, αποκαλύπτουν ότι κερδίζει, αφού με εξαίρεση την Κίνα, οι υπόλοιποι εμπορικοί εταίροι εμφανίζονται έτοιμη για υποχωρήσεις. Ο Ελ Εριάν παραθέτει δύο σενάρια σχετικά με το πού θα οδηγήσει η νίκη Τραμπ. Το ένα, το θετικό, κάνει λόγο για μία νέα «στιγμή Ρέιγκαν», για το παγκόσμιο σύστημα εμπορίου, δηλαδή για αλλαγές, ανάλγοες με εκείνες που έφερε στο γεωπολιτικό πεδίο τότε η προεδρία Ρόναλντ Ρέιγκαν τη δεκαετία του ’80. Αυτές θα περιλαμβάνουν εκσυγχρονισμό των θεσμών, ενισχυμένη προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και πρωτοβουλίες για μείωση των δασμών.
Το δεύτερο σενάριο είναι πολύ διαφορετικό: Ένα ακόμη πιο κατακερματισμένο εμπορικό σύστημα, με την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και το κράτος Δικαίου να έχει χαθεί. Αν και κάθε χώρα θα υποφέρει σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι ΗΠΑ θα είναι από τις πλέον ευάλωτες προειδοποιεί ο έμπειρος αναλυτής. Σε αυτό το δεύτερο σενάριο η Κίνα θα προσπαθήσει να επεκτείνει δυναμικά τις διμερείς συμφωνίες της, αλλά και να αναπτύξει ταχύτατα εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και μεγάλων δεδομένων, οικοδομώντας έναν εναλλακτικό τεχνολογικό πόλο απέναντι στις ΗΠΑ.
«Η μακροπρόθεσμη δομή και λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας είναι ολοένα και πιο ασταθής, με δύο πολύ διαφορετικά πιθανά αποτελέσματα να βρίσκονται στο προσκήνιο» καταλήγει το άρθρο.
naftemporiki.gr