Skip to main content

Market Beat: Μέσω των Τραπεζών η, υπό συνθήκες καύσωνα, αναζήτηση τάσης

Το πώς η αγορά επέστρεψε σε επίπεδα κοντά στις 890 μονάδες, είναι σημαντικότερο από το ότι πλέον έχει μικρή απόσταση από το τεχνικά και ψυχολογικά υπολογίσιμο ορόσημο των 900 μονάδων. Βέβαια οι άδειες του καλοκαιριού έχουν ελαττώσει τις εκθέσεις από την πλευρά των εγχώριων αναλυτών, αλλά η συγκρατημένη αισιοδοξία που υπάρχει στις παρατηρήσεις τους υπογραμμίζει την ευεργετική επίδραση των συναλλαγών της τελευταίας βδομάδας του Ιουλίου. Υπήρξε στη διάρκειά της μια γκρίνια για τους χαμηλούς τζίρους, αλλά ακόμα και με αυτούς, που ως επί το πλείστον προκαλούσαν αντίστοιχα μικρές ανοδικές μεταβολές, η εικόνα των μετοχών των FTSE25 και FTSEM δεν αξίζει να περάσει απαρατήρητη. Στις 45 μετοχές των δεικτών που τις μετοχές τους παρακολουθούν ξένοι και εγχώριοι θεσμικοί, πτώση στη βδομάδα εμφάνισαν οκτώ μόνο και κέρδη όσο οι μεταβολές των δεικτών στους οποίους ανήκουν και μεγαλύτερες εμφάνισαν είκοσι. Τίποτε δεν ήταν και δεν θα είναι ακόμα εύκολο αναφορικά με την κίνηση προς ακόμα ψηλότερα επίπεδα τιμών.

Αυτό που κάνει τη διαφορά στο φετινό καλοκαίρι είναι, πως το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Η Ελλάδα από χώρα του ευρώ η οποία, έχοντας προκαλέσει καχυποψία, αντιμετωπίζεται από τους εταίρους ως προς τις ανάγκες της σαν να έχουν καβούρια στη τσέπη, τώρα της αναγνωρίζεται το δικαίωμα πρόσβασης σε πολλά δις.

Αναμφίβολα αυτά τα κεφάλαια θα λειτουργήσουν ευεργετικά στην ανάπτυξή της. Τι λείπει από αυτή την εικόνα; Ο Έλληνας πολίτης, ο επιχειρηματίας, ο καταναλωτής, ο μαθητής, ο φοιτητής που χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν, πως η πανδημία έφερε ακόμα μια κρίση, αλλά ίσως αυτή προκάλεσε μια εκτός προβλέψεων λύση σε μακροχρόνια προβλήματα και δεν θα επιτρέψουν να πάει χαμένη. Μπορεί να φαίνεται μια εξεζητημένη πολυτέλεια η μέτρηση του φρονήματος των καταναλωτών ή των πολιτών στις χώρες του πλανήτη. Πιθανά δεν ενδιαφέρουν τους κατοίκους της χώρας. Αλλά είναι σημαντικές για τους επενδυτές. Γιατί η οικονομική ανάπτυξη, ο πληθωρισμός, η κυκλοφορία του χρήματος, είναι μεταβλητές άμεσα εξαρτημένες από τους ανθρώπους.

Οι τράπεζες αδιαμφισβήτητα επανήλθαν στο επίκεντρο του συναλλακτικού ενδιαφέροντος. Η εξέλιξη συνοδεύτηκε από μια σειρά ανοδικών κλεισιμάτων για τον ΔΤΡ, με πολλές και διαφορετικές αιτίες. Από την αναβαλλόμενη φορολόγηση, την επιτυχία στην δοκιμασία των stress tests, χωρίς να αναφέρουμε την επιτυχία στις ΑΜΚ των ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ, με διατήρηση τιμών πάνω από την τιμή της μετοχής στην ΑΜΚ. Ακολουθούν τα αποτελέσματα εξαμήνου για ΠΕΙΡ και ΕΤΕ την Τετάρτη και Πέμπτη αντίστοιχα.

Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 32,400 εκατ. ευρώ και οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,72%) επηρέασαν θετικά.

Η μεταβολή προέκυψε από τις ακόλουθες μεταβολές των επιμέρους τίτλων:

ΑΛΦΑ -0,64% με όγκο 9,642 από 5,716 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,0905 ευρώ.

ΕΤΕ +4,00% με όγκο 3,630 από 2,008 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 2,390 ευρώ.

ΕΥΡΩΒ +1,66% με όγκο 5,257 από 3,074 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 0,7950 ευρώ.

ΠΕΙΡ +4,92% με όγκο 5,034 από 2,315 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,450 ευρώ.

Η αγοραία συναίνεση εκτιμά ότι όσο ο δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 526 – 508, από όπου διέρχονται οι εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 εβδομάδων, δεν συντρέχει λόγος αυξημένης ανησυχίας. Αν ο ΔΤΡ περάσει χαμηλότερα των 508 μονάδων δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 490 μονάδες. Για την εγκατάσταση αισιόδοξων στοιχημάτων, απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 573 μονάδων. Ο δείκτης την Παρασκευή έκλεισε στις 541 χονδρικά και μια αντίσταση εντοπίζουν στις 542 (διέρχονται οι εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 90 ημερών), ενώ οι 549 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 550 (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων) έδειξαν την ίσχύ τους σαν οροφές καθώς το ανώτερο της Παρασκευής ήταν οι 549,9 μονάδες αλλά το κλείσιμο ορίστηκε 9,11 μονάδες χαμηλότερα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Μικρό το πισωγύρισμα σε σχέση με τις προκλήσεις που το δημιούργησαν

Η εικόνα των μεταβολών των βασικών δεικτών στα πιο αντιπροσωπευτικά χρηματιστήρια του πλανήτη αποτυπώνει μικρές απώλειες σε ορισμένους από τους δείκτες των αγορών της Ευρώπης και της Νέας Υόρκης, αλλά εξαιρετικά μεγάλες στις αγορές της Ασίας για συγκεκριμένα αίτια. Δεν άλλαξαν πολύ οι πηγές παραγωγής ανησυχίας στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά την τελευταία βδομάδα του Ιουλίου. Οι αυξημένες καταγραφές κρουσμάτων Covid-19 λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας του στελέχους Δέλτα, παρέμειναν στο προσκήνιο. Υπήρξε μια μικρή βελτίωση της εικόνας μόνο στις αναπτυγμένες οικονομικά χώρες, που ο εμβολιασμός είναι σε καλύτερα επίπεδα από ότι στις αδύναμες οικονομικά, αλλά πολυπληθέστερες, αναπτυσσόμενες χώρες.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ προβλημάτισε

Συνεχίστηκε η εμφάνιση μακροοικονομικών δεδομένων που δείχνουν πως οι πληθωριστικές πιέσεις διατηρούνται στην ισχυρότερη οικονομικά χώρα, ενώ κάνουν την εμφάνισή τους αισθητά και στην ευρωζώνη. Η Fed, που τον Ιούνιο ειδοποίησε απροσδόκητα, μετά από τη συνάντηση της FOMC (της επιτροπής που αποφασίζει για τη νομισματική πολιτική της Fed), ότι εξετάζει το πότε θα ξεκινήσει την μείωση του προγράμματος στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ από την κρίση της πανδημίας, στη συνάντηση του Ιουλίου δεν διαφώτισε περαιτέρω την αγορά. Το γνωστό από την επανάληψη στα σχόλια των οικονομολόγων tapering, είναι λοιπόν θέμα χρόνου που δεν έχει προσδιοριστεί επισήμως και οι περισσότεροι αναλυτές το τοποθετούν εντός του τρέχοντος έτους.

Μια ακόμα παράμετρος που λειτούργησε ανασταλτικά στη διάθεση για ρίσκο ήταν η εκτίμηση πως οι καλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης των ΗΠΑ έχουν ήδη εμφανιστεί και η πορεία στα επόμενα τρίμηνα, θα δείξει μια επιβράδυνση που πιθανά να δοκιμάσει τις ήδη υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών στη Wall Street. Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε σταθερά το δεύτερο τρίμηνο, θέτοντας το επίπεδο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος πάνω από την προ πανδημίας κορυφή, αλλά ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ήταν πιο αργός από ό, τι περίμεναν οι οικονομολόγοι. Από τα οικονομικά νέα της Πεμπτης, το ΑΕΠ των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε με ρυθμό 6,5% σε ετήσια βάση, αρκετά κάτω από το 8,4% που προέβλεπαν οι αναλυτές του Dow Jones. Σε αυτό τον καμβά πιθανά να ξετυλίχθηκε η αντίδραση των επενδυτών στα αποτελέσματα και τις προβλέψεις για τα μελλοντικά κέρδη της Amazon.

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν την Παρασκευή και κατέγραψαν απώλειες για την εβδομάδα, επειδή η μετοχή της Amazon βυθίστηκε κατά -7,6% εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Μάιο του 2020. Η εταιρεία ανέφερε αργά την Πέμπτη ότι η αύξηση των πωλήσεων θα μειωθεί τα επόμενα τρίμηνα καθώς οι πελάτες θα μπορούσαν να κινηθούν περισσότερο έξω από το σπίτι. Οι μετοχές άλλων κολοσσών του διαδικτύου και της τεχνολογίας που τα πήγαν καλά κατά τη διάρκεια του lockdown του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένης της μητρικής της Google Alphabet και της Facebook Inc βρέθηκαν επίσης χαμηλότερα.

Η Κίνα έκανε αισθητή αρνητικά την ισχύ της

Επίσης ισχύουσα από καιρό είναι η ανησυχία για τις παρεμβάσεις των κινεζικών αρχών, στα πλαίσια λειτουργίας των εταιριών της Κίνας στις οποίες έχουν συμμετοχή, κεφάλαια από το εξωτερικό. Αλλά την εβδομάδα που πέρασε οι επιπτώσεις συγκεκριμένων κινήσεων προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στις κινεζικές μετοχές, αλλά και γενικότερα στα ασιατικά χρηματιστήρια, που στηρίζουν την οικονομία τους στη συνεργασία με τα κινεζικά εργοστάσια, αλλά και τις εταιρίες παροχής υπηρεσιών. Οι επενδυτές παγκόσμια ρευστοποίησαν τις μετοχές σε κινεζικές εταιρείες, ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης, της Ακίνητης Περιουσίας και της Τεχνολογίας. Το Πεκίνο δημοσίευσε κανόνες το προπερασμένο Σαββατοκύριακο που απαγορεύουν τα μέσω διαδικτύου κερδοσκοπικά φροντιστήρια σε βασικά σχολικά μαθήματα, ενώ ξεκίνησε επίσης μια αντιμονοπωλιακή εκστρατεία κατά των τεχνολογικών κολοσσών.

Οι πωλήσεις θέσεων σε μετοχές κινεζικών εταιριών, που διαπραγματεύονται και στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, ήταν ασταμάτητες. Ανησύχησαν το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας. Έτσι το βράδυ της Τετάρτης, η Ρυθμιστική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κίνας (CSRC) πραγματοποίησε συνάντηση με στελέχη κορυφαίων παγκόσμιων επενδυτικών τραπεζών, σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τον εκνευρισμό που απλώθηκε στις συναλλαγές των χρηματοπιστωτικών αγορών. Ήταν ανεπιτυχής, καθώς οι πιέσεις συνεχίστηκαν και την Παρασκευή. Έτσι, τόνισε την επικράτηση της προσφοράς η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, χωρίς εκτόνωση των πιέσεων, παρά την ακολουθία των πτωτικών κλεισιμάτων. Οι ασιατικές αγορές μετοχών υποχώρησαν τόσο, ώστε οι δείκτες μετοχών της περιοχής σημείωσαν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον περασμένο Μάρτιο, στην έξαρση της πανδημίας και των lockdown για φέτος. Βέβαια σε αυτή την τάση συνέβαλλαν επίσης τα τρέχοντα στατιστικά της πανδημίας σε διάφορες χώρες της Ασιατικής ηπείρου.

Ευρωζώνη ΑΕΠ καλύτερο των προσδοκιών

Με ρυθμό μεγαλύτερο του αναμενόμενου αυξήθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το β’ τρίμηνο, καθώς το Μπλοκ των 19 Χωρών ανέκαμψε από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ αυξήθηκε κατά 2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 13,7% σε ετήσια βάση. Οι Αναλυτές ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% σε τριμηνιαία και 13,2% σε ετήσια βάση.

Οι λεπτομέρειες είναι ακόμα πιο διαφωτιστικές: Το 2,0% στο δεύτερο τρίμηνο του 21, μετά από δύο συνεχόμενα ελαφρώς αρνητικά τρίμηνα, φέρνει το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ μόλις 3% κάτω από το επίπεδο πριν από την κρίση, ενώ είναι μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα πάνω από το τρίτο τρίμηνο του 2020. Οι σημαντικές διαφορές απόδοσης μεταξύ των χωρών υπογραμμίζουν: α) τον χρόνο επαναλειτουργίας των οικονομιών μετά το τρίτο κύμα, β) το βάρος των τομέων παροχής υπηρεσιών εντατικής επαφής (ήτοι φιλοξενία, τουρισμός) στη συνολική προστιθέμενη αξία των οικονομιών, και οι δύο αυτοί παράγοντες ρυθμίζουν το ποσοστό προσέγγισης στα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία πληρούσαν τις προϋποθέσεις για ένα ισχυρό ριμπάουντ. Ο αριθμός των περιπτώσεων COVID-19 κατά το τρίτο κύμα κορυφώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου/αρχές Φεβρουαρίου. Η σημαντική άρση των περιορισμών δραστηριοτήτων πριν από την έναρξη του 2ου τριμήνου παρείχε περισσότερο χρόνο στην ανάκαμψη της κατανάλωσης υπηρεσιών ψυχαγωγίας (που έχουν μεγάλο συντελεστή στο ΑΕΠ τους), ενώ υπήρχαν περιορισμοί στο λιανικό εμπόριο (αγαθά). Επιπλέον, η Ισπανία και η Πορτογαλία ήταν μεταξύ των χωρών που επλήγησαν περισσότερο από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας με το ΑΕΠ να είναι το πρώτο τρίμηνο -9,3% και -9,1% αντίστοιχα κάτω από τα επίπεδα πριν από την κρίση. Το 2ο τρίμηνο, έχουν ξεπεράσει σημαντικά το σύνολο (και τις προσδοκίες) της ζώνης του ευρώ, αυξανόμενες κατά +2,8% και +4,9% σε τριμηνιαία βάση, αντίστοιχα. Τέλος, οι βιομηχανίες φιλοξενίας και τουρισμού αποτελούν σε αυτές σημαντικό μερίδιο προστιθέμενης αξίας.

Η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται στο αντίθετο άκρο του φάσματος. Οι περιορισμοί λόγω του τρίτου κύματος εφαρμόστηκαν στα τέλη του πρώτου τριμήνου/στις αρχές του 2ου τριμήνου (επηρεάζοντας περισσότερο τη επίδοση του 2ου τριμήνου) και καταργήθηκαν μόνο στο τέλος του τριμήνου. Η Γαλλία απέφυγε να επιβάλει σημαντικά μέτρα περιορισμού της δραστηριότητας κατά το 1ο τρίμηνο, έτσι απέτρεψαν μια τεχνική ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο του 2201. Ενώ οι περιορισμοί άρθηκαν ευρέως ταυτόχρονα, στα τέλη του 2ου τριμήνου, η Γερμανία έφτασε τη Γαλλία τώρα, καθώς είναι -3,9% κάτω από τα επίπεδα πριν από την κρίση με τη Γαλλία στο -3,3%.

Η εικόνα της εβδομάδας και του μήνα με αριθμούς

Στην τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, μόνο το 27,8% εκ των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε κέρδη. Ο S&P500 υποχώρησε -0,37% αλλά τον Ιούλιο κέρδισε +2,27%, και στο 2021 αποδίδει +16,92%. Ο Dow έχασε -0,36%, με άνοδο τον Ιούλιο +1,25% και επίδοση +14,14% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή +1,16%, με οριακή άνοδο στο μήνα και επίδοση στο 2021 +17,21%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης με άνοδο +0,75% είναι ο μόνος δείκτης με μηνιαία απώλεια -3,65% ενώ στο 2021 κερδίζει +12,73%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή -1,11%, στον Ιούλιο κέρδισε +1,16% ενώ στο 2021 αποδίδει +13,85%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε -0,01% στη βδομάδα ενώ στον Ιούλιο -0,07% και στο έτος +8,85%. Ο DAX έχασε -0,80% και τον Ιούλιο ανέβηκε οριακά +0,09% ενώ στο έτος αποδίδει +13,31%, ο CAC με μεταβολή +0,67%, στο μήνα κέρδισε +1,61% όταν στο 2021 κερδίζει +19,12%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας με πτώση -0,63%, τον Ιούλιο έπεσε -1,65% και στο έτος αποδίδει +7,46%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία κέρδισε +0,95%, στο μήνα +1,04% με ετήσια επίδοση +14,08%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 με άνοδο +0,05%, διαμόρφωσε κέρδη +1,97% τον Ιούλιο με ετήσια μεταβολή +15,72%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας έπεσε κατά -2,60%, διαμορφώνοντας επίδοση μήνα -3,94% και έτους +2,34%, όταν ο IPC του Μεξικού εμφάνισε μεταβολή +1,19%, και μηνιαία +1,15% ενώ στο 2021 αποδίδει +15,43%. Ο χρυσός με μεταβολή +0,82%, βρέθηκε στα 1816,90 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -4,45%. Ενισχύθηκε κατά +2,07%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 73,81 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται κατά +52,44%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,96%, τον Ιούλιο έχασε -5,24% και έχει απόδοση στο 2021 -0,59%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έχασε -1,60%, στον Ιούλιο έχασε -2,86% ενώ το 2021 αποδίδει +11,44%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έπεσε -0,73% τον Ιούλιο κέρδισε +0,20% και στο έτος κερδίζει +9,86%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng βούλιαξε -4,98%, ενώ τον Ιούλιο -10,64%, έτσι στο έτος αποδίδει -4,66%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -4,31% και μηνιαία -5,40%, ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης κατέληξε με απώλειες -2,18% στο 2021.

ΧΑ

Εβδομάδα σημαντικής βελτίωσης της στατιστικής εικόνας της αγοράς

Η τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου ήταν συνέχεια μιας ανοδικής αλυσίδας τεσσάρων κρίκων, η οποία με πέντε ακόμα διαδοχικά ανοδικά κλεισίματα απόκτησε εννέα και με αυτές, η πτωτική ως την Παρασκευή 23/7 μηνιαία μεταβολή απόκτησε στο τέλος θετικό πρόσημο. Σπάζοντας την ακολουθία των δυο προηγούμενων πτωτικών μηνών, του Μαΐου και του Ιουνίου. Ο Ιούλιος στο τέλος του έδωσε την αφορμή για να βελτιωθούν οι αποτιμήσεις των αρκετών μετοχών του FTSE25 εκτός του τραπεζικού μπλοκ. Αλλά στις τελευταίες συνεδριάσεις, η κυκλικότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος σταμάτησε στα τραπεζικά blue chip.

Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης στη διάρκειά του δεν ήταν θετικό για τις περισσότερες από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ποσοτικά λοιπόν, παρέμεινε ένα πτωτικός μήνας, με 16 blue chip να εμφανίζουν απώλειες και μόνο εννέα κέρδη, τα οποία ωστόσο αφορούσαν μετοχές με βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών. Άλλωστε ο 25άρης κατέληξε με μηνιαίες απώλειες -0,35% και μόνο ο FTSEM είχε υπολογίσιμη άνοδο +2,19%.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο κέρδη +2,76%, ενώ η επίδοση στον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο +0,38%, με απόδοση έτους +9,80%, ο FTSE25 ενισχύθηκε +3,07%, στον μήνα αποδίδει -0,35% και στο 2021 +10,24%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,53%, στον μήνα κερδίζει +2,19% και αποδίδει στο 2021 +29,59%.

Η τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου σφραγίστηκε από συναλλαγές με αποτελέσματα ανεξάρτητα από όσα συνέβαιναν στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά και επίσης, στις περισσότερες μέρες έπαιξαν ρόλο βελτίωσης των αποτιμήσεων οι δημοπρασίες, για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος. Έτσι τη Δευτέρα, με χαμηλούς όγκους και μέτρια άνοδο, κόντρα στην πτώση των διεθνών, ο ΓΔ με μεταβολή +0,63% οδηγήθηκε στις 869,90 από 864,44 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2081,40 από 2069,09 μονάδες με μεταβολή +0,59%. Ο τζίρος των τραπεζών, με τον ΔΤΡ στο -0,07%, περιορίστηκε στα 6,045 εκατ. ευρώ, με τον συνολικό στα 38,22 και αξία πακέτων 5,1 εκατ. Την Τρίτη, με συνέχεια στις πτωτικές συνεδριάσεις στην Ευρώπη, πάλι οι Τράπεζες (-0,18%) δεν βοήθησαν, αλλά ο τζίρος τους έπιασε τα 12,9 εκατ. ευρώ, με τον συνολικό στα 45,98 και αξία πακέτων 5,211 εκατ. Με την ώθηση ωστόσο από τα κέρδη 13 μετοχών του αντιτραπεζικού μπλοκ, ο ΓΔ με μεταβολή +0,74% οδηγήθηκε στις 876,35 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2095,74 με άνοδο +0,69%.

Την Τετάρτη είχαμε την εμφάνιση, έστω δειλά, αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις τράπεζες (+0,71%). Με τζίρο πάλι πάνω από 12 εκατ. ευρώ, έναντι 43,3 εκατ. για τον συνολικό και αξία πακέτων 6,7 εκατ., όλα τα τραπεζικά blue chip εμφάνισαν κέρδη. Ήταν απαραίτητα, για να αποκτήσει ο ΓΔ μεταβολή +0,19%. Διότι τα κέρδη πολλών από τις μετοχές του αντιτραπεζικού μπλοκ είχαν φθάσει σε επίπεδα που προκαλούσαν ρευστοποιήσεις για ενθυλάκωση σημαντικών κερδών από την πρόσφατη ανοδική τους πορεία, από επενδυτές που κυνηγούν αποδόσεις με βραχέων οριζόντων κινήσεις. Έτσι η αγορά οδηγήθηκε στις 877,99 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2101,47 με άνοδο +0,27%. Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο ΓΔ με μεταβολή +0,54% οδηγήθηκε στις 882,74 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2115,65 με κέρδη +0,67%. Τα έφεραν ο τραπεζικός κλάδος με άνοδο +1,49% και τζίρο 16,5 εκατ. ευρώ, όταν ο συνολικός έφθασε τα 41,5 με αξία πακέτων 1,66 εκατ. και ξεχώρισαν επίσης, για την ώθηση στους βασικούς δείκτες, οι ΑΡΑΙΓ +3,47%, ΕΕΕ +2,17%, και ΜΥΤΙΛ +1,39%.

Την Παρασκευή εμφανίστηκε ο καλύτερος τζίρος, 67,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 32,4 αφορούσαν στις Τράπεζες (+1,72%), με αξία πακέτων λίγο πάνω από τα 2 εκατ. ευρώ. Έτσι ο ΓΔ με μεταβολή +0,63% οδηγήθηκε στις 888,26 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2132,69 ενισχυμένος κατά +0,81%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 63,750 δις ευρώ, από 62,083 την Παρασκευή 23/7. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου αναφοράς σταμάτησε στο 0,600% από 0,658% στις 23/7. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε 47,3 εκατ. ευρώ από 47,7 την προηγούμενη εβδομάδα με μέσο τζίρο για τις Τράπεζες τα 16 εκατ. τη μέρα, ενώ των πακέτων έπιασε τα 4,1 εκατ., από 2,8 την προτελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.

Ο Ιούλιος για τα blue chip

Η εβδομάδα βελτίωσε την εικόνα των μετοχών του FTSE25 στον μήνα που αποδείχθηκε αρκετά σκληρός, για τα περισσότερα. Η κατάταξη βάσει μηνιαίων απωλειών έχει ως εξής:

  • ΕΛΛΑΚΤΩΡ -14,57% αν και στη βδομάδα κέρδισε +4,20%,

  • ΕΥΡΩΒ -6,47% και εβδ(+1,58%), ΕΛΠΕ -6,03% και εβδ(+0,70%),

  • ΜΠΕΛΑ -5,57% και εβδ(-3,369%),

  • ΜΟΗ -5,17% και εβδ(+0,44%),

  • ΤΕΝΕΡΓ -4,71% και εβδ(-1,22%),

  • ΕΥΔΑΠ -4,59% και εβδ(+0,64%),

  • ΕΛΧΑ -4,43% και εβδ(-0,31%),

  • ΟΠΑΠ -4,17% και εβδ(+5,91%),

  • ΠΕΙΡ -2,68% και εβδ(+5,53%),

  • ΕΧΑΕ -2,68% και εβδ(+3,10%),

  • TITC -2,44% και εβδ(-0,25%),

  • ΟΛΠ -2,03% και εβδ(-1,23%),

  • ΣΑΡ -1,12% και εβδ(0,00%),

  • ΕΤΕ -0,42% και εβδ(+7,42%), και

  • ΑΔΜΗΕ -0,19% και εβδ(+0,58%).

Απέμειναν μόλις 9 με άνοδο τον Ιούλιο που ήταν, βάσει των μηνιαίων κερδών τους,

  • ΛΑΜΔΑ +12,10% με εβδομαδιαία μεταβολή +6,44%,

  • ΟΤΕ +8,69% με εβδ. (+4,48%),

  • ΕΕΕ +4,07% με εβδ (+1,27%),

  • ΑΡΑΙΓ +2,08% με εβδ. (+5,68%),

  • ΜΥΤΙΛ +1,96% με εβδ. (+10,92%),

  • ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,82% με εβδ. (0,00%),

  • ΑΛΦΑ +1,16% με εβδ. (+2,88%),

  • ΒΙΟ +1,13% με εβδ. (+2,98%),

  • ΔΕΗ +0,89% με εβδ. (+2,84%).

Συνεπώς ο μήνας, χωρίς στήριγμα τις Τράπεζες, εμφάνισε θετική μεταβολή, μέσω των σημαντικών κερδών λιγοστών blue chip. Συγκεκριμένα των ΛΑΜΔΑ ΟΤΕ ΕΕΕ ΑΡΑΙΓ και ΜΥΤΙΛ, αφήνοντας χώρο για ανοδική κίνηση τον Αύγουστο, με κέρδη από τις τραπεζικές μετοχές, που υστέρησαν τον πρώτο μήνα του δεύτερου εξάμηνου.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η άνοδος πάνω από +3% στον FTSE25 διατήρησε τις επιφυλάξεις

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο και στο θετικό στην πρώτη ώρα και σε θετικό το υπόλοιπο διάστημα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 5,97 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 17,04 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο οι 2132,69 μονάδες, ήρθε στις 17:12. Το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 11:02 και ήταν οι 2111,79. Το κλείσιμο στις 2132,69 από 2115,65 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,81% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 9,735 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Αυγούστου διακινήθηκαν 589 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2131,00 μονάδες κατώτερο τις 2082,00, και τελευταίες πράξεις στις 2131,00, ενώ ορίστηκε το κλείσιμο στις 2119,75 από 2102,75 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 5524 από 5471 τα ανοικτά ΣΜΕ. Το ενδιαφέρον για τη σειρά Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκε με 86 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 2128,00 μονάδες κατώτερο τις 2104,50 και τελευταίες πράξεις στις 2128,00 με τιμή κλεισίματος στις 2120,00 από 2099,00 και ανήλθαν στις 261 από 196 οι ανοικτές θέσεις.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών άλλαξαν χέρια 9 συμβόλαια από 1 η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 541,00 από 531,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 6 από 11.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι τιμές εξάσκησης ενισχύθηκαν. Στα calls του 25άρη της σειράς Αυγούστου άλλαξαν χέρια 154 από 62 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 3 από 80 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Αυγούστου διακινήθηκαν 105 από 8 συμβόλαια την Πέμπτη, για τιμή εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου δεν εμφανίστηκε όγκος.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν αλλά διατηρήθηκαν στα ΣΜΕ των τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 29.859 από 7363 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,46 ευρώ και 314.198 από 323.461 ανοικτά ΣΜΕ.

της ΑΛΦΑ με όγκο 13.225 από 4610 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,10 ευρώ και 44.933 από 39.446 ανοικτά ΣΜΕ.

της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 6551 από 8086 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,39 ευρώ και 37.920 από 36.207 ανοικτά ΣΜΕ.

της ΕΥΡΩΒ με 5101 από 3376 για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,797 ευρώ με 37.071 από 35.347 ανοικτά ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 521 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου για ΜΥΤΙΛ, ακολούθησαν τα 408 από 174 ΣΜΕ για ΑΔΜΗΕ και τα 266 από 182 για ΔΕΗ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν ανύπαρκτο.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec Μάνος Χατζηδάκης

Ο Ιούλιος, με ένα δυνατό φινάλε συνεχόμενων θετικών συνεδριάσεων, κέρδισε στο νήμα την απόδοση του μήνα, σε μια μάχη που το επιλεκτικό ενδιαφέρον υποστήριξε τον Δείκτη, με εναλλαγές ημερήσιων πρωταγωνιστών. Το τελευταίο σπριντ είχε “καύσιμα” από αποτελέσματα και φαίνεται ότι “η επαφή με την πραγματικότητα”, έδωσε λόγους θετικής αναθεώρησης στις τιμές των Εισηγμένων Εταιρειών. Παρά την εποχική αργή συναλλακτική δραστηριότητα, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 9 θετικές συνεδριάσεις ισοφαρίζοντας το σερί του φετινού Απριλίου, που είχε επιτευχθεί σε παρόμοια επίπεδα τιμών, καλύπτοντας μια διαδρομή 50 μονάδων. Η συνέχεια αναμένεται να κινηθεί ανάλογα, καθώς υπάρχει μια συμπαθητική ροή ανακοινώσεων εξαμήνου, έως τις 12 Αυγούστου.

Οι Τράπεζες ξαναμπαίνουν στο προσκήνιο την εβδομάδα που ξεκινάει, καθώς Πειραιώς και Εθνική ανακοινώνουν δεύτερο τρίμηνο την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη. Κύριο χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων θα είναι καταγραφή των επιβαρύνσεων, ή η pro-forma αποτύπωση από τις τιτλοποιήσεις “Vega”, “Sunrise I” και “Frontier”.

Οι προβλέψεις επί των τάσεων αφορούν σταθεροποίηση του επιτοκιακού εισοδήματος και των προμηθειών, μείωση των εσόδων από διαπραγμάτευση αξιών, μείωση του οργανικού κόστους λόγω της επίδρασης των εθελουσιών και άλλων αναδιαρθρώσεων, καθώς και η σημαντική (proforma) αύξηση των απομειώσεων στην περίπτωση της Πειραιώς, που πιθανόν να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Η Εθνική έχει κινηθεί εμπροσθοβαρώς για να καλύψει τις ζημιές του “Frontier” στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, επομένως δεν αναμένονται σημαντικές επιβαρύνσεις στην γραμμή των πιστωτικών απομειώσεων.

Το βασικό ζητούμενο παραμένει η επιστροφή στις συνήθεις Τραπεζικές εργασίες και η αποδοτικότητα επί των κεφαλαίων και θα είναι τα βασικά θέματα στα οποία θα εστιάσουν οι τηλεδιασκέψεις, αφού οι τιτλοποιήσεις φέρνουν σε ορατό σημείο το στόχο επίτευξης μονοψήφιων μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, στο τέλος της χρονιάς.

Αν οι Τράπεζες πείσουν σε αυτό τον τομέα, τότε ενδεχομένως να δικαιούνται και μια χρηματιστηριακή “βόλτα” προς την περιοχή των υψηλών του Απριλίου. Επισημαίνεται ότι σήμερα το βράδυ ανακοινώνονται τα Πανευρωπαϊκά “τεστ αντοχής”, για τα οποία δεν αναμένονται δυσάρεστες εκπλήξεις για τις Ελληνικές Τράπεζες.

Το ανοδικό κρεσέντο, με την υποστήριξη χαμηλών τζίρων, έφερε εκ νέου το Γενικό Δείκτη σε απόσταση βολής από τις 900 μονάδες. Οι αγοραστές μετά την κάθετη πτώση της 19ης Ιουλίου, πήραν τον έλεγχο της Αγοράς στα χέρια τους και όπως φαίνεται από τα ημερήσια κλεισίματα, πέτυχαν με ιδανικό τρόπο την ανατροπή της βραχυπρόθεσμα καθοδικής τάσης. Ο βαθμός δυσκολίας ωστόσο αλλάζει πάνω από τις 880 μονάδες, υπάρχουν κοντινές αντιστάσεις στις 890, 900 και 910 μονάδες, που έχουν “χτιστεί” με υψηλότερο τζίρο και θα απαιτήσουν περισσότερη συμμετοχή και συντονισμό για την διάσπασή τους. Ο MACD είναι πλέον αγορασμένος από τις 26 Ιουλίου, όπως και ο κινητός μέσος των 30 ημερών. Η επόμενη τεχνική ένδειξη που αντέχει απαισιόδοξα είναι ο κινητός μέσος των 50 ημερών, που βρίσκεται ελαφρώς υψηλότερα (887 μονάδες), ενώ οι ταλαντωτές δίνουν αρκετό χώρο στην άνοδο, αφού η διαπραγμάτευσή τους γίνεται σε ουδέτερα επίπεδα.

Με βάση τα συναλλακτικά δεδομένα των δύο τελευταίων εβδομάδων οι 900 μονάδες φαίνονται επιτεύξιμες, ωστόσο από εκεί και πέρα θα απαιτηθεί περισσότερη “ζωντάνια” και “δράση” στο ταμπλό, για κάτι καλύτερο. Ενδεχομένως, το ‘σβήσιμο’ των τζίρων στην παραδοσιακή εποχική περίοδο των Καλοκαιρινών συναλλαγών του Χ.Α., να μην είναι υπέρ του σεναρίου μιας νέας ανοδικής υπέρβασης, ωστόσο η Αγορά μπορεί να αναλώσει χρόνο σε μια νέα συσσώρευση κινούμενη πλάγια, το οποίο εκτιμάται ότι είναι και το βασικό βραχυπρόθεσμο σενάριο, που θα εκτονώσει και κάποιες επιμέρους υπερτιμήσεις.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές επιζητούσαν δείγματα σταθερότητας σήμερα, καθώς η αστρικών διαστάσεων άνοδος των εταιρικών κερδών των ΗΠΑ προκάλεσε τη δημιουργία ενός επίπεδου στήριξης στις αγορές, αν και η καταστολή των δραστηριοτήτων μέσω ρυθμίσεων του Πεκίνου συνέχισε να αντηχεί εν μέσω απογοητευτικών οικονομικών ειδήσεων. Τα δεινά της Κίνας υπογραμμίστηκαν από έρευνες που έδειξαν ότι η δραστηριότητα των εργοστασίων επιβραδύνθηκε απότομα τον Ιούλιο εν μέσω αυξημένου κόστους των πρώτων υλών και ακραίων καιρικών φαινομένων. Έτσι η Ασία δεν τα πήγε τόσο καλά, με την καταστολή των δραστηριοτήτων των εταιριών της Κίνας στους τομείς της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης να χτυπάει τις μετοχές, ενώ η εξάπλωση της παραλλαγής Delta του κορωνοϊού στην περιοχή χτύπησε την ανάπτυξη.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν τελευταία στις 8:30 στο +0,95%, έχοντας φτάσει στο χαμηλό για το έτος μέχρι τώρα την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο ιαπωνικός Nikkei ανέκαμψε με κέρδη στις 8:30 +1,86%, αλλά αυτή ή μεταβολή ήταν από το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο. Οι επενδυτές παρακολουθούσαν με αγωνία τα κινεζικά μπλε τσιπ που κέρδισαν αρχικά 0,9%, αφού έπεσαν 5,5% την περασμένη εβδομάδα. Στις 8:30 δική μας ώρα ο CSI 300 κέρδιζε +2,18%.

«Μια περίοδος 10-15 ετών όπου οι ξένοι επενδυτές είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στον περιφραγμένο κήπο των κινεζικών μετοχών υψηλής ανάπτυξης ήταν μια εκτροπή. Η αυστηροποίηση των κανονιστικών ρυθμίσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου που αποσκοπεί στη μείωση της ανισότητας και την προσιτότητα της κατοικίας και των αγαθών είναι αποπληθωριστική, κάτι που πρέπει να λάβουν υπόψη οι αρκούδες στην αγορά ομολόγων.» Δήλωσε ο οικονομολόγος της BofA Ajay Kapur.