Skip to main content

Επενδύσεις και άνοδο του βιοτικού επιπέδου περιμένουν τα Σκόπια από την είσοδο στο ΝΑΤΟ

Ύστερα από μία δεκαετία στασιμότητας, η ΠΓΔΜ ελπίζει τώρα σε προσέλκυση νέων επενδύσεων και τόνωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της. Αυτό επισημαίνει στο Bloomberg η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της γειτονικής χώρας, Ανίτα Αγκελόβσκα Μπέζοσκα, εξηγώντας πως η συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, η είσοδος στο ΝΑΤΟ και η προοπτική ένταξης στην Ε.Ε. γεννούν νέες ευκαιρίες. 

Όπως αναφέρει το Bloomberg η χώρα των 2 εκατομμυρίων πολιτών είναι μία από τις φτωχότερες στην Ευρώπη, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της να μένει κολλημένο σε περίπου το 1/3 του κοινοτικού μέσου όρου για την τελευταία δεκαετία και το 1/5 του πληθυσμού να είναι στην ανεργία. 

«Όταν κοιτάμε την εμπειρία άλλων οικονομιών, που έχουν περάσει από αυτή την διαδικασία, είναι ξεκάθαρο ότι μέσα στο ΝΑΤΟ, αλλά και ακόμη στα χρόνια πριν από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., οι εισροές κεφαλάιων αυξάνονται σημαντικά» τονίζει η Μπέζοσκα, ενώ επισημαίνει πως η πολιτική σταθερότητα θα συμβάλλει επίσης στο να καταστεί η χώρα πιο ελκυστικός προορισμός. 

«Για αρκετά χρόνια κολλήσαμε στη διαδικασία ένταξης της Ε.Ε., δυστυχώς όχι για οικονομικούς λόγους» σχολίαζει, ενώ εξηγεί πως η προοπτική ενσωμάτωσης στην κοινότητα θα επηρεάσει θετικά το risk premium για την οικονομία, το οποίο και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις επενδύσεις. 

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην χώρα, με τις επιχειρήσεις της να ελέγχουν το μοναδικό διυλίστηριο πετρελαίου και τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζά της. 

naftemporiki.gr