Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
Προ των πυλών βρίσκονται πλέον οι νέες αντικειμενικές αξίες που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του επομένου έτους, αλλά και οι όποιες παρεμβάσεις – μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει και πάλι η επικαιροποίηση των τιμών των ακινήτων, μια διαδικασία που είχε «παγώσει» λόγω της πανδημίας.
Οι εκτιμητές που έχουν οριστεί από το υπουργείο Οικονομικών καλούνται, με σχετική απόφαση (υπ’ αριθμ. 106687ΕΞ/ 25.9.2020), να παραδώσουν το έργο τους και να καταχωρίσουν ηλεκτρονικά τις τιμές εκκίνησης και τις αξίες των οικοπέδων έως και τις 5 Οκτωβρίου 2020.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στις αρχές Απριλίου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχε αποφασίσει, λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτες συνθήκες, λόγω της εμφάνισης του κορονοϊού και την ανάγκη για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της διάδοσής του, να προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή της παράδοσης του έργου των εκτιμητών και της λειτουργίας της βάσης δεδομένων για την ηλεκτρονική καταχώριση από τους εκτιμητές της τιμής εκκίνησης και της αξίας οικοπέδου.
Με τις τότε δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών η εν λόγω αναστολή θα ίσχυε για όσο χρονικό διάστημα διαρκούσαν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού και οι επιπτώσεις αυτών, ενώ είχε υπογραμμιστεί ότι η εκτιμητική άσκηση θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί σε επόμενη περίοδο εντός του έτους.
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό και με δεδομένο ότι η οικονομία δεν θα «βυθιστεί» σε μια ολική καραντίνα, οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ βάζουν και πάλι στο τραπέζι από τις αρχές του επόμενου μήνα το σχέδιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Μέχρι και τις αρχές Απριλίου οι εκτιμητές είχαν έτοιμο το 50% των τιμών ζώνης, που αφορούν κυρίως περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και των μεγάλων αστικών κέντρων. Επίσης είχε παραδοθεί ένα ακόμα σημαντικό τμήμα τιμών ζώνης, αν και αυτές θα πρέπει να επανεξεταστούν από την ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών καθώς έχουν καταγραφεί ήδη αποκλίσεις με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η επιτροπή από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων, τα συμβολαιογραφεία.
Στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι σήμερα η κατάσταση στην οικονομία εμφανίζει, παρά την υστέρηση των εσόδων και την αύξηση των δαπανών, τάση σταθεροποίησης και ως εκ τούτου εάν δεν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο που θα έχουν γενικότερες επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, μπορεί να προχωρήσει και το σχέδιο αλλαγής των αντικειμενικών αξίων από τις αρχές του επόμενου έτους, ώστε αυτές να τεθούν σε ισχύ από τις 31 Ιανουαρίου 2021.
Μειώσεις φόρων
Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση ανασύρει και τον φάκελο για τις μειώσεις φόρων από το 2021, που μπήκε στο συρτάρι λόγω της υγειονομικής κρίσης, με πρώτη κίνηση τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% για το 2021. Το έδαφος για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης που θα αφορούν αλλαγές στην κλίμακα και στους συντελεστές του συγκεκριμένου φόρου έχει «στρώσει» και η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, αφού το πόρισμά της προτείνει την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος επιβάλλεται στους έχοντες ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ.
Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ θα έχει εξάλλου στόχο να σβήσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από το «άλμα» που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας όπου η ψαλίδα μεταξύ των αντικειμενικών και των εμπορικών τιμών παραμένει μεγάλη.
Για τον λόγο μάλιστα αυτό προχωρά άμεσα και ο σχεδιασμός που προβλέπει την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περίπου 2.900 περιοχές που σήμερα υποφορολογούνται. Από την ένταξη αυτών των περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος ο οποίος θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση της νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ που θα γίνει το 2021.
Όσον αφορά την επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξίων των ακινήτων, οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές-φιλέτα, κυρίως στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα αλλά και σε ακριβές περιοχές ακόμα και της Αττικής.