Skip to main content

«Άκαρδοι τεχνοκράτες» τα μέλη της τρόικας, λέει Γερμανός πολιτικός επιστήμονας

Υπέρ μιας διαφορετικής σύνθεσης της τρόικας τάσσεται ο πολιτικός επιστήμονας Γιόζεφ Γιάνινγκ. Χαρακτηρίζει μάλιστα τα μέλη της «άκαρδους τεχνοκράτες» και προτείνει τη συμμετοχή βουλευτών στη νέα επιτροπή.

Ο πολιτικός επιστήμονας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) εκτιμά σε συνέντευξή του στην γερμανική δημόσια ραδιοφωνία (DLF) ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση μαθαίνει γρήγορα. Κατά την άποψή του οι πρώτες επαφές της κυβέρνησης στο εξωτερικό δίνουν την δυνατότητα στα μέλη της να προσανατολιστούν και να δουν τι είναι εφικτό και τι όχι.

Ο Γερμανός επιστήμονας προτείνει αλλαγές στην σύνθεση της τρόικας, η οποία στη συνείδηση πολλών ευρωπαίων έχει καταγραφεί ως «ομάδα με τους κόκκινους μαρκαδόρους η οποία διαρκώς διαγράφει».

Όπως αναφέρει, «θα μπορούσαν να υπάρξουν επιτροπές, στις οποίες να συμμετέχουν και οι επικεφαλής των τριών θεσμών, διότι ο λόγος τους δεν έχει μόνο οικονομικό, αλλά και πολιτικό βάρος».

Επιπλέον μια ομάδα από βουλευτές ή ευρωβουλευτές από τις πιστώτριες χώρες, αλλά και από την πλευρά της Ελλάδας θα μπορούσε να συμβάλλει έτσι ώστε να διορθωθεί η κακή εικόνα των μελών της τρόικας, τα οποία ως άκαρδοι τεχνοκράτες, δεν δίνουν λογαριασμό σε κανένα. Στόχος είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι οι δανειστές αναζητούν πράγματι λύσεις για το πως η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και δεν θέτουν σε εφαρμογή απλά ένα σχέδιο με οποιοδήποτε κόστος», συμπληρώνει.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με την έκδοση ομολόγων που συνδέονται με την ανάπτυξη και την αντικατάσταση των ομολόγων στην κατοχή της ΕΚΤ με ομόλογα στο διηνεκές ο Γερμανός επιστήμονας τονίζει: «Ομολόγα που συνδέονται με την ανάπτυξη θα είχαν νόημα. Υπάρχουν περιπτώσεις που η έκδοση ομολόγων στο διηνεκές σε ορισμένες χώρες θα είχε βάση. Όχι όμως στην Ελλάδα. Η περίπτωση της είναι ιδιαίτερα περίπλοκη επειδή θα πρέπει να εξυπηρετηθούν εντός του 2015 βραχυπρόθεσμα ομολόγα. Το δήλωσε άλλωστε και ο Μάριο Ντράγκι. Δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν άλλα βραχυπρόθεσμα ομόλογα. Εκτός αυτού είναι καλή ιδέα να συμμετέχει η ΕΚΤ ή οι μηχανισμοί στήριξης σε ελληνικές τράπεζες, όπως προτείνει ο υπουργός Οικονομικών. Οι εταίροι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε αυτό».

Πηγή: Deutsche Welle