Skip to main content

Θ. Τζάκρη στο Συνέδριο της «Ν»: Κλειδί για το μέλλον του λιανεμπορίου η καινοτομία

Στις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές του ελληνικού λιανεμπορίου εστίασε η υφυπουργός Οικονομίας, Θεοδώρα Τζάκρη, από το βήμα του 1ου Συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής» για τα Καταναλωτικά Αγαθά και το Λιανεμπόριο «Σκάκι με γρήγορες κινήσεις».

Η δημοσιονομική διόρθωση, σύμφωνα με την κα Τζάκρη, αποτελεί την απαιτούμενη προϋπόθεση για την άνθιση της εμπορικής δραστηριότητας και την αξιοποίηση της εμπορικής συναλλαγής.

«Οι προκλήσεις για το ελληνικό εμπόριο κατά την ερχόμενη φάση της οικονομικής ανάπτυξης είναι ιστορικής σημασίας και εγγυώνται οικονομικό όφελος, αλλά και έκτακτες επιχειρηματικές αποδόσεις» πρόσθεσε στη συνέχεια η υφυπουργός.

Σύμφωνα με την ίδια, όσες επιχειρήσεις επιβίωσαν της κρίσης, αναμένεται να αποτελέσουν τους πρωταγωνιστές της νέας οικονομικής περιόδου, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που επιφυλάσσει το επιχειρηματικό μέλλον στην αγορά.

Αναφερόμενη στο πρόβλημα ρευστότητας παραγωγών και προμηθευτών, η κ. Τζάκρη προέκρινε τη λύση της καινοτομίας και του εξαγωγικού προσανατολισμού, ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια ενίσχυσης της καινοτομίας στις εμπορικές επιχειρήσεις και εξήρε τα ειδικά προγράμματα του υπουργείου Οικονομίας.

«Με την επάνοδο στις κανονικές συνθήκες αγοράς και στην αυξημένη ζήτηση καταναλωτικών προϊόντων θα επανατροφοδοτεί ο ενάρετος αναπτυξιακός κύκλος, όπου η ζήτηση θα προκαλεί την προσφορά, δηλαδή την παραγωγή προϊόντων και τη διάθεση  υπηρεσιών σε αύξουσα κλίμακα και ανοδικώς σπιράλ ανάπτυξης» εκτίμησε στη συνέχεια, εκφράζοντας την αισιοδοξία της για το βραχυπρόθεσμο μέλλον.

Όσον αφορά τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, κάλεσε τις εμπορικές επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην πιστοποίηση της ηλεκτρονικής υπογραφής και στη νομική δεσμευτικότητα της ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Όπως εξήγησε μάλιστα, η νέα ψηφιακή εποχή εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο και στις πολιτικές της απασχόλησης, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, σε παράπλευρες αγορές. «Οι σύγχρονες τεχνολογίες της πληροφορίας επιτρέπουν την άμεση και αποδοτική αξιοποίηση της παγκόσμιας αγοράς από τους ευκίνητους, ευρηματικούς και κοσμοπολίτες Έλληνες εμπόρους» επισήμανε, καταλήγοντας.