Ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του αναμενόμενου σημείωσε η οικονομία της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία.
Αναλυτικότερα, , σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή από τη Eurostat, η οικονομία των 19 μελών κατάγραψε ανάπτυξη 2% το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Η οικονομία της ευρωζώνης είχε συρρικνωθεί κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο και 0,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2020, Υπενθυμίζεται ότι δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης ορίζονται ως τεχνική ύφεση.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η αύξηση του ΑΕΠ αντιπροσωπεύει αύξηση 13,7%.
Η Πορτογαλία, η Αυστρία και η Λετονία κατέγραψαν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης το τρίμηνο.
Το ΑΕΠ στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία αυξήθηκε και στις τέσσερες οικονομίες το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, και όλες εκτός από τη Γερμανία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στη Γερμανία αυξήθηκε 1,5 % συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο, κάτω από το 2 % που περίμεναν οι αναλυτές αν και επέστρεψε στην ανάπτυξη μετά τη συρρίκνωση του 2,1 % τους πρώτους τριμήνου. Η Γαλλία ανέφερε ρυθμό ανάπτυξης 0,9 %, η Ιταλία 2,7 % και η Ισπανία 2,8 %.
Τα δεδομένα ενισχύουν τις ελπίδες των αναλυτών ότι η ευρωζώνη έχει αρχίσει να αφήνει πίσω της τα σημάδια της πανδημίας. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συνεχίσει να επεκτείνεται ταχέως το υπόλοιπο του έτους, ανακάμπτοντας από την διπλή της ύφεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Ωστόσο, οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν λεπτές. Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού οδήγησε σε αύξηση των λοιμώξεων τις τελευταίες εβδομάδες σε πολλές χώρες. Αν και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά και οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί, πιστεύεται ότι αρκετοί καταναλωτές θα κρατήσουν στάση αναμονής καθώς συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού.
«Τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ήδη σημαντικά και αυξάνονται σταθερά», δήλωσε ο Jean Pisani-Ferry, συνεργάτης του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες και του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών του Peterson. «Είναι πιθανό να επανέλθουν ορισμένοι περιορισμοί, αλλά δεν νομίζω ότι οι κυβερνήσεις θα επιδιώξουν lockdowns εφόσον δεν απειλείται το σύστημα υγείας», εκτίμησε.
«Κοιτάζοντας μπροστά, διατηρούμε την άποψή μας, ότι το τρίτο τρίμηνο θα είναι ακόμα καλύτερο, καθώς το momentum συνεχίζεται αδιάλειπτα, αλλά οι κίνδυνοι ανεβαίνουν», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στο Pantheon Macro, Κλάους Βίστεσεν. Όπως σημείωσε, τα «νέα κρούσματα αυξάνονται τώρα , λόγω της παραλλαγής Δέλτα, και τα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι αυτό περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα».
naftemporiki.gr