Από την έντυπη έκδοση
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
«Σύννεφα» και δυσάρεστες ανατροπές στον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη προς τα θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας αρχίζει να φέρνει για τον Αύγουστο η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων της χώρας μας. Ενώ παραδοσιακά ο Αύγουστος είναι ο καλύτερος μήνας του ελληνικού τουρισμού συνολικά και φυσικά και του οδικού κομματιού, που αφορά επί το πλείστον την συγκεκριμένη περιοχή, η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, όπως αναφέρουν στη «Ν» οι ξενοδόχοι των κυριότερων θερέτρων της Βόρειας Ελλάδας, έχει ήδη επιφέρει «φρενάρισμα» από τη ρουμανική και την τσεχική αγορά, ενώ φρένο φαίνεται να μπαίνει και στις αναμενόμενες εισροές από Γερμανία.
Η Θάσος -από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς του βορείου Αιγαίου- κατέγραψε τον Ιούνιο πολύ καλές πληρότητες, της τάξης του 80%, που τον Ιούλιο όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Πάρης Παρασχούδης, βελτιώθηκαν περαιτέρω και ξεπερνούν το 85%, με επισκέπτες επί το πλείστον οδικούς, οι οποίοι φέτος είναι αυξημένοι και προέρχονται όχι μόνο ως συνήθως από τις γειτονικές Ρουμανία και Βουλγαρία αλλά και από την Τσεχία, την Ουγγαρία, Μολδαβία, τη Σλοβενία, ακόμη και την Ουκρανία και τη Λιθουανία, καθώς, όπως φαίνεται, όχι μόνο οι Έλληνες, αλλά και οι πολίτες πολλών άλλων χωρών προτίμησαν φέτος να κάνουν διακοπές σε προορισμούς με οδική πρόσβαση, χρησιμοποιώντας τα Ι.Χ. τους, προκειμένου να αποφύγουν rapid ή PCR test σε αεροδρόμια, λιμάνια κ.ο.κ. Η επιδείνωση όμως των επιδημιολογικών δεδομένων έχει οδηγήσει στον χαρακτηρισμό της Ελλάδας ήδη ως «κίτρινης» περιοχής για τη Ρουμανία, που σημαίνει ότι οι Ρουμάνοι τουρίστες θα πρέπει επιστρέφοντας να κάνουν PCR test και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να χαρακτηριστούμε ως «κόκκινη» περιοχή, που σημαίνει ότι θα πρέπει να μπαίνουν και σε καραντίνα όταν επιτρέψουν.
Στην Πιερία ο Ιούνιος, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του νομού, Ηρακλή Τσιτλακίδη, έκλεισε με μέτριες πληρότητες, που συνεχίστηκαν και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και μόλις το τελευταίο δεκαήμερο έχουν αυξηθεί στο επίπεδο του 55%. Σημαντική διαφοροποίηση της φετινής σεζόν για την Πιερία είναι επίσης η μεγάλη αύξηση των αφίξεων και διανυκτερεύσεων από Έλληνες (εσωτερική αγορά), κυρίως οικογενειών, που έρχονται οδικώς. Μέχρι το 2019, όπως επισημαίνει ο κ. Τσιτλακίδης, από Έλληνες προερχόταν η μία στις τρεις αφίξεις και η μία στις τέσσερις διανυκτερεύσεις, ενώ φέτος οι αφίξεις και διανυκτερεύσεις από Έλληνες ανέρχονται στο 70%, με αυξημένο και τον μέσο χρόνο από τις 2,5 στις 5,5-6 ημέρες. Το υπόλοιπο 30% προέρχεται από εισερχόμενο τουρισμό, επί το πλείστον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια, αλλά λόγω της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα μας υπάρχουν επιφυλάξεις για το πώς θα εξελιχθεί ο Αύγουστος.
Ακόμη και στη Χαλκιδική, όπου οι πληρότητες, σύμφωνα με τον ταμία της Ένωσης ξενοδόχων του νομού, Γιάννη Λασπά, τον Ιούλιο ανέρχονται σε 65%-70%, καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες «φρενάρισμα» στην κίνηση από Ρουμανία και Γερμανία λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας μας και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «ένας καλός Ιούλιος δεν φτάνει, ούτε βέβαια ένας καλός Ιούλιος και Αύγουστος μαζί» για να ισοφαρίσουν τις περσινές απώλειες.
«Καλπάζουν» οι επιταγές ΟΑΕΔ
Με τη Χαλκιδική να κρατάει τα πρωτεία για άλλον έναν μήνα, ο Κοινωνικός Τουρισμός βελτιώνει συνεχώς την παρουσία του κατά τη φετινή, κρίσιμη θερινή τουριστική περίοδο. Σημαντική αύξηση κατέγραψαν το α’ δεκαπενθήμερο του Ιουλίου οι ολιγοήμερες διακοπές των πολιτών, με χρήση του προγράμματος του Κοινωνικού Τουρισμού. Συνολικά, ενεργοποιήθηκαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 38.000 επιταγές του ΟΑΕΔ, με το 10% εξ αυτών να αφορά τη Χαλκιδική.