Skip to main content

Δασμοί: Οι εξαιρέσεις της μαύρης λίστας αποκαλύπτουν τα τρωτά των ΗΠΑ

Όταν δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα με τα κινεζικά προϊόντα, τα οποία έθεσε στο στόχαστρο η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και με εκείνα, που μένουν στο απυρόβλητο, όλοι εστίασαν στα έξυπνα ρολόγια της Apple και άλλα γκάτζετ υψηλής τεχνολογίας. Ωστόσο περισσότερο αποκαλυπτικά για την εξάρτηση των ΗΠΑ από τις κινεζικές εισαγωγές και κατά συνέπεια για πόσο ευάλωτες είναι στον εμπορικό πόλεμο λένε άλλα προϊόντα, που εντάχθηκαν στις εξαιρέσεις από τους δασμούς, όπως τα άλατα φθορίου και οι ανθρακικοί εστέρες. 

Τα χημικά αυτά, που χρησιμοποιούνται στη κατασκευή ηλεκτρολυτών για μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ξεχωρίζουν μεταξύ των συνολικά 297 εξαιρέσεων, που δεν βαρύνονται με το νέο δασμό ύψους 10%. Εκτός έμειναν επίσης ο ορυκτός βαρίτης, ο οποίος βοηθά τις ενεργειακές επιχειρήσεις στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και το παυσίπονο ibuprofen- το 90% του οποίου προέρχεται από την Κίνα.

Αν και η λίστα των 5.745 προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων είναι μία απόδειξη της αγοραστικής δύναμης των ΗΠΑ και των όπλων της στον εμπορικό πόλεμο, τα προϊόντα που «κόπηκαν» από αυτήν δείχνουν ότι τα τρωτά σημεία των Αμερικανών βρίσκονται σε κρίσιμους τομείς και επηρεάζουν από ενεργειακούς κολοσσούς όπως η Haliburton έως μικρότερους προμηθευτές ειδικού εξοπλισμού. 

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν κερδίσει εξαιρέσεις ύστερα από έντονο λόμπινγκ τον Αύγουστο. Σχεδόν 400 κορυφαία στελέχη συμμετείχαν σε ακροάσεις, που οργάνωσε το υπουργείο Εμπορίου, ενώ χιλιάδες απέστειλαν σχετικές αποστολές, στις οποίες προειδοποιούσαν για σοβαρό αντίκτυπο στις δραστηριότητές τους. Οι περισσότερες εταιρείες, μεταξύ των οποίων ο γίγαντας του λιανεμπορίου Walmart και η GE Αppliances, απέτυχαν να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη εξαίρεση από τους δασμούς. 

Ουσιατικά οι ΗΠΑ άφησαν εκτός λίστας όσες πρώτες ύλες είναι δύσκολο ή αδύνατο να προμηθευτούν από οικονομίες πέραν της κίνας. Στην περίπτωση του iboprufen, η BASF τον Ιούνιο σταμάτησε την παραγωγή του σε εργοστάσιο του Τέξας, το οποίο κάλυπτε το 1/6 της παγκόσμιας παραγωγής, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα. Το κλείσιμο του εργοστασίου έστειλε τις αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες στην κινεζική αγορά. 

Πηγή: WSJ