Skip to main content

Στη «ζυγαριά» της Fed πληθωρισμός και πανδημία

Από την έντυπη έκδοση

O «δίδυμος» πληθωρισμός στις ΗΠΑ τρέχει παράλληλα με τη μετάλλαξη Δέλτα, η αναζωπύρωση της πανδημίας επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη και η διαταραχή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα εντείνει την πίεση στο μέτωπο των τιμών: Το μίγμα των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η Fed στη συνεδρίασή της σήμερα και αύριο δείχνει πολύ πιο δύσκολο και σύνθετο από εκείνο του περασμένου Ιουνίου και δεν αφήνει περιθώρια ασφαλών προβλέψεων – πόσο μάλλον που το Διοικητικό Συμβούλιο της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ είναι ήδη διχασμένο για το πόσο σύντομα μπορεί, και πρέπει, να αρχίσει η απόσυρση των μέτρων στήριξης της πανδημίας.

Το νέο πολιτικό statement της Fed αναμένεται αύριο, Τετάρτη, βράδυ, ενώ τα βλέμματα των αγορών είναι στραμμένα στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει στη συνέχεια ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ.

Η γενική εκτίμηση των αναλυτών είναι πως η ηγεσία της Fed θα επαναβεβαιώσει αφενός την προοπτική ισχυρής ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας και αφετέρου τη δική της ετοιμότητα να προχωρήσει στην «έξοδο» από την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική στον ενδεδειγμένο χρόνο. Πρόκειται όμως για μια δύσκολη ισορροπία, καθώς από τη μία πλευρά η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα δικαιώνει τους τραπεζίτες που επιμένουν στη διατήρηση, πάση δυνάμει, των μέτρων στήριξης και, από την άλλη, ο υψηλός πληθωρισμός δίνει επιχειρήματα σε όσους ζητούν άμεσα βήματα σύσφιγξης.

«Για μια ακόμη φορά τον τόνο τον υπαγορεύει ο ιός», λέει στο Reuters η καθηγήτρια Οικονομικών του Χάρβαρντ Κάρεν Ντινάν, ενώ ο αναλυτής της Goldman Sachs Ντέιβιντ Μέρικλ θεωρεί ότι οι εξελίξεις του τελευταίου ενάμιση μήνα «ενισχύουν το σενάριο απόρριψης οποιασδήποτε πρόωρης απόσυρσης των μέτρων στήριξης».

Ως βασικό, δε, ανασχετικό παράγοντα σε κινήσεις αναδίπλωσης του προγράμματος αγορών κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, ο Μέρικλ δείχνει την αυξημένη αβεβαιότητα για την ανάπτυξη, παρά τη νέα άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Ιούνιο και την πρόσθετη πίεση που ασκεί στις τιμές η στενότητα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Μόλις χθες, άλλωστε, η Goldman Sachs αναθεώρησε σημαντικά προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την αμερικανική ανάπτυξη στο υπόλοιπο της χρονιάς, επικαλούμενη κυρίως την υστέρηση του κλάδου των υπηρεσιών.

Η Goldman «έκοψε» 1% από την προβλεπόμενη ανάπτυξη τόσο στο τρίτο όσο και στο τέταρτο τρίμηνο, εκτιμώντας πλέον ότι η αύξηση για το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα είναι της τάξης του 8,5% και του 5% αντίστοιχα. Κατ’ επέκταση, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα περιοριστεί στο 6,6%.

Προβληματισμός και στην Τράπεζα της Αγγλίας

Η αναζωπύρωση της πανδημίας θέτει σε επιφυλακή και τη βρετανική κεντρική τράπεζα, όπου επίσης εντείνονται οι φωνές υπέρ της διατήρησης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής για αρκετά τρίμηνα ακόμη.

Ο Γκέρτχαν Βλάιχ, υπεύθυνος της πολιτικής επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας, δήλωσε χθες ότι δεν πρέπει να υπάρξουν κινήσεις απόσυρσης των μέτρων στήριξης πριν προχωρήσει αρκετά και το 2022, διότι η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την οικονομία.

Ο ίδιος, σε ομιλία του στο LSE, υποστήριξε ότι η πληθωριστική πίεση θα είναι προσωρινή. Η τοποθέτησή του ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του αντιπροέδρου της Τράπεζας της Αγγλίας Ντέιβ Ράμσντεν, ο οποίος αυτόν τον μήνα δήλωσε ότι η ώρα για στροφή σε πιο σφιχτή νομισματική πολιτική πλησιάζει.