Skip to main content

Καμπανάκι Deutsche Bank για το παγκόσμιο χρέος

Στο υψηλότερο επίπεδο σε καιρό ειρήνης βρίσκεται σήμερα το παγκόσμιο χρέος, σύμφωνα με ανάλυση της Deutsche Bank, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας απηύθυνε σαφή προειδοποίηση για την περιορισμένη ισχύ των κεντρικών τραπεζιτών να αντιμετωπίσουν μία πραγματική οικονομική κρίση. 

Το χρέος των κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη κυμαίνεται κατά μέσο όρο σε περισσότερο από 70% του ΑΕΠ, που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο στη διάρκεια των τελευταίων 150 ετών, εξαιρουμένης της εκτίναξης που είχαμε δει μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα σημερινά ύψη εγείρουν αγωνιώδη ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του παγκόσμιου χρέους. 

Σε αντίθεση με παλαιότερες περιόδους, όταν οι κυβερνήσεις ήταν σε θέση να παρουσιάζουν πλεονάσματα, οι πιέσεις από τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας δημιουργούν μόνιμα ελλείμματα σε πολλές χώρες. Την ίδια στιγμή, όποιος ευελπιστεί επανάληψη της μεγάλης απομόχλευσης που σημειώθηκε την περίοδο 1945-80, όταν η αναλογία χρέους/ΑΕΠ σε Βρετανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Αυστραλία και Καναδά είχε υποχωρήσει περισσότερο από 100 ποσοστιαίες μονάδες, μάλλον θα απογοητευθεί, επισημαίνει η ανάλυση της Deutsche Bank. Η ανάλυση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους στις αγορές κρατικών ομολόγων που αναγκάζουν τελικά τις κυβερνήσεις να αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο χρέος, ακόμη και μέσω άμεσης χρηματοδότησης δαπανών γνωστής ως «χρημάτων από το ελικόπτερο», που αποτελούν την κορωνίδα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Κρίστιαν Σιούινγκ, προειδοποίησε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν πλέον και πολλές επιλογές στη διάθεσή τους για να αποφύγουν μία παγκόσμια οικονομική κρίση. Και αυτό, επειδή ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία τόσο διαφορετική μακροοικονομική κατάσταση που είναι υπερβολικά δύσκολο να προβλεφθεί. Άσκησε δριμεία κριτική σε Ευρωπαίους πολιτικούς και τραπεζίτες, οι οποίοι, όπως είπε, στραγγαλίζουν την ανάπτυξη καθώς έχουν καταστήσει την Ε.Ε. ένα εξαιρετικά μη ελκυστικό προορισμό για τις επενδύσεις. Όσο για την ΕΚΤ είπε ότι βύθισε σε ακόμη πιο αρνητικό έδαφος το καταθετικό της επιτόκιο, όταν οι ειδικοί είχαν αντίθετη άποψη.