Από την έντυπη έκδοση
Της Ιουλίας Ζαφόλια
[email protected]
Σε αναμονή χρονικού καθορισμού -ίσως και εντός της εβδομάδος- τηλεδιάσκεψης με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται οι επικεφαλής της ΤτΕ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να θέσουν επισήμως στην ευρωπαϊκή αρχή το θέμα άμεσης άρσης των περιορισμών που, σήμερα, υφίστανται στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.
Τριάντα δύο συνεδριάσεις με περιορισμούς στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου συμπληρώθηκαν χθες, παρά το γεγονός ότι οι τελικές συζητήσεις λίγες ημέρες πριν από την επαναλειτουργία αυτού στις 3 Αυγούστου, έκαναν -τότε- λόγο για περιορισμένης διάρκειας διατήρηση του ειδικού καθεστώτος.
«Στο πλαίσιο της προσπάθειας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου για άρση των περιορισμών στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, έχουν ήδη γίνει επαφές τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και με το υπουργείο Οικονομικών, οι ηγεσίες των οποίων αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των ζητημάτων και επί της αρχής συμφωνούν.
Μένει η συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που πιθανόν να γίνει αυτή την εβδομάδα και φυσικά ο σχηματισμός κυβέρνησης με βούληση να “πάρει πάνω της” την πρόταση που άμεσα θα υποβάλλουμε» δηλώνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», το σχετικό αίτημα για τηλεδιάσκεψη με την ΕΚΤ έχει ήδη υποβληθεί στον ευρωπαϊκό τραπεζικό φορέα.
Σχέδιο απόφασης
Το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία υποβολής συγκεκριμένου κειμένου από την ΤτΕ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να συνταχθεί η σχετική υπουργική απόφαση. Τόσο η κεντρική τράπεζα όσο και η εποπτική αρχή είναι έτοιμες, σύμφωνα με πληροφορίες, για άμεση κατάθεση σχεδίου απόφασης προς τον αρμόδιο υπουργό.
Μερίδα εκπροσώπων της αγοράς ανέφερε χθες στη «Ν» πως θα αποτελούσε ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη για το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας, εάν η όλη διαδικασία προχωρήσει άμεσα, χωρίς δηλαδή να περιμένουμε τη διενέργεια των εκλογών και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Τόνισαν δε, πως ο κ. Γ. Χουλιαράκης θα μπορούσε κάλλιστα να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή.
«Οσο απαραίτητη ήταν πριν από ενάμιση περίπου μήνα η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου για επαναφορά στην ομαλότητα και σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπιστίας, ακόμα περισσότερο κρίσιμη είναι πλέον η επιστροφή της αγοράς σε απολύτως κανονικό και χωρίς περιορισμούς περιβάλλον.
Αλλωστε, το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής μια σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο έχει συνοδευτεί και από μια μικρή εισροή καταθέσεων στο σύστημα, της τάξης μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Κατά συνέπεια, το σύστημα δείχνει έτοιμο να υποδεχθεί, αλλά και να υποστηρίξει την κατάργηση κάθε περιορισμού που για λόγους προστασίας του ετέθη στις αρχές Αυγούστου» καταλήγουν.
Υπέρ της ίσης μεταχείρισης Ελλήνων και ξένων όσον αφορά τη διενέργεια χρηματιστηριακών συναλλαγών είχε ταχθεί εξαρχής και ο ΣΜΕΧΑ, ο οποίος μάλιστα με επιστολή του πρός την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), έκανε λόγο για αδικαιολόγητους περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, ενώ τονίζει πως το γεγονός ότι οι περιορισμοί επιβάλλονται στις συναλλαγές αγορών τίτλων και όχι στις πωλήσεις ευνοεί ξεκάθαρα τις πωλήσεις, προκαλώντας ανισορροπίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια εμπιστοσύνης στους μηχανισμούς και στην ακεραιότητα της ελληνικής αγοράς.
Οταν πριν από ένα περίπου μήνα η ΕΚΤ έδωσε το πράσινο φως στην υπό όρους επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου, η αποφυγή μεγάλων κλυδωνισμών ήταν το κύριο επιχείρημα για την επιβολή των συγκεκριμένων περιορισμών. Τότε, κύκλοι της αγοράς εκτιμούσαν πως το καθεστώς αυτό δεν θα χρειαστεί να ισχύσει για διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδος και πως θα ακολουθούσε η άρση κάθε περιοριστικού μέτρου.
Και ενώ το Χρηματιστήριο επαναλειτούργησε στις αρχές του προηγούμενου μήνα, πολλά βήματα πιο πίσω βρίσκεται η αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, καθώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα επετράπη με απόφαση της Ε.Κ. η εξαγορά μεριδίων ΟΣΕΚΑ, δόθηκε δηλαδή στους μεριδιούχους η δυνατότητα ρευστοποίησης μεριδίων ελληνικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων.
Ωστόσο, το προϊόν πώλησης δεν μπορεί να επανεπενδυθεί σε Α/Κ ούτε όμως σε μετοχές, δεδομένου ότι δεν θεωρείται «νέο χρήμα».